Çocuk istismarı: Önlemek için çocukları nasıl eğitmeli?
Çocuk istismarı, çocukluğu tamamen mahvedebilecek ve gelecekte ciddi sonuçlar doğurabilecek acımasızca bir durumdur. Bu nedenle, çocukları, istismara karşı eğitmek oldukça önemlidir. Ebeveynler, ç ocuklarının kuşkulu davranışları tanımlamayı bildiklerinden emin olmalıdırlar.
Neredeyse doğumdan itibaren, ebeveynler çocuklarla cinsellik ve onunla bağlantılı diğer konular hakkında konuşmalıdır. Tabii ki, bu kelimeleri ve kavramları yaşlarına göre uyarlayarak anlatmalı, ancak hiçbir konu atlanmamalıdır. Doğru bilgilendirme ve çocuklar ve yetişkinler arasında yakın bir ilişki ile, bu acımasız uygulamaların önlenmesi üzerinde çalışabilirsiniz.
İstismarı önlemek için öğretilecek kilit noktalar
Bu sorunu önlemeyi amaçlayan kampanyalarından birinde, Unicef, çocukların mahremiyetlerini ihlal eden eylemleri tanımlamayı ve bunlardan kaçınmayı öğrenmeleri için üç temel ipucu sunmaktadır. Bunlar:
Kendi ve başkalarının özel alanlarına saygı gösterin
Dünya çapında çocukluk örgütlerinin vurguladığı ilk şey, özel alanların tanınması ve saygı duyulmasıdır. Dolayısıyla, çocuklara uyanık olmalarını öğretmek, böylece kimsenin vücudunun özel kısımlarına dokunmamasını sağlamak önemlidir.
Yardakçılığa hayır: Kötü sırları saklamak zorunda değilsiniz
Unicef’in istismarı önlemek için sunduğu ikinci tavsiye, gizlilikle ilgilidir. İstismarcıların yaygın bir alışkanlığı, çocukların güvenini kazanmaları ve onlarla sahip oldukları temas hakkında sır tutmalarını istemektir.
Bu durumdan kaçınmak için, çocuklara yetişkinlerden bilgi gizlememesi gerektiği öğretilmelidir. Söylememeleri konusunda tehdit edildiklerinde bile, neler olduğu hakkında bilgi vermek için çevrelerindeki biriyle iletişime geçmeleri gerekir.
Size güven duymasını sağlayın
Son olarak, bir önceki noktada yorumlanmış olan son öneri derinlemesine incelenmiştir. Çocukların sorunlarını anlatmak için bir yetişkine sahip olduklarını hissetmeleri çok önemlidir. Bu şekilde, herhangi bir durumu dışa vurmak ve ifade etmek için yeterince desteklenmiş hissedeceklerdir.
“Bu gibi sorunlu durumları önlemeye çalıştığınızda destek sağlamak ve yargılamamak büyük önem taşımaktadır.”
İstismarı önlemek için öğretilecek diğer ipuçları
Daha önce açıklanmış olanlara ek olarak, çocuğa bu tehlikeli durumlara cevap vermesini öğretmek için aşağıdaki ipuçlarını uygulayabilirsiniz:
- Kişisel alanlarına saygı gösterilmesi gerektiğini öğretin: Onlara, istemedikleri halde hiçbir yetişkinin onlara sarılma, onları okşama ya da onlara şefkat gösterme hakkına sahip olmadıklarını öğretin. Eğer yine de böyle bir durum olursa, ailelerine derhal anlatmaları gerektiğini söyleyin.
- Aile üyeleriyle bir olay olduğunda anlatmasını söyleyin: Ne kadar iğrenç olursa olsun, çeşitli araştırmalar çocuk istismarı vakalarının büyük çoğunluğunun aile içindeki bir kişi tarafından işlendiğini ortaya koymaktadır. Sevilen ve aileniz tarafından tanınan bir kişi, çocuklarınızı rahatsız edebilir. Bu yüzden nasıl davranmaları gerektiği öğretilmelidir.
- Çocuklara güvenin: Eğer bir çocuk ebeveynlerine sırrını açacak cesareti alırsa, yapılacak en son şey onların sözlerini dinlememektir. Bu, çocuk istismarı gibi stresli bir durumda çaresiz hissetmelerine neden olabilir.
- Onları herhangi bir şeye zorlamayın: Çocuklar hiç kimseyi öpmek ya da sarılmak zorunda değildirler, akrabalarını bile. Zorlanmışsa, bir şekilde iradesini başkalarının isteklerine veya sosyal yaşamlara göre şekillendirmeyi öğrenirler.
Bir çocuğun istismardan mustarip olduğunu gösteren işaretler
Birçok durumda, istismar yaşandıktan sonra istismar tespit edilir. Bu nedenle, şiddetli sonuçların önlenmesi için, çocuğun davranışlarına dikkat etmek daha iyidir. Aşağıdaki işaretlerden herhangi birini fark ederseniz, durumuna daha fazla dikkat etmelisiniz:
- Endişe: Çocuk, saklamak istediği bir duruma zor dayanıyormuş gibi, her zaman endişe hisseder.
- Kapalı iştah ve az yemek yemek: Bir çocuk düzgün yemek yemiyor ya da uyumuyorsa, başına bir şey gelmiş olabilir. Bunu öğrenmek ise sizin görevinizdir.
- Size daha bağlı ve sessizse: Eğer her zamankinden daha çekingen olduğunu fark ederseniz, ya da kamuya açık ortamlarda bulunmakta zorlandığını ve sürekli size sığındığını görürseniz, başına bir şey gelip gelmediğini öğrenmelisiniz.
- İfadeleri: İstismara uğramış çocuklar bu durumu çizimler veya oyunlar yoluyla tezahür edebilir. İçlerinde sakladıkları garip bir şey fark ederseniz, ifade ve duygularına dikkat edin.
Kısacası, herhangi bir cinsel taciz durumundan kaçınmak için ebeveynler ve çocuklar arasındaki yakınlığın ve güvenin değerini görmezden gelemeyiz. İstismarı önlemek için onları eğitmek hayati öneme sahip olduğu gibi, her zaman yakın bir bağ oluşturmayı da ihmal etmemelisiniz. Böylece hiçbir sorun siz yetişkinlerin gözünden kaçmaz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Martínez, J. (2011). Prevención del abuso sexual infantil: Análisis crítico de los programas educativos. Psykhe, 9(2). http://psykhe.cl/index.php/psykhe/article/view/443
- Deza Villanueva, S. (2005). Factores protectores en la prevención del abuso sexual infantil. Liberabit, 11(11), 19-24. http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?pid=S1729-48272005000100003&script=sci_abstract&tlng=es
- Higareda-Almaraz, M. A., Higareda-Almaraz, E., Higareda-Almaraz, I. R., Barrera-de León, J. C., Gómez-Llamas, M. A., & Benites-Godínez, V. (2011). Aptitud de padres para prevenir abuso sexual en menores después de una intervención educativa participativa. salud pública de méxico, 53(2), 134-140. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=s0036-36342011000200006&script=sci_arttext
- Morillo, B., Montero, L., & Colmenares, Z. (2012). Conocimiento de los padres en la prevención del abuso sexual infantil. Enfermería global, 11(25), 1-7. http://scielo.isciii.es/pdf/eg/v11n25/clinica1.pdf