Ağız Sütü ve Faydaları Nedir?

Ağız sütü bebeklerin doğumdan sonraki ilk günleri için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır
Ağız Sütü ve Faydaları Nedir?

Son Güncelleme: 25 Temmuz, 2019

Ağız sütü, hamile kadınların, hamileliğin sonlarında ve doğumdan sonra salgıladığı sarı renkli sıvıdır. Bu sıvı, bir bebeğin hayatındaki ilk günlerinde, birçok sebepten dolayı onun için önemli bir maddedir.

Memeden salgılanan sarımsı renge sahip olan bu sıvının protein ve mineral oranı çok yüksektir. Ağız sütü, meme kanalları bebeğin hayatının ilk altı ayı boyunca tek gıdası olacak olan anne sütünü vermeye hazırlanırken ortaya çıkar.

Bazı kadınlar, ağız sütünü hamileliğin son aylarında salgılar, fakat eğer siz henüz salgılamadıysanız endişelenmenize gerek yok. Çünkü bazı kadınlar bunu sadece çocuklarının doğumundan sonra salgılamaya başlar ve bu da çok normaldir.

Bu sıvı, başta sadece birkaç damla salgılanır. Öte yandan bu, endişelenilecek bir durum değildir çünkü bebekler ilk günlerinde zaten çok az ağız sütüne ihtiyaç duyarlar. Az miktarda üretilmesine rağmen besin açısından çok zengindir ve bebekler için çok faydalıdır.

Ağız sütünün faydaları

Ağız sütü, bebek doğduktan sonraki ilk birkaç gün için çok önemlidir. Daha sonra üretilecek olan anne sütü ile birlikte bu sıvı, bebeğin hayatının önemli bir aşamasında gereken beslenmeyi sağlar.

İşte ağız sütünün sağladığı faydalardan bazıları:

  • Vitamin, mineral ve kalori açısından çok zengindir. Bu sıvının yoğun içeriği, neredeyse bebeğin ilk günlerde ihtiyacı olan tüm besini sağlar.
  • Bebeği hastalıklara karşı korur.
  • Mekonyum olarak da bilinen ilk dışkının oluşmasını sağlar. Mekonyum, bağırsaklardaki efitelyal hücreler, su, amniyotik sıvı ve safradan oluşan koyu yeşil renkli bir dışkıdır.

“Ağız sütünün içeriğinin yoğunluğu çok yüksektir bu yüzden de çok etkili bir besin kaynağıdır.”

Ağız sütü hakkında sıkça sorulan 5 soru

Ağız sütünü bebeğe ne zaman vermelisiniz?

Birçok durumda, ağız sütü bebeklere doğumdan sonraki ilk 48 ila 72 saat arasında verilir. Eğer doğum sezaryen ile gerçekleştiyse, bu periyot birkaç saat daha uzayabilir.

Bu sıvının üretimi ne zaman başlar?

Ağız sütü, hamileliğin ikinci üç aylık döneminde üretilmeye başlar. Bu aşamada, kıyafetlerinizin az miktarda sarımsı bir sıvı ile lekelendiğini fark edebilirsiniz. Birçok hamile kadın bu sıvıyı hamileliklerinin son günlerinde üretmeye başlar. Bu üretim, tamamen doğal bir süreçtir.

bebeğini emziren anne

Anne sütü üretimi ne zaman başlar?

Anneler, doğumdan yaklaşık üç gün sonra ağız sütünün miktarında artış gözlemleyebilir. Bu durum, çocuğu emzirirken bölgenin uyarılması sonucu gerçekleşir. Bunun sonucu olarak, bebeğin artık temel enerji kaynağı olacak olan anne sütü üretimi de artar.

Ağız sütü ne renktir?

Yüksek beta karoten içeriğinden dolayı ağız sütünün rengi sarımsı bir renktedir. Öte yandan eğer sütünüzün renginin pembe ya da kahverengi olduğunu fark ederseniz bu durum, meme kanallarından kan gelmesinden dolayı olabilir. Endişelenmenize gerek yok fakat yine de böyle durumlarda doktorunuza danışmanız en iyisi olacaktır.

Bebeğinize ne kadar ağız sütü vermelisiniz?

Doğumdan sonraki ilk birkaç günde bebeğiniz ne zaman bir açlık belirtisi gösterse onu emzirmelisiniz. Bunun iki önemli sebebi vardır. Öncelikle, emzirmek annenin vücudunu daha çok süt üretmeye hazırlar.

İkincisi de bebekler ilk günlerinde beslenmeye çok ihtiyaç duymasa da, aldıkları besinler büyüme ve gelişmeleri için çok faydalı olacaktır. Bu özellikle de bağışıklık sistemi için geçerlidir.

anne sütü emzirme

Ağız sütünün içeriği nedir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, ağız sütü bebeklerin doğumdan sonraki ilk günleri için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Bu özel sütün içerdiği bileşenlerden bazıları şunlardır:

  • Hücre metabolizması için temel olan amino asitler.
  • Vücudun kendini enfeksiyon ve diğer tehlikelere karşı korumasını sağlayan immunoglobülinler (bağışıklık sistemini koruyan ve destekleyen proteinler)
  • Antiviral içeren ve eklem gelişiminde önemli bir rol oynayan sitokinler.
  • Bağışıklık sistemine katkıda bulunan lökositler.

Ağız sütü, çeşitli işlevler için önemli olan başka bileşenler de içerir. Ayrıca, çocuğun büyümesi ve bağışıklık sisteminin gelişimi için de önemli rol oynar. Her ne kadar bu sıvı az miktarda üretilse de yeni doğan bebeklerin hayatında önemli bir yeri vardır. Bir bebeğin hayatının ilk zamanları için emzirmenin önemiyle ilgili şu yazımıza da bakmanızı öneririz. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aguilar Cordero, M. J., Baena García, L., Sánchez López, A. M., Guisado Barrilao, R., Hermoso Rodríguez, E., & Mur Villar, N. (2016). Beneficios inmunológicos de la leche humana para la madre y el niño: revisión sistemática. Nutrición Hospitalaria, 33(2), 482-493.
  • García-López, R. (2011). Composición e inmunología de la leche humana. Acta pediátrica de México, 32(4), 223-230. https://www.redalyc.org/pdf/4236/423640330006.pdf
  • Parra, S. G., Hernández, Á. M., & Cravioto, A. (2002). Inmunoprotección por leche humana. Revista Mexicana de Pediatría, 69(3), 111-119. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=9630
  • Pérez, L., Viada, A. M., & Rojas, J. M. (1980). Determinación de inmunoglobulinas en calostro humano. Revista chilena de pediatría, 51(2), 117-120. https://scielo.conicyt.cl/pdf/rcp/v51n2/art05.pdf
  • Reyes Vázquez H. (2011). Características de la leche materna. En: Reyes Vázquez H, Martínez González A. Lactancia Humana. Bases para lograr su éxito. 1a ed. México: Editorial Médica Panamericana; 2011. p. 80-6.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.