Yeni Doğan Bebeklerin Evcil Hayvanlarla Yaşaması

Ebeveynler, evcil hayvan bulunan evlerine yeni doğan bebeklerini getirirken ne yapmalıdır? Bebeğin hayatındaki ilk birkaç ay boyunca evcil hayvanlarla temas etmemesi gerekmektedir. Hijyen çocuğun sağlığı için oldukça önemlidir.
Yeni Doğan Bebeklerin Evcil Hayvanlarla Yaşaması

Son Güncelleme: 25 Şubat, 2020

Birçok ebeveyn yeni doğan bebeklerin evcil hayvanlarla birlikte yaşamasının uygun olup olmadığını merak etmektedir. Evcil hayvan aile tarafından terk edilmemelidir fakat bebeğin doğumunu takiben en az bir ay boyunca da mümkün olduğu kadar bebekten uzak tutulmalıdır. Bu yazımızda özellikle yeni doğan bebeklerin evcil hayvanlarla yaşaması için herhangi bir sorun olup olmadığını açıklayacağız.

Yeni doğan bebeklerin evcil hayvanlarla yaşaması tavsiye edilmekte midir?

Bebeklerin dünyaya geldikten sonra evcil hayvanlarla birlikte yaşamasının ne kadar olumlu olabileceği konusunda birçok tartışma yapılmaktadır. Bu soru sağlık ve hijyen açısından oldukça geçerlidir. Yeni doğan bebeklerin sürekli olarak korunması gerekmektedir.

Pediyatri dalında uzman doktorlar bebeğin doğumunu takip eden ilk ayda mümkün olduğu kadar evcil hayvanlardan uzak tutulması gerektiğini belirtmektedir. Bu durum, evcil hayvanların evden atılmalarını gerektirmemektedir; sadece bebeğin olduğu odadan uzak tutulması yeterli olacaktır.

Yeni doğan bebeklerin vücutlarında henüz tam bir savunma mekanizması gelişmediğinden dolayı enfeksiyonlara karşı oldukça savunmasızdırlar. Bu nedenle onların korunabilmesi için özel dikkat gerekmektedir.

Evcil hayvanın sağlığın  bir yana dursun, hayvanın vücudundan düşen kıllar bebeklerde alerjiye ve solunum yollarında tahrişe neden olabilmektedir. Bu da beraberinde öksürük ve daha da ciddi bir vaka olarak astım gibi rahatsızlıkları tetiklemektedir.

Yeni doğan bebeklerin ve evcil hayvanların birlikte yaşamaları için ipuçları

1. Hijyen

Evin içinde kusursuz bir hijyen sağlamak önemli olduğu gibi evde bulunan bireylerin de bu konuda tutumlu olmaları gerekmektedir. Evcil hayvanların da temiz olması, kurtlardan arındırılması ve aşılarının da tam olması gerekmektedir. Bu konuya yenidoğanın hem eve gelmeden önce hem de ilk birkaç ayı boyunca dikkat edilmesi gerekmektedir.

Yavru köpek ve bebek uyuyor

2. Kıskançlığa dikkat

Birçok evcil hayvan, eve yeni gelen aile üyesini kıskanma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle ebeveynlerin evde bulunan evcil hayvana bebeğin kokusuna önceden aşina olabilmesi için bebeğin kullandığı battaniye veya giysilerini, bebek eve girmeden önce getirmeleri önerilmektedir.

Buna ek olarak, evcil hayvana bebeği koklaması için izin verilebilir fakat bunun gözetim altında yapılması ve bebeğin yüzünün kapalı olması gerekmektedir.

Evcil hayvanı yakında olacak değişikliklere alıştırmak ve ona buna göre eğitim vermek oldukça önemlidir.  Böylece hem bebek hem de evcil hayvan iyi bir ahenk içinde birbirleri ile yaşayabilir ve muhtemelen çocuk büyüdüğünde de evcil hayvanla çok özel bir ilişkiye sahip olabilirler.

3. Çocuğu evcil hayvan ile yalnız bırakmayın

Bebeğin en azından ilk başlarda kesinlikle evcil hayvanla yalnız bırakılmaması gerekmektedir. Yeni doğan bir bebeğe bir hayvanın nasıl tepki vereceğini tahmin etmek mümkün değildir.

Bu nokta oldukça önemlidir çünkü hayvan istemeden de olsa bebeğin dikkatini çekmek ve onunla oynamak istediğinden dolayı ona zarar verebilir.

4. Disiplin

Hayvanın bebeğe karşı herhangi bir zamanda saldırganlaşması veya düşmanca davranması durumunda, evcil hayvan sahiplerinin son derece disiplinli olması ve hayvana tepki göstermesi gerekmektedir. Evcil hayvanın ailenin bir bireyi olan bu yeni bebeğe saygı göstermeyi öğrenmesi elzemdir. 

“Evcil hayvanı yakında olacak değişikliklere alıştırmak ve ona buna göre eğitim vermek oldukça önemlidir.”

5. Özel ilgi

Evcil hayvan sahiplerine, bebek dünyaya geldikten sonra birkaç gün boyunca evcil hayvanlarını yakından takip etmeleri önerilmektedir. Bunun başlıca nedeni evcil hayvanın kıskançlık duygusuna kapılıp yeni doğan bebeğe karşı agresif davranabilme potansiyelidir.

Büyük köpek ve bebek

6. Yakın temastan kaçının

Gördüğümüz üzere evcil hayvanların en azından ilk ayda yeni doğan bebekle doğrudan temasının olmaması önem arz etmektedir. Evcil hayvan her ne kadar temiz olsa da, bebeği yalayarak veya tüyleri aracılığı ile her zaman çocuğa parazit geçirme veya alerjiye neden olma potansiyeline sahiptir.

Parazitlik, çocuğun ishal ve kusma belirtilerini göstermesine yol açan hastalıklardan biridir. Bu rahatsızlık çocuğun sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atabilmektedir. Bebek aynı zamanda astım veya öksürüğü tetikleyen alerjiler de geliştirebilmektedir.

Her ne kadar evcil hayvanın yeni doğan bir bebekle bağ kurmasını izlemek hoş bir tecrübe olsa da, yakın temas nedeniyle ortaya çıkan ve önlenebilir hastalıkları tetikleyebileceğini de unutmayınız.

En azından ilk ay boyunca yeni doğan bebekler ve evcil hayvanların birbiriyle temas etmesi önlenmelidir. Bebek büyümeye devam ettikçe vücudundaki savunma sistemleri de gelişecek ve ailenin sahip olduğu evcil hayvan ile oynayamaya devam edecektir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.