Bebeğinizin Beslenmesine Glüteni Dahil Etmek
Bebeğinizin beslenmesine yeni gıdalar dahil etme konusunda endişeleriniz mi var? Başlangıçta çekinmeniz ve aklınızda pek çok soru işaretinin olması normaldir. En yaygın rastlanan sorulardan biri de bebeğinizin beslenmesine glüteni ne zaman ve nasıl dahil edeceğinizdir. Bugünkü yazımızda yanıtını bilmeniz gereken bütün sorulara değineceğiz.
Bu konu Avrupa Pediyatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Topluluğu’ndaki (ESPGHAN) uzmanlar tarafından gündeme taşınan bir konudur. Çünkü glüten çocuklarda alerji ve intoleransa en yaygın biçimde neden olan ilk üç gıda arasında yer alır.
Bu sebepten ötürü, glüten alımının artmasının ya da daha geç yaşlarda alınmasının etkileri araştırma konusu haline gelmiş ve bunun çölyak hastalığı, egzama, astım ve çocuklukta meydana gelen diğer solunum yolu rahatsızlıklarıyla ilişkisi incelenmeye başlanmıştır.
Burada temel amaç özellikle aile geçmişinde bu hastalıklara sahip çocukların sağlıkları konusunda önleyici adımlar atılıp atılmayacağını belirlemektir.
Bebeğinizin Beslenmesine Glüteni Ne Zaman Dahil Etmelisiniz?
2016 senesine kadar glütenin 7 ya da 8. aya kadar verilmemesi gerektiği söyleniyordu. Bunun nedeni çölyak hastalığı ya da bu proteinle ilişkili diğer hastalıkların gelişme riskinin böylelikle daha az olacağının düşünülmesiydi.
Fakat aynı yıl oldukça önemli bir çalışma yayınlandı. Bu emzirme ve glütenin çocuklara verilmeye başlanmasının çölyak hastalığına eğilimi olan çocuklarda etkisi üzerine Avrupa’da yürütülen en kapsamlı çalışmaydı.
Mama içen bebeklerle anne sütü emen bebeklerin hastalığa karşı eşit risk taşıdıkları görüldü. Bu çalışmada aynı zamanda glüteni bebeklerin beslenmesine farklı zamanlarda dahil etmenin etkileri de değerlendirildi. Araştırmacılar üç aydan önce, dört altı ay arasında ve altı aydan sonra glüten tüketmeye başlayan bebekleri incelediler.
Üç aydan önce glüten tüketmeye başlayan bebeklerin böbrekleri ve gastrointestinal fonksiyonları yeteri kadar gelişmiş olmadığı için bu bebeklerde hastalık riskinin daha fazla olduğu görüldü. Bu da glüteni daha zor sindirmelerine neden oluyordu.
Yukarıdaki bilgiyi göz önünde bulundurarak, çocuğunuza glüten vermek için en az dört aylık olana dek beklemeniz gerekmektedir. Ardından da dört altı ay arası ya da altı aydan sonra periyot konusunda bir farklılık olmasa da dört ayın sonrasında mümkün olan en kısa zamanda bebeğinizi glütenle tanıştırmalısınız.
Altı aydan önce glüten verilmesi çocuğunuzun on yaş öncesinde egzama olma riskini azaltır. Altı aylığa dek bebeğinizin temel besin kaynağı anne sütü olmalıdır. Bundan ötürü verilen diğer gıdalar tamamlayıcı gıdalar olacaktır. Ayrıca astım ya da rinitin bu beslenme tarzıyla ilişkili olmadığı görülmüştür.
Bebeğinizