Bebeklerde Cilt Tahrişi: Ne Yapılmalı?

İlk birkaç sene bebeklerde cilt tahrişi görülmesi normaldir. Ebeveynlerin cilt tahrişini ve tahrişi nasıl tedavi edeceğini bilmesi önemlidir.
Bebeklerde Cilt Tahrişi: Ne Yapılmalı?

Son Güncelleme: 24 Temmuz, 2020

Dermatit, egzama, sivilce ve alerjik reaksiyonlar bebek doğduktan sonraki ilk birkaç ay son derece yaygındır. Ciltleri çok hassas olduğundan, bebeklerde neyin tahrişe sebep olduğunu bilmek önemlidir.

Kızarıklığın türüne göre, tedavi değişiklik gösterebilir. Kızarıklıkları ayırt etmeyi ve tedavi etmeyi öğrenmek çok faydalı olacaktır.

Bebeklerde cilt tahrişi nedir?

Bebeklerde cilt tahrişinin çeşitli türleri vardır. Tedaviler tahriş türlerine göre değişiklik gösterir. En yaygın olanları yanma, kaşınma, kızarıklık ve şişkinliklerdir. Bu egzama olarak bilinir.

İsilik: Nasıl tedavi edilir?

İsilik bebeklerdeki en yaygın cilt tahrişlerinden bir tanesidir. Bu durumun sebebi, ilk birkaç sene boyunca bebeklerin ter bezlerinin olgun olmamasıdır.

Bu yüzden üşümesinler diye kat kat giydirildiklerinde bebekler isilik olabilir. Bu tahriş çok sıcak havalarda da görülebilir. Genellikle isilik kendiliğinden kaybolur ve tedaviye gerek kalmaz. Bu durumlarda bebeğin terlemesine sebep olan kıyafetleri çıkarmak gerekir.

Tahriş derinleştikçe, şiddeti arttıkça, ve iltihabın da yayılması söz konusuysa damar sıkıştırıcı krem uygulayabilirsiniz. Daha uç vakalar için, dermatolog veya pediyatriste danışmanızı öneriyoruz. Doktor, topikal bir kortikosteroid krem uygulayabilir.

bebeklerde egzama

Egzama nedir?

Çocuklarda kızarıklık, kaşıntı ve şişlik olduğunda, muhtemelen bunlar egzamanın belirtileridir. Egzama, özellikle 1-2 yaşlarındaki bebeklerde en yaygın cilt sorunlarından bir tanesidir.

Eğer bebeğinizde egzama varsa doktora danışmak son derece önemlidir. Doktor genellikle topikal bir kortikosteroid krem reçete edecektir.

Diğer cilt hastalıklarının aksine egzama bulaşıcı değildir.  Dış dünyaya çok çabuk tepki veren cilt türlerinde görülür. Bununla birlikte, tedaviyi mümkün olan en kısa sürede yapmak önemlidir.

Egzama nasıl tedavi edilir?

Egzama tedavisi kişiye özeldir ve bebekteki egzamanın şiddetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Egzamanın çok hafif olduğu ve sadece nemlendiriciye ihtiyaç duyulan durumlar görülebilirken, bazen de topikal kortikosteroid kullanımı gerekir.

Uç vakalarda tedavi işe yaramazsa, doktor oral imunosupresan kullanımını önerebilir. Bebeğinize verilen her tedavi uzman doktor tarafından kontrol edilmelidir.

Bebeklerde cilt tahrişinden kaçınmak için tavsiyeler

İlk olarak, tahrişe neyin sebep olduğunu tespit etmelisiniz. Bu sayede ileride ortaya çıkacak kızarıklıkları önleyebilirsiniz. Cilt kuruluğu, stres, enfeksiyon veya rahatsız edici diğer maddeler arasından tetikleyiciyi bulmaya çalışın.

Ayrıca bebeğinizin giydiği kıyafetler konusunda da dikkatli olmalısınız. Bu çok önemli bir noktadır. Dar, sert ve sentetik materyallerden yapılan kıyafetler hassas ciltler için uygun değildir.

krem sürmek

“Diğer cilt hastalıklarının aksine egzama bulaşıcı değildir.  Dış dünyaya çok çabuk tepki veren cilt türlerinde görülür.”

Tahrişi önlemek için bebeğinize pamuklu kıyafetler giydirmelisiniz. Ayrıca, isiliğe sebep olabileceğinden bebeğinizi kat kat giydirmekten kaçının.

Bebek kıyafetlerini yıkarken hafif bir sabun veya deterjan kullanmalısınız. Buna ek olarak, kıyafetleri iyi kurutmak ve yumuşatıcı kullanmamak en iyisidir. Böylece kıyafetler bebeğin cildinde reaksiyona veya alerjiye sebep olmaz.

Evde çok fazla toz olması da egzamaya sebep olabilir. Hassas cildi olan bebekler için, evcil hayvanlar pek iyi olmayabilir çünkü hayvan tüyü alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Özetlemek gerekirse, bebeklerde görülen cilt tahrişi düşünülenden daha yaygındır. Bu durumun sebeplerini bilmek ve tedavi etmek önemlidir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.