Çocuklar İçin Meyve Suyu Tarifleri
Dünya Sağlık Örgütü 6. aya kadar sadece emzirmeyi önermektedir. Bu süre geçtikten sonra bebekler, sağlık ve gelişim için temel besin maddelerini sağlayacak ilk defa meyve suyu içebilirler.
Bir bebeğin bedeni tüm gıdaları sindirmek için hazırlıklı değildir. Bu yüzden onlara alışması için yeni gıdaları kademeli bir biçimde tüketmesini sağlamak önemlidir. Bu sayede beslenme şeklini genişletecek ve adım adım birçok gıdanın besleyici özelliklerinin keyfini çıkarmasını sağlayabileceksiniz.
Adaptasyon süreci
Meyveler bebeğinize vitaminler, mineraller, amino asitler, lif, glukoz, sukroz ve fruktoz gibi sağlıklı kaloriler ve karbonhidratlar verecektir ve bebeğinizin yeterince sıvı tüketmesini de sağlayacaktır.
Yeni gıdalara adaptasyon sürecinde bazı hafif reaksiyonların olabileceğini belirtmek önemlidir. Bunlar genellikle geçecekleri için çok da endişelenmenizi gerektirmeyecek alerjilerdir. Fakat bunun normal bir durum olduğundan emin olmak için çocuk doktorunuza danışmanızı öneririz.
Bebeklere meyve suyu verme tüyoları
Çocuklara smoothie veya meyve suyu formunda meyve vermek yeni tat ve dokulara alışmalarına yardımcı olacaktır. Çocuğuuza meyve suyu vermeden önce aklınızda tutmanız gereken bazı tüyolar:
Meyveyi seçmek
- Tek seferde bir meyvenin suyunu hazırlamak ve başka bir meyve vermeden önce birkaç gün beklemek.
- Öncelikle elma, armut, mandalina, erik veya üzüm suyu verin. Küçük sulu ve taneli meyveler ya da tropikal meyveler biraz ertelenmelidir zira bebekler için yoğun tatlara sahiptir.
- Olgunlaşmış ve sezonunda meyveler tercih edin, bunları bebeğin sindirmesi daha kolay olacaktır.
Meyveyi hazırlamak
- Meyve suları doğal olmalıdır. Koruyucu veya diğer kimyasal katkı maddeleri içeren meyve sularından kaçının. Bu meyve suları ebeveynlere daha konforlu bir süreç sunarken genç çocuklar için o kadar da sağlıklı değildir.
- Meyve suyunu yapay bir biçimde tatlandırmayın. Bu, çocuğun meyvenin orijinal tadının keyfini çıkarmasını sağlayacaktır.
- Meyveyi su olmadan veya çok az suyla hazırlamak en iyisidir, bu sayede meyvenin tüm faydalarından yararlanabilirsiniz.
- Meyve suyunu mikroplar veya olası alerjenlerle kirletmemek için hijyene dikkat edin. Elbette, kullanılacak aletler de oldukça temiz olmalıdır.
Meyveyi vermek
- Meyve suyunu kaşıkla verin.
- Bebeğin reaksiyonlarını, olası bir intolerans, alerji, ishal vb. duruma karşı dikkatle gözlemleyin.
- Meyve suyu hazır olduğunda, oksidasyon etkisinden kaçınmak adına en kısa sürede tüketilmesi önemlidir.
- Ufak miktarlarda meyve ile başlayarak miktarı, çocuk meyvenin tadına alışana kadar kademeli bir biçimde artırın.
Çocuklar için 4 meyve suyu
1. Bebekler için
Malzemeler
1 porsiyon elma, armut, erik, üzüm, şeftali, portakal veya mandalina
Hazırlanışı
- Seçtiğiniz meyveyi yıkayın ve soyun. Çekirdeklerini çıkarın.
- Meyveyi bir mikserde karıştırın (su kullanmaktan mümkün olduğunca kaçının). Turunçgiller elle veya bir sıkacak yardımıyla basit bir biçimde sıkılabilir.
- Çekirdek kalmasını engellemek için meyve suyunu süzün.
- Tüm posayı ayırmayın, çocuğun bunu tüketmeyi öğrenmesi de önemlidir.
2. 12 ay veya daha büyük çocuklar için
Malzemeler
- 1 bardak su
- Yarım küçük olgun papaya
- 1 damla vanilya özü
Hazırlanışı
- Papayayı yıkayın ve soyun
- Çekirdeklerini çıkarın
- Bir mikserde karıştırın
- Vanilyayı ekleyin
- Karıştırın
3. 3 yaştan büyük çocuklar için
Malzemeler
- 4 küp buz
- 1 büyük olgun mango
- 1 şekersiz süzme yoğurt
- Çeyrek çay kaşığı kakule tozu
Hazırlanışı
- Mangoyu yıkayıp soyup çekirdeğini çıkarın.
- Meyveyi doğrayın ve yoğurt, kakule ve buz ile elektrikli mikserde parçalayın.
- Servis edin.
4. 24 ay ve daha büyük çocuklar
Malzemeler
- Yarım olgun papaya
- 1 olgun muz
- 4 küp buz
- Yarım olgun ananas
Hazırlanışı
- Yıkandıktan, soyulduktan ve çekirdekleri çıkarıldıktan sonra tüm meyveleri doğrayın.
- Bir mikserde parçalayın.
- Buz ekleyin.
Dikkate alınacak bazı şeyler
Düzgün gelişebilmek ve sağlıklı kalabilmek için vücut boyut ve yaşa oranla bazı miktarlarda besin maddesine ihtiyaç uyar. Eğer bu meyve suyu tariflerini bebeğimizin beslenmesine düzenli bir biçimde dahil edersek beslenme ihtiyaçlarının büyük bir kısmını karşılamış oluruz.
Ayrıca çocuk meyvelerin tadını severek büyüyecek ve hayatı boyunca meyveleri beslenmesine dahil edecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Zhao X., Zhang M., Li C., Jiang X., et al., Benefits of vitamins in the treatment of Parkinson’s disease. Oxid Med Cell Longev, 2019.
- Jensen T., Abdelmalek MF., Sullivan S., Nadeau KJ., et al., Fructose and sugar: a major mediator of non alcoholic fatty liver disease. J Hepatol, 2018. 68 (5): 1063-1075.