Bebekler Rüya Görür Mü?

Bebeklerin rüyaları konusunda yapılan araştırmalarda uzmanlar yenidoğanların özellikle duyularıyla rüya gördüklerini düşünmektedirler.
Bebekler Rüya Görür Mü?

Son Güncelleme: 30 Nisan, 2020

Bebeğiniz uyurken gözlerini hızlı bir biçimde hareket ettiriyor mu? Kimi zaman kaşlarını çatıp yüzünü ekşittiği, kimi zaman da kahkaha atarak güldüğüne şahit oluyor musunuz? Eğer bu durumlarla karşılaşıyorsanız mutlaka aklınıza şu soru da gelecektir: Bebekler rüya görürler mi? Dr. Charles Pollak gibi birçok doktor ve araştırmacıya göre bebekler rüya görürler. Aslında elektroenselogram (EEG) kullanılarak yapılan bir çalışmayla bebeklerin büyüleyici rüyalarının detayları da bir dereceye kadar ortaya konmuştur.

Pek çok kişi bebeklerin rüya gördüklerini düşünse de, bu rüyaların içeriğinde ne olduğunu bilmek her anne ve baba için hem çok ilgi çekici hem de imkansız bir şeydir. Evet bebekler rüya görürler ama rüyalarında ne görürler? Acaba rüyaları gün içinde yaşadıkları ile ilgili midir? İşte şimdi hep birlikte bu sorulara cevaplar arayalım.

Bebekler De Rüya Görürler… Peki Ama Nasıl Rüyalar?

Rüyalar, görüntülerin, seslerin, düşüncelerin ve duyguların uyku halindeki kişide zihinsel olarak yansımasıdır. Bunlar büyük oranda kişinin gerçek yaşantısı ile bağlantılıdır. Her ne kadar yetişkinlerin büyük bir bölümü gördükleri rüyaları hatırlamasalar da, aslında her gece rüya görürler. Peki aynı durum bebekler için de geçerli midir? Ufaklıklar rüyalarında ne görürler?

Bir canlı uyurken dünyayla ilişkisini tamamen koparmaz. Yani bu dinlenme sürecinde aktiviteleri tümüyle sona ermez. Tam tersine uyurken gün içinde elde edilen bilgiler beyin tarafından sindirilir ve bu bilgiler ile daha öncekiler arasında gerekli bağlantılar kurulur.

Daha büyük yaşlardaki çocukların yaşadıklarıyla ilgili rüyalar görerek bunları bir şekilde dışa vurmaları gibi bebekler de kendi gördükleri ile bağlantılı rüyalar görürler. Bunun da ötesinde çocuklar rüya dünyaları sayesinde duygusal tecrübelerini geliştirme ve farklı boyutlara taşıma şansını yakalarlar.

Yeni Doğan Bebekler ve Rüya

Yapılan bazı araştırmalara göre bebekler henüz anne karnındayken rüya görmeye başlarlar. Bu rüyalar, dışarıdan gelen sesler ve ışıklarla harekete geçer. Buradaki kısıtlı yaşantısında bazı çok önemli tecrübeleri bu şekilde öğrenmeye başladıkları düşünülmektedir.

Bu konuya odaklanan çalışmalar, fetusun henüz yedi aylıkken ve hatta daha erken dönemlerde bile REM (İngilizce “Rapid Eye Movements” ifadesinin kısaltması) evresinde rüyalar görmeye başladığının altını çizmektedir. Bunlar bir tür duyusal canlandırmalardır.

Annenin ellerinin arasındaki bebek

Öte yandan diğer bazı uzmanlar ise bebeklerin yetişkinler gibi rüyalar gördüklerini öne sürmektedirler. Bunlardan biri olan New York Weill Cornell Hastanesi Uyku Tıbbı Merkezi Başkanı Charles Pollack, yeni doğan bebeklerin bu REM evresini yaşadıklarını ancak bununla birlikte duyguların da bu denklemin içinde bulunduğunu söylemektedir.

