Bebek Bezini Doğru Değiştirmeyi Adım Adım Öğrenin
Bebek bezini doğru bir biçimde nasıl değiştirebileceğinizi öğrenmek için bu ipuçları çok faydalı olacaktır. Bebeğiniz doğduktan sonraki ilk birkaç hafta, cilt tahrişini önlemek için bezini sık sık değiştirmek zorunda kalacağınızdan bolca pratik yapma fırsatınız olacaktır.
Bebek bezi adım adım nasıl değiştirilir?
Bebeğinizin bezini değiştirmeye başlamadan önce, gerekli tüm malzemeleri elinizin altında bulundurmalısınız. Özellikle beşikte değilken, bebeğinizi yalnız bırakmamanız gerektiğini unutmayın.
Tek kullanımlık bez, sabun, su ve havluya ihtiyacınız vardır. Ayrıca, koruyucu krem ve evde değilseniz ıslak mendil de işinize yarayabilir.
Musluğa yakın olan güvenli ve rahat bir alan seçmek işinize yarayacaktır. Bebeğinizi bez değiştirme masasına koyduktan sonra kıyafetlerini çıkartın. Bebeğinizin bacaklarını kaldırın. Eğer dışkı varsa, bezi geriye doğru çekin.
Ardından, bebeğinizin poposunu sabun ve su ile yıkayın. Bu mümkün değilse, genital bölgeyi temizlemek için ıslak mendil kullanın. Böylece enfeksiyonları önlemiş olursunuz.
Son olarak, bölgeyi havluyla nazikçe kurulayın. Bebeğinizin cildinin kuru olduğundan emin olun. Çocuğunuzun poposu ve bacak arasına krem sürmeniz iyi olabilir ancak kremi çok miktarda kullanmamaya ve iyice yedirmeye özen gösterin.
Temiz bez nasıl bağlanır?
Bezi doğru şekilde bağlamak, en önemli adımlardan biridir. Yapmanız gereken ilk şey bezi açmak ve bebeğin alt kısmına yerleştirmektir. Ardından, ön kısmı bebeğin karnına getirin. Eğer bebeğiniz erkekse, bezin biraz sarktığından emin olun böylece idrarı tutabilir.
Bezin ön ve arka kısmı aynı boyda olmalıdır. Bunun için bezin arkasındaki yapışkan kısımları kullanabilirsiniz. Bezi önden düzgün bir biçimde bağlamak önemlidir. Ayrıca bez ne çok sıkı ne de çok gevşek olmalıdır. Aksi takdirde sızdırma olabilir.
Bebeğinizin bezini değiştirmek için ipuçları
Eğer, bebek bezini nasıl değiştireceğinizi öğrenme sürecindeyseniz, aşağıdaki ipuçları faydalı olacaktır. İlk olarak, dışkı bulaşmışsa vulvayı ve genital bölgeyi iyice temizlemelisiniz.
Buna ek olarak, ıslak mendili sık sık kullanmamakta fayda vardır çünkü uygunsuz pH değeri yüzünden çocuklarda alerji ve döküntüye sebep olabilir.
Bunun yanı sıra, bazen kumaş bez de kullanabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında bu bezler çocukların daha iyi hareket etmesini ve cildin nefes almasını sağlayacaktır. Ayrıca, kumaş bezlerin daha hafif olduğunu unutmamak gerekir.
Dahası, tek kullanımlık bezler terlemeyi engellediğinden bebek cildinde değişimlere sebep olabilmektedir.
“Bebeğinizin bezini değiştirmeye başlamadan önce, gerekli tüm malzemeleri elinizin altında bulundurmalısınız. Özellikle beşikte değilken, bebeğinizi yalnız bırakmamanız gerektiğini unutmayın.”
Diğer tavsiyeler ise, çıkarması kolay kıyafetler tercih etmektir. Tulumlar, bez değiştirirken sorun çıkarabilir. İki parçalı kıyafetler, zamandan tasarruf etmenize ve bebeğinizin her zaman rahat olmasına yardımcı olacaktır.
Kumaş bez kullanacaksanız, tutturmak için kancalı iğne kullanmayın. Günümüzde, tek kullanımlık bezler gibi kumaş bezlerin de ayarlanabilen bantları vardır.
Tuvaletini yaptıktan sonra, emdikten sonra ve uykudan uyandıktan sonra bebeğin bezini sık sık değiştirmelisiniz. Bakteri ve enfeksiyonların yayılmasını önlemek için, bez değiştirmeden önce ve değiştirdikten sonra ellerinizi yıkayın.
Bezden kaynaklı cilt tahrişlerinin sebepleri
İdrar ve dışkı kaynaklı en yaygın cilt tahrişlerinden bir tanesi bez dermatitidir. Diğer sebepler ise, dar kıyafetler ve bezler yüzünden döküntüye sebep olan tahrişlerdir.
Bir diğer faktör ise, yumuşatıcı, deterjan, bebek bezi gibi ürünlerde marka değişikliği yapmaktır. Bu, özellikle bez bağlanan bölgede döküntülere ve kızarıklıklara sebep olabilir.
Ciddi enfeksiyonlara sebep olacak bakteri ve mantar yayılabileceğinden, bu durumların hızlı bir şekilde tedavi edilmesi önemlidir. Özetle, bebek bezi değiştirmeyi bilmiyorsanız artık endişelenmenize gerek yok. Bu tavsiyeler sayesinde, bebeğinizin bakımını kolaylıkla yapabileceksiniz.