Çocuklarda Stres ile Başa Çıkmak için 8 İpucu

Çocuklarda stres ile başa çıkmak abartılı bir önlem değil; toplumun ebeveynlerden talep ettiği bir şeydir.
Çocuklarda Stres ile Başa Çıkmak için 8 İpucu

Son Güncelleme: 02 Aralık, 2019

Günümüz toplumunun çocuklar üzerindeki yükü göz önüne alındığında çocuklarda stres ile başa çıkmak için bazı önlemlerin alınması önemlidir. Ev ödevleri, aile ve okul hayatı ve standartlara uyma baskısı çocuklarda bu durumu tetikleyebilir.

Bu nedenle, ebeveynlerin en önemli sorumluluklarından biri bu gibi durumlarda çocuklarına nasıl kendinden emin davranacaklarını öğretmektir.

«Mükemmel mutluluğun imkansız olması gibi, stressiz bir yaşam da imkansızdır. Canlılar hem çevrelerinin hem de kendi gelişimlerinin gerektirdiklerine karşı sürekli bir uyum süreci içerisindedir. Çocuklarda, çevrenin bu sürekliliğine uyum sağlama süreci değişim adına inanılmaz bir kapasite gerektirir.  »

– José Luis González de Rivera –

Eğer çocuğunuzun davranışlarında veya ruh halinde ani değişiklikler dikkatinizi çekiyorsa, yardıma ihtiyacı olabilir. Sinirlilik, anksiyete ve belli bir sebep olmadan fiziksel rahatsızlık gibi durumlar stresin işaretleridir.

Bu durum ayrıca uykusuzluk, iştah kaybı ve motivasyon eksikliği olarak da kendini gösterebilir. Bu gibi belirtiler ortaya çıkmadan, önlem amaçlı aşağıdaki stratejileri uygulamaya başlayın.

Çocuklarda stres ile başa çıkmak için ne yapmalı?

  1. Günlük rutini üzerinde az baskı kurmak

Sürekli bir şeylere yetişmeye çalışan çocuklar bu duruma suskun kalamaz. Sabahları çocuğunuz okula gitmeden önce sakin bir şekilde hazırlanmak için yeteri kadar zamanı olduğundan emin olun.

Güne azarlamalarla ve bir şeylere yetişebilme korkusuyla başlamak gününün rahat geçmesini önleyecektir. Bir gece önceden her şeyi hazırlamasında fayda var.

  1. Her fırsatta onunla diyaloğa girin

Günlük hayatlarında çocuklarınızı rahatsız eden bir şeylerin olup olmadığını bilmeniz çok önemlidir. Derslerinin nasıl gittiğini, zorbalığa maruz kalıp kalmadığını sorun ve mutlaka olası belirtileri gözleyin. Tabii ki tüm sorunlarını siz çözemezsiniz; çözmemelisiniz. Aksine, onları doğru şekilde yönlendirmelisiniz.

masada kitaplar ve bunalmış erkek çocuk
  1. Okul dışı aktivitelerin yoğunluğunu kontrol edin

Son zamanlarda çok yaygın olan bir trend de çocukları spor ve sanatsal faaliyetlere yazdırmaktır. Bu faaliyetler çocukların yeteneklerini ve ilgi alanlarını ortaya çıkarmak adına faydalı olsa da, bazen sadece çocukluklarını yaşamalarına izin vermek gerekir. Bu faaliyetlerin ezici birer sorumluluk haline gelmemesi için elinizden geleni yapın.

  1. Kendinize olan güveninizle ona örnek olun

Birçok durumda olduğu gibi, stres için de en iyi ders örnek olmaktır. Çocuklarınızı sınayan durumlara sağlıklı bir şekilde tepki vermesini istiyorsanız, buna önce kendinizden başlamalısınız. Sorunlarla başa çıkması için ona daha açık ve olumlu bir bakış açısı kazandırın.

Çocuklarda stres ile başa çıkmak için diğer ipuçları

  1. Düzenli bir uyku rutini oluşturun

Yeterli ve kaliteli bir uyku çeken çocukların stresten mustarip olma olasılığı daha azdır. Ayrıca, okulda öğrenecekleri bilgileri de daha kolay zihinlerine kazıyabilirler.

  1. Teknolojiye erişimini sınırlayın

Ekranın karşısında uzun saatler geçiren çocuklar stresten mustarip olmaya meyillidir. Bunun yerine, açık havada aktiviteler yapmasını ve bir süreliğine televizyon ve telefon ekranından uzak kalması yönünde çocuğunuzu teşvik edin. Aile ile kaliteli zaman geçirmekten daha rahatlatıcı bir şey yoktur.

  1. Nefes alma tekniklerini öğretin

Özellikle çocuklarda stres ile başa çıkmak istiyorsanız yoga ve meditasyona başlamak için hiçbir zaman çok erken değildir. Bu aktiviteler çocuğunuzun sakin bir ruh haline girmesini sağlayacaktır. Duygularını dengelemesi için derin nefes almasını öğreterek başlayabilirsiniz.

parkede elleri aşında yatan stresli çocuk
  1. Çocuğunuzla fiziksel bir aktivite yapın

Stres, kasların kasılmasına neden olur ve bu durum sadece yetişkinlerde görülmez. Çocuklar da zihin ve bedenlerini dengeleyecek şekilde enerjilerini yönlendirmeye ihtiyaç duyarlar. Dışarıda birkaç dakika yürümek, biraz bisiklet sürüp top oynamak yardımcı olacaktır.

Çocuklarınızın davranışlarındaki ani değişikliklerin farkına varmak çok önemlidir. Davranışlarının normal sınırlarının dışına çıktığını fark ederseniz, bir uzmandan yardım almaktan çekinmeyin. Okuldaki rehber öğretmenler veya psikologlar bu süreçte aileleri destekleyebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gorsuch, R.L.; KEY, M.K. (1974). Abnormalities of pregnancy as a function of anxiety and life stress. Psychosom. Med. 36: 352-372.
  • Corraliza, J. A. y Collazo, S. (2011).“La naturaleza cercana como moderadora del estrés infantil”, Psicothema,Vol. 23, no 2, págs. 221-226.
  • Orlandini A. (1999). El estrés, qué es y cómo evitarlo.México: FCE.
  • Pérez, V. M. O. (1912). El estrés en la infancia: estudio de una muestra de escolares de la zona sur de Madrid capital. Revista Iberoamericana de Educación, (59/2). http://revistarayuela.ednica.org.mx/sites/default/files/5305Mnez-Otero.pdf
  • Trianes, M. V. (2002). Estrés en la infancia. Madrid: Narcea.
  • Trianes Torres, M. V., Mena, M. J. B., Fernández-Baena, F. J., Escobar Espejo, M., & Maldonado Montero, E. F. (2012). Evaluación y tratamiento del estrés cotidiano en la infancia. Papeles del psicólogo, 33(1).
  • Vega Valero, C. Z., González Betanzos, F., Anguiano Serrano, S., Nava Quiroz, C., & Soria Trujano, R. (2009). Habilidades sociales y estrés infantil. Journal of Behavior, Health & Social Issues, 1(1).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.