Bebek Bezi: Bebeğinizin Dışkısı Ne Söylüyor?

Bebeğinizin bez kullandığı dönemler boyunca, bebek dışkısı sürekli gündemde olan bir konudur. Bu yazımızda, bebeğinizin bezini ilk kez değiştirdiğinizde nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz.
Bebek Bezi: Bebeğinizin Dışkısı Ne Söylüyor?

Son Güncelleme: 20 Haziran, 2020

Bu bazıları için kulağa çılgınca gelse de, bebeğinizin dışkısı siz anne babalar için önemlidir. Dışkının rengi, miktarı ve yoğunluğu bebeğinizin sağlığı hakkında size önemli ipuçları verebilir.

Mekonyum: bebeğin ilk dışkısı

Bebeğin ilk dışkısı mekonyum olarak bilinir ve amniyotik sıvı, deri hücreleri ve su gibi bebeğin rahimde yuttuğu her şey bu sayede dışarı çıkar. Mekonyum genellikle koyu yeşil renktedir ve cıvık bir kıvamı vardır.

Birkaç gün sonra, dışkı daha açık renkli ve sulu hale gelmelidir. Eğer böyle olmazsa ya da bebeğiniz ilk birkaç gün dışkılayamazsa, bu bebeğin yeterli miktarda besin almadığı anlamına gelebilir. Bu durumda çocuk doktorunuzla konuşmalısınız.

İlk birkaç gün bebeklerde ne sıklıkta bağırsak hareketi gerçekleşmelidir?

Doğumdan sonraki ilk dört-altı hafta boyunca, bebeğiniz her emzirmeden sonra bağırsak hareketleri gerçekleştirmelidir. Bebeğinizin dışkısı emzirme, mama veya iki besleme yönteminin de kullanımına göre  değişiklik gösterir.

Anne sütüyle beslenen bebekler genellikle sarı ve cıvık dışkılar. Öye yandan, mama ile beslenen bebeklerin dışkısı daha koyu renkli ve kıvamlı olabilir.

bebeğin bezini değiştirmek

Emzirilen bebekler, mama ile beslenen bebeklere kıyasla daha az bağırsak hareketi gerçekleştirir. Ayrıca, anne sütüyle beslenen bebekler iki üç gün dışkılamayabilir. Bebeğiniz mutlu görünüyorsa ve karnı yumuşaksa, sağlığı da iyidir.

Öte yandan, eğer bebeğinizi mamayla besliyorsanız, dışkı daha koyu renkli ve kıvamlı olacaktır. Yoğunluk mayonez kıvamında olabilir ve renk ise sarıdan yeşilimsi kahveye değişiklik gösterebilir.

Dışkı sıklığı için ise, mamayla beslenen bebekler günde en az bir kere dışkılar. Yoğunluğu takip etmek önemlidir. Eğer bebeğinizin dışkısı küçük topaklar halindeyse veya ağaç kütüğü şeklindeyse, kabızlık semptomu olabilir.

Bir alerjinin belirtisi olabileceğinden çocuk doktorunuzla kounuşmalısınız. Ayrıca mamanızı da değiştirmeniz gerekebilir.

Bezde gökkuşağı: Dışkının renkleri nasıl yorumlanır

Dışkının rengi ve kıvamı, olası sağlık problemlerinin iyi bir göstergesidir. Yeni anne baba olanlar, öncelikle panik olmamaya çalışmalıdır.  Ayrıca, dışkı ve yiyecekler arasındaki ilişkiyi de unutmamak gerekir. Örneğin kırmızı dışkı, pancar tüketiminden de kaynaklanabilir.

Eğer normal olmayan bir şey görürseniz, bezi çocuk doktoruna gösterebilirsiniz. Doktorun değerlendirme yapması bu şekilde kolaylaşabilir. Aşağıda, dışkı renklerinin ne anlama geldiğini açıklayacağız:

Yeşil renk dışkı

Mamayla beslenen bebeklerde bu renk dışkı son derece normaldir ve endişelenmeye gerek yoktur. Bebek mamasındaki demir, dışkının koyu yeşil olmasına sebep olabilir.

Ayrıca, bebeğinizin bir mide virüsünün üstesinden geldiğini de gösterebilir. Eğer bebeğinizde gaz veya rahatsızlık hissi varsa, bu durum inek sütüne alerjisi olduğunu gösterebilir.

Beyaz veya gri dışkı

6 aydan küçük bebeğiniz eğer hala emiyorsa veya mama yiyorsa ve dışkı kireç beyazıysa hemen doktorunuzu arayın.

Beyaz renkli dışkı, karaciğerin düzgün çalışmadığını gösterir. Eğer bebeğiniz katı gıda tüketiyorsa, dışkının rengi beslenmeden kaynaklanabilir. Katı beslenmiyorsa, doktora gitmek önemlidir çünkü karaciğer veya safra kesesi sorunu olabilir.

Turuncu

Bebeğin ilk kez katı gıda tüketmesi, dışkının turuncu renkte olmasına sebep olabilir. Genellikle bu bir sorun teşkil etmez. Bunun bir diğer sebebi ise annenin bazı ilaçlar kullanması veya yapay olarak renklendirilmiş besinler tüketmesidir.

Kırmızı

Birkaç kırmızı nokta önemli değildir. Kırmızı lekeler kabızlık veya zor dışkılamanın olduğu dönemlerde görülebilir. Eğer katı gıdaya geçmişseniz, tüketilen her gıdayı göz önünde bulundurmalısınız.

Eğer dışkıda büyük ölçüde kan varsa, bir alerji, enfeksiyon veya gastrointestinal yaralanma olabilir. Bu yüzden, çocuk doktoruna danışmak önemlidir.

Siyah

Siyah dışkı, beslenmedeki demir içeriğinden kaynaklanabilir ve önemli değildir. Ayrıca, demir takviyesi alıyorsanız da aynı durum geçerlidir.

Hemoglobinden kaynaklanan demir, dışkıyı koyu renk yapabilir. Bu, bağırsaklarda kanama olduğu anlamına da gelebilir. Dışkınız siyahsa, doktora görünmekte fayda vardır.

Sarı

Eğer hardal sarısı bir dışkı varsa, anne sütü ve mamada bu normaldir. Renk açık sarıysa, annenin yediklerinden veya kullandığı ilaçlardan kaynaklı bir durum olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kohn, M. H., & Wayne, R. K. (1997). Facts from feces revisited. Trends in ecology & evolution12(6), 223-227.
  • Fleisher, D., & Ament, M. E. (1977). Diarrhea, red diapers, and child abuse: clinical alertness needed for recognition; clinical skill needed for success in management. Clinical pediatrics, 16(9), 820-824.
  • Bekkali, N., Hamers, S. L., Reitsma, J. B., Van Toledo, L., & Benninga, M. A. (2009). Infant stool form scale: development and results. The Journal of pediatrics154(4), 521-526.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.