Evlilik Sözleşmesi Nedir ve Çocuklarınızı Nasıl Etkiler?
Her evlilikte, dolaylı veya doğrudan olmak üzere evlilik sözleşmesi yapılır. Bu sözleşme, olası bir ayrılıkta varlıkların nasıl yönetileceğine dair şartların belirlendiği bir anlaşmadır.
Evlilik sözleşmesinin en yaygın olanı, malları ayırmayı öngörenidir. Gelişmiş ülkelerin pek çoğunda yer alan kanunlar sayesinde, bu tür bir ön anlaşma yapmaya gerek kalmaz.
Peki, evlilik sözleşmesi tam olarak ne demektir? Çocukları nasıl etkiler? Aşağıda bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Çiftler neden evlilik sözleşmesi yapar?
Bir çift evlenmek üzereyken, boşanma durumunda ne olacağını düşünmeye başlamak çok da romantik değildir. Bununla birlikte, net finansal ayarlamalar yaparak birlikte yaşamaya başlamak evlenecek çiftler için oldukça sağlıklı ve pozitif bir adımdır.
Günümüzde boşanma oranlarının yüksekliği göz önüne alındığında, evlilik sözleşmesi yapan çiftlerin sayısı giderek artmaktadır. Bazı şeyleri en başından netleştirmek, en kötü senaryoda işleri daha kolay halletmeye yardımcı olur.
İkinci veya üçüncü kez evlenme durumunda ise evlilik sözleşmesi kesinlikle gerekli olacaktır. Aslında, bu sözleşme sayesinde önceki evliliklerden olan çocuklarınızın ve torunlarınızın haklarını korumuş olursunuz.
Ayrıca, özellikle kendi işini yapan kişiler ve iş adamları için, evlilik sözleşmesi iş hayatını korumanın iyi bir yoludur. Böylece, boşanma durumunda eşinizin işleriniz üzerinde herhangi bir kontrolü olmasını engellemiş olursunuz.
Kısaca, evlilik sözleşmesi, olası bir boşanma durumunda hem maddi konuları hem de çocuklarınızla ilgili konuları önceden netleştirmenizi mümkün kılar. Bu sözleşme, nadiren de olsa ebeveynlerin çocuklarıyla olan ilişkilerini de önceden belirler ve boşanma durumunda her şey önceden hazır olur.
Evlilikte ekonomik düzenleme türleri
Pek çok Avrupa ülkesi ve diğer gelişmiş ülkeler, maddi konularda çiftlere farklı haklar tanıyor. Bazı çiftler, bütün mal varlıklarını paylaşarak herhangi bir ön anlaşma yapmadan evlenmeyi tercih ediyor.
Mal varlıklarını ayırmak isteyen çiftlerin evlilik sözleşmesi imzalaması gerekiyor. Bununla birlikte, çiftler bunu evlendikten sonra da yapabiliyor. Bu sözleşme ile birlikte, çiftler mallarının yönetimini tek başına yapmayı tercih etmiş oluyor. Ayrıca, gelirlerine göre yapılan harcamaları da ortak olarak karşılamaya karar veriyorlar.
Son olarak ise, bazı ülkelerde katılım sözleşmesi adında bir anlaşma da mevcut. Çok yaygın olarak kullanılmayan bu anlaşma, çift hala evliyken yürürlüğe giren bir sözleşme tipidir. Bu sözleşmede, taraflar evlilik sürdüğü müddetçe karşı taraftan alınan faydayı üstlenir. Bu, kayıp değil kazanç temelli bir anlaşmadır.
Evliliğin bu iki sözleşmeden birine tabi olması için, eşleri mevcut anlaşmadan başka bir anlaşma yapmak istediklerinde, bunu açık bir şekilde yapmalıdır. Yani noter huzurunda anlaşmayı resmileştirmek gerekir.
Evlilik sözleşmesinde maddi mutabakatlar
Evlilik sözleşmesi, eşler arasındaki maddi kriterleri de düzenler. Örneğin, boşanma durumunda ödenecek tazminat miktarı da belirlenir. Ayrıca, tarafların birbirinden ne alacaklarına da karar verilir.
Bunun amacı, boşanma durumunda tarafların mallarına ne olacağını kesinleştirmektir. Bunun kararını sözleşme ile vermek, ilişkinin daha iyi gitmesini sağlayabilir çünkü çiftler ilişkilerinde herhangi bir problem yokken tarafsız karar verebilir.
Ebeveynler ve çocuklar
Boşanma durumunda çocuklar ve ebeveynler arasındaki ilişkinin nasıl olacağını belirlemek, çok yaygın olmasa da evlilik sözleşmesinde yer alabilir. Örneğin, taraflar çocukların ne zaman annede ne zaman babada kalacağına karar verir.
Bununla birlikte, boşanma gerçekleşirken mahkeme bu kararların hepsini gözden geçirir. Reşit olmayan çocukları etkileyen kamu düzeni prosedürleri olduğu için, aile mahkemesi bu kararları çocuğun yararını gözeterek değiştirebilir. Özetlemek gerekirse, bu sözleşmenin geçerliliğini onaylayacak veya bozacak olan kişi hakimdir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Juan Luis Jarillo Gómez. (2011). El régimen económico matrimonial. Extraído de: https://amandakalil.com/wp-content/uploads/2019/01/articulo-juan-luis-jarillo.pdf
- Juzgados de familia de Málaga. Decálogo del buen divorcio. Extraído de: http://www.juntadeandalucia.es/justicia/portal/adriano/secretariageneral/malaga/.content/recursosexternos/DecalogodelbuendivorcioJuzgadosFamiliaMalaga.pdf