Yenidoğanda doğum lekeleri neden oluşur?

Doğum lekeleri neden oluşur? Bu yazımızda sizlere yenidoğan bebeklerde rastlanan doğum lekelerine ve et benlerine değineceğiz.
Yenidoğanda doğum lekeleri neden oluşur?

Son Güncelleme: 20 Ekim, 2020

Yenidoğan bebekte doğum lekeleri çok merak uyandırır, bazen bir aileden gelir  bazen de mitolojik efsanelere dayandırılır. Gerçek şu ki, bu lekeler oldukça yaygın ve genellikle zararsızdır. Buna rağmen, nedeni ve oluşumu konusunda endişeye sebep olabilirler. İşte tam da bu sebeple, bu yazımızda, bu konu hakkındaki birçok şüpheyi uzmanların bilgilerinden yararlanarak açıklığa kavuşturmak istiyoruz.

Sağlık uzmanları için cilt lekeleri pek çok şekilde açıklanabilir, her ne kadar hepsiyle özel olarak ilgilenmek gerekse de, bunlardan sadece bazıları gerçek bir soruna işaret edebilir. Doğum lekeleri söz konusu olduğunda, bebeğin ten rengi ve ebeveynlerin bebekleriyle ilk tanışırken duydukları merak nedeniyle onlara ilginç gelir.

Genel olarak, yenidoğan bebekte lekeleri ilk gördüğümüzde, korkarız, daha sonra bu korku yerini alışkanlığa bırakır. Onları babanın, büyükbabanın veya kardeşin sahip olduğu lekelerle ilişkilendirmemiz  oldukça yaygın olan bir şeydir. Bu yüzden kısa süre sonra onlarla kişiselleştirdiğimiz, onları tanımlayan bir işaret haline gelirler.

Doğum lekesi ne demek?

Bir çocuk doktoru olan Dr. Oscar Fielbaum, doğum lekelerini yenidoğanın cilt renginde meydana gelen değişiklikler olarak tanımlıyor; bunlar bazen doğumdan haftalar sonra ortaya çıkma eğiliminde oldukları için bebek doğduğunda lekeyle doğabilir veya doğmayabilir. İnsanların en az% 80’inin bir tür kusurla doğduğu anlaşılmaktadır, bu da onu sık rastlanan bir olay haline getiriyor.

Bu tür lekelerin bir özelliği de, yaşamları boyunca bozulmadan kalabilmeleridir. Ancak bazıları zamanla yok olma eğilimindedir. Bununla beraber, lekeler vücudun neresinde olursa olsun, boyutları veya renkleri ne olursa olsun, ebeveynler nitelikleri hakkında bir çocuk doktoruna danışmalıdır.

Uzman doktor, bu lekelerin çoğunun zararsız olduğuna ancak zamanında doğru teşhis koymanın en iyisi olduğuna dikkat çekiyor. Çünkü bu, olası bir süreci iyileştirebilir. Ancak bu vakalar üzerinde yapılan genel açıklama, fetüsün hamilelik sırasında aldığı hormonal, genetik ve besleyici dış etkenlere bağlı olmasıdır.

yenidoğanda doğum lekesi

Bebek cildi çok hassastır, bu nedenle doktor tavsiyesi olmadan ben ya da doğum lekesini tedavi etmek için önlem alınması tavsiye edilmez. Bu tür lekelerde herhangi bir müdahaleye her zaman ihtiyaç duyulmadığından, tedaviye başlamadan önce bir doktora danışmanız önemlidir. Ayrıca lekeyi giderecek kimyasalların veya ürünlerin lekenin üstüne yerleştirilmesi ile cilt yoluyla emilimini sağlayabiliriz.

Doğum lekesi türleri

Doğum lekeleri veya benler boyut, renk veya şekil gibi özelliklere göre değişiklik gösterebilir. Bu kıstaslara göre değerlendirildiğinde uzmanlar bunları hemanjiyom, nevüs veya damar beni olarak sınıflandırlar. Aynı şekilde küçük, orta ve büyük olarak tanınabilirler. Vücudun herhangi bir yerinde belirsiz bir şekilde görünürler, ayrıca görünümlerine ve tonlarına göre de sınıflandırılabilirler.

Büyüklüklerine göre, doğum lekeleri çoğunluğu 1.5 cm içinde olanlar küçük olarak sınıflandırılır; orta boylar 1,5 ile 2 cm arasında, büyük olanlar 2 cm’yi aşanlardır. Diğer özelliklere göre benler, aşağıdaki kıstaslara göre tanımlanır:

  • Hemanjiyomlar: zamanla boyutları değişebilen vasküler tümörlerdir, diğerlerinden biraz daha endişe verici olabilirler. Yenidoğanların en az% 20’sinde bulunurlar, renkleri yoğun kırmızıdır ve genetik tarafı oldukça fazladır. Prematüre bebeklerde özellikle de kız çocuklarında daha sık rastlanır.
  • Nevus: doğuştan benler olarak da bilinir, pürüzsüz veya kabarık olabilen, bazen küçük tüyleri olan ve doğumdan yıllar sonra ortaya çıkabilen pigmentli hücrelerdir. Bebeklerin% 1’inde görülürler; boyutları küçükten büyüğe değişebilir.
  • Moğol lekesi: bu lekeler mavimsi veya grimsi olabilir, genellikle büyüktürler ve kenarları pusludur; özellikle koyu tenli insanlarda görülürler ve yaşamın ilk yıllarında kaybolma eğilimindedirler. Düz lekelerdir, cilt yüzeyinde bulundukları için hastalıklarla ilişkilendirilmezler. Çoğu sırt ve kalça bölgesinde bulunur.
mogol lekesi
  • Açık kahverengi ben: bu lekeler her bebekte birden fazla bölgede görünebilir, pürüzsüz, oldukça net ve görülme oranları % 50’ye kadar ulaşır. Güneş ışığından dolayı bu lekelerin rengi daha fazla açılır veya tamamen kaybolma eğilimi vardır.
  • Et beni:  Tüylü deri, yüz ve boyunda sık görülür. Renkleri pembe ve mor arasında Porto şarabı rengi kıvamında değişiklik gösterir. Bin yenidoğanın arasından ortalama üç yenidoğanda görülürler; ancak vasküler olduklarından daha uzun kalma, koyulaşma ve belirli bir kitle geliştirme eğilimindedirler.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.