Bebeğinizin İlk Ayı: Bilmeniz Gereken Her Şey

Bu dönemde yeni doğan bebeğimizin yaptığı her şeye dikkat ederiz ve çoğu zaman neyin normal olduğundan emin değilizdir. Bu yazıda çocuğunuzun yaşamının ilk ayı ve bu dönemde geçirdikleri değişiklikler hakkında bilgi vereceğiz.
Bebeğinizin İlk Ayı: Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 17 Kasım, 2018

Bebeğinizin ilk ayı boyunca, uyumak ve düzenli olarak beslenmek üzere uyanmakla çok fazla zaman harcadıklarını fark edeceksiniz. Hıçkırık tutabilir, sık sık hapşırabilirler.

Bu makalede, bebeğinizin ilk gelişim döneminin bu ve diğer özelliklerine bakacağız.

Yeni doğmuş bir bebeğin yetiştirilmesiyle ilgili yüzlerce soru ortaya çıkabilir. Bebeğinizi nasıl besleyeceğiniz, onları ne zaman yıkacağınız, göbek kordlarına ne olduğu ve nasıl bakım yapılacağı gibi sorular…

İlk kez anne olduysanız, sorularınız daha da fazladır.

Fakat endişelenmeyin: Bu aşamada bebekler konusunda ilk görüşte endişe verici olabilecek birçok şey vardır, ama aslında bunlar çok yaygın durumlardır.

Önemli olan, bebeğinizi dikkatli bir gözle izlemek, onlara ihtiyaç duydukları bakımı ve ilgiyi vermek ve gerekirse, fark ettiğiniz herhangi bir şey hakkında bir uzmanla konuşmaktır.

Bebeğin ilk ayının özellikleri

  • Bebeğinizin davranışları, hayatlarının ilk 30 günü boyunca şöyle görünecek:
  • Bebeğiniz günde 14–16 saat uyuyacaktır. Bir seferde kısa periyotlar için uyanacaklar, genellikle günde 7-12 kez beslenecekler.
  • İlk başta gözleri görmeyecek. Zaman geçtikçe, gözleri yavaş yavaş odaklanmaya başlayacak.
  • Bebeğiniz istediği zaman emzirseniz bile biraz kilo verebilir. Bu yenidoğanda normaldir.
  • Yenidoğanları sıklıkla hıçkırık tutar ve hapşırırlar. Bu onların sindirim veya solunum problemleri olduğu anlamına gelmez.
  • Günde 4 veya 5 kez tuvaletlerini yapmalı ve 2 veya 3 kez idrar yapmalıdırlar. Bu yaşta, dışkı sarı veya yeşil ve çok sıvı olacaktır.
  • Nefes almaları özellikle de uyurken, yüksek ve düzensiz olabilir. Bu sıradan bir şeydir.
yenidoğanlarıyla beraber bir aile

İlk aylarında bebeğinizin geçirdiği değişimler

Bebeğinizin bazı işlevlerinin “harekete geçmesi”nin zaman alacağını fark edebilirsiniz.

Zaman geçtikçe, bebekler tanıdık yüzleri ayırt etmeye başlar ve hatta gördüklerinde gülümserler. Renkler, ışıklar ve seslerle ilgilenirler.

Duygusal gelişimleri açısından bebeğin korunduğunu ve sevildiğini hissetmesi çok önemlidir.

Bazı teoriler ne derse desin, bebeğinizi kollarınızda tutmanın kesinlikle yanlış bir yanı yoktur. Sürekli yanında olmak ve onu kucaklamak sakinleşip kendini güvende hissetmesine yardımcı olacaktır.

Hayatının ilk ayı boyunca bir sevgi bağı kurmak çok önemlidir. Yenidoğanlar annelerini tek başına koklayarak tanıyabilirler. Annelerinin dikkatini çekmek ve ihtiyaçlarını karşılayabilmek için içgüdüsel olarak ağlarlar.

Ancak bu bağ sadece bebeğin annesine ait değil. Babası da en başından aktif olarak buna katılabilir.

Babaların karşılaşacağı tek sınırlama, emzirme söz konusu olduğunda ortaya çıkar. Fakat diğer bütün bakımlardan, baba da bebeğin bakımında merkezi bir rol oynayabilir ve oynamalıdır.

Bebeğinizin hayatının ilk ayında neleri göz önünde tutmalısınız?

Küçük bir bebeğin son derece hassas bir varlık olduğunun her zaman farkında olmalıyız. Onlar dünyaya yeni geldiler ve hâlâ ona uyum sağlama sürecindeler.

Bebeğinizin temas edebileceği mikroplar konusunda dikkatli olun. Bebeğinizin yatak odası iyi aydınlatılmış, sıcak ve her türlü kirlilikten arındırılmış olmalıdır.

Bu dönemde ziyaretleri minimumda tutmak da önemlidir. Misafiriniz olursa, ziyareti 20 dakikadan fazla olmayacak şekilde sınırlandırmaya çalışın. Yenidoğanlar kolayca korktuğu için bundan fazlası çocuk için rahatsız edici olabilir.

beşikte yeni doğan bebek

Hijyen açısından bilmeniz gereken üç önemli şey var:
  1. Her gün bebeğinizi ılık bir odada ılık su ile yıkamak en iyisidir. Gözlerine ve kulaklarına su kaçırmamaya çok dikkat edin.
  2. Göbek kordonu 6-15 gün sonra kendiliğinden düşecek. Bölgeyi temiz tutmak için günlük bir banyo yeterlidir, ancak bazı doktorlar ayrıca sterilize etmek için biraz alkol kullanmanızı tavsiye etmektedir.
  3. Tırnakları büyümeye başlayınca bebeğiniz cildini kaşıyabilir. Gerektiğinde tırnaklarını kesin.

“Küçük bir bebeğin son derece hassas bir şey olduğunun her zaman farkında olmalıyız”

Bebeğinizin yaşamının ilk ayı boyunca beslenme açısından, hiçbir şey anne sütünden daha iyi değildir. Mümkünse, bebek altı aylık olana kadar emzirme önerilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.