Uykunun bu evresinde iki göz aynı anda iki yana ve hatta yukarı aşağı yönde hareket eder ve rüyaların büyük bir kısmı işte bu aşamada görülür. Bu durum, bebek uyurken onu gözlemlediğimizde rahat bir biçimde görülebilir. Ancak Dr. Pollack, bebeklerin rüyalarında ne gördüklerini bilmenin imkansız olduğunu ifade etmektedir.

Konuyla ilgili olarak Dr. Pollack; “Çocukların kendilerine uygun çocukça rüyalar görüklerini düşünüyoruz. Ancak tam olarak neler gördüklerini bilemiyoruz. Yani bu konuda daha ileriye gitmemiz söz konusu değil.” ifadelerini kullanmıştır. Ayrıca bebeklerin REM evresinde yetişkinlere oranla daha fazla zaman harcadıklarını ve bu yüzden de beyin aktivitelerinin çok daha yüksek düzeylerde olduğunun da altını çizmiştir.

Duyular Mı Yoksa Tecrübeler Mi?

Bebeklerin rüyaları konusunda yapılan araştırmalarda uzmanlar yenidoğanların özellikle duyularıyla rüya gördüklerini düşünmektedirler. Bu duyular arasında dokunma, koklama, anne sütünün tadı, banyonun sıcaklığı ya da değişen kıyafetlerin soğukluğu gibi farklı durumlardan edindikleri farklı hisler bulunmaktadır.

Ancak başlangıçta çok temel ve birbirinden bağımsız gibi görünen bu rüyalar çocuk büyüdükçe zenginleşmeye başlar. 18 aylık bir çocuk rüyalarını kelimelere dökebilirse, bunların içeriğine gerçek bir yaklaşım sunmak mümkündür.

Ancak ne olursa olsun bu rüyalarda tam olarak neler gördüklerini söylemek pek de mümkün değildir. Çünkü bu yaşlardaki çocuklar henüz rüyaların gerçek olup olmadığını ve bunların günlük yaşantılarının bir parçası olup olmadığını anlama konusunda zorluk çekerler. Hatta çoğu zaman bu rüyaları, gün içerisinde yaşadıkları olayların içine katarak gerçekmiş gibi anlatabilirler.

Yüzünü kapatan çocuk

Bu durumda, çocukların zaman içinde gerçeklerle rüyaları birbirinden ayırt etmeye başladığını ve sadece bazı görseller, basit ve kısa olayları içeren bu tür temel rüyaları artık geride bıraktıklarını söyleyebiliriz. Çocuklar 3 yaşına geldiklerinde en ayrıntılı ve anlamlı rüyaları görmeye başlayacaklardır. Bu rüyalarda artık çocuk kendisini rüyanın içinde bir karakter olarak konumlandırır ve tanımlar.

Bebekler Kabus Görür Mü?

Bebekler kabus görmezler. Bu tür rüyaları ancak üç yaşına geldiklerinde ve endişelerini dışa vurmaya başladıklarında görmeye başlarlar. Bu kabuslar genellikle karanlık, canavarlar, terk edilme korkusu ve kaybolma endişesi vb. duygularla ilgilidir.

Çocuklar bu tür rüyalar gördüklerinde, normal ya da hoş bir rüyaya oranla genellikle çok daha heyecanlı bir biçimde uyanır ve rüyanın içeriğini çok daha net bir biçimde hatırlarlar.

Beş yaşından itibaren çocuğun rüyalarında bir oyuncu değil de bir seyirci olarak yer almaya başladığı anlaşılmaktadır. Yavaş yavaş bu rüyalarda yeni duygular, hisler ve dil yetenekleri belirmeye başlar.

Her şartta ve her aşamada rüya görmenin bir dinlenme ve öğrenme aracı olduğunun altını çizmek gerekir. Bu sayede hem çocuklar hem de yetişkinlerin hayal dünyaları serbest bir şekilde istediklerini yapacakları bir alan bulur. Eğer siz de bebeğinizin uyurken gözlerini çok hızlı bir biçimde hareket ettirdiğini ya da kaşlarını oynattığını görürseniz endişe etmeyin. Bırakın bol bol rüya görsün.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.