Kız Çocuklarında Sistit: Semptomlar, Önlem ve Tedavi

Erkek çocuklarında da bu hastalık görülebilir ancak sistite daha çok kız çocuklarında rastlanır. Üriner sistemde oluşan bu hastalık kız çocuklarında büyük rahatsızlığa yol açabilir. Farklı tedavileri olsa da en iyisi her zaman önlemdir. 
Kız Çocuklarında Sistit: Semptomlar, Önlem ve Tedavi

Son Güncelleme: 22 Temmuz, 2020

Sistit çoğunlukla kadınları etkileyen bir idrar yolu enfeksiyonudur. Kız çocuklarında sistit, erken yaşlardan başlayarak yaşam boyunca görülebilir.

Bu hastalık erkeklerde de ortaya çıkabilir ama kadınlara göre erkeklerin idrar yolu enfeksiyonu ile karşılaşma olasılığı daha azdır. Erkeklere kıyaslara kadınlarda enfeksiyon olasılığı 10’a karşı 1’dir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde bu oran 2’ye karşı 1’dir.

Kadınlarda sistit riskini artıran sebep üretralarının daha kısa olmasıdır. Bu da mikropların vücuda girişini kolaylaştırır. Ayrıca, hijyen yetersiz olduğunda enfeksiyon ihtimali artar.

Sistit görünümüne neden olan mikroplar ‘Escherichia’ coli ismini taşır. Bunlar, dışkıda bulunan mikroplardır. Vajinal bölge kuru ve hijyenik tutulmadığında çoğalan diğer bakteriler ise ‘streptokok’ ve ‘staphylococci’ isimli bakterilerdir.

Belirtileri sayesinde bu enfeksiyon kolayca tespit edebilir. İyileşmesi için ise basit bir tedavi izlenmelidir. Bu hastalığın varlığıyla ilgili sizi uyaracak farklı işaretler vardır. Bunlar, hızlı bir şekilde bir doktora gitmenizi ve zamanında teşhis konmamasından doğabilecek olası sorunları önlemenizi sağlayacaktır.

Kız çocuklarında sistit belirtileri

İlk belirtilerden biri, her zaman idrara çıkmaya meyilli olmaktır. Ayrıca ağrı veya yanma belirtisi vardır. Aynı zamanda idrar yaparken yalnızca birkaç damla yapılabilir. Bazen idrarın içinde kan da vardır.

Bebeklerde, bebek bezi genellikle hafif ıslaktır ve bezde pembe çiş izleri mevcuttur. Ayrıca, bebeğin sebepsiz yere ağladığını, aç olmadığını ve kustuğunu fark ederseniz, en kısa zamanda bir çocuk doktoruna gitmelisiniz.

Bu belirtileri zamanında tespit etmek için kız çocuğunun davranışlarının farkında olun. Doğru zamanda tanı konmaması, bir böbrek enfeksiyonu olan piyelonefrite yol açabilir.

Sorun piyelonefrit olduğunda, ateş, kusma, titreme, şiddetli karın ağrısı ve ciltte kızarıklık gibi belirtiler oluşacaktır. Kız çocuğunda bu belirtilerden herhangi biri görüldüğünde acilen doktora gidilmesi gerekir.

kız çocuğu tuvalet

Uygun tedavi

Doktorların verdikleri tedavi genellikle bakterilere saldırmak için antibiyotiklere dayanır. Ağrıyı veya yanmayı rahatlatmak için ise anti-enflamatuvarlar kullanılır. Normalde, en uygun antibiyotiğin yazılması için idrar tahlili yapılması gerekir.

Hastalık bir hafta – on gün arası sürer. İlk günler, ortaya çıkan rahatsızlıklar nedeniyle en karmaşık dönemdir. Düzgün bir şekilde iyileşme sağlanması için doğru doza uyulması zorunludur. Aksi takdirde atakların kendilerini tekrar etmeleri muhtemeldir.

Aynı şekilde, sürekli hidrasyon sağlanması, toksinleri daha hızlı ortadan kaldırmak ve idrarı seyreltmek için gereklidir. Bu, mikropların atılmasına ve çocuğun mesanesini boşaltmaya yardımcı olacaktır.

“Kızlarda sistit riskindeki artışın nedeni üretralarının daha kısa olmasıdır. Bu da mikropların vücuda girişini kolaylaştırır.”

Kız çocuklarında sistitten nasıl kaçınılır?

Sistit olan kız çocuklarında bu durumu hafifletmek için pek çok öneri vardır. Bu öneriler, gelecekte bu durumla karşılaşmalarını engeller. Bunu göz önünde bulundurarak aşağıdaki ipuçlarına bir bakın:

  • Hidrasyon: Su, doğal meyve suları, kızılcık suyu, sebze suyu, v.b. gibi sıvıları bolca tüketmek gerekir. Bu ürünler, toksinlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır.
  • İdrar yapma isteğinizi engellemeyin: Kız çocuklarına düzenli olarak tuvalete gitmeyi öğretmelisiniz. Böylece idrarda kolayca büyüyen bakteri riskinden kaçınmış olurlar.
göbek kız çocuğu doktor
  • Yağlı yiyeceklerden kaçının: Bu yiyeceklerden arınmak zordur ve idrar eliminasyonunu da engellerler.
  • Perianal bölgenin hijyenini düzgün bir şekilde sağlayın: Kız çocuklarına vajinadan anal bölgeye doğru temizlik yapmalarını öğretmek gerekiyor. Amaç mikropların transferinden kaçınmaktır.
  • İç çamaşırlarını kuru ve temiz tutun: Nem, bakterilerin kolonizasyonunu destekler.
  • Bebek bezlerini sık sık değiştirin: Bebekleri de çoğu zaman temiz ve kuru tutmak gereklidir.
  • Banyodan kaçının: Sabun, üretral bölgeyi tahriş edebilir ve idrar yolu enfeksiyonu olasılığını artırabilir..
  • Rahat kıyafetler giyin: Pamuklu iç çamaşırı satın almak hava dolaşımını sağlayacak ve vajinal bölgedeki tahrişten ve nemden kaçınmayı sağlayacak.

Kız çocuklarında sistit, tanı konması ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır ancak önemli bir sorun teşkil etmez. Bu basit hijyen önerileriyle gelecekte bu hastalıktan kaçınabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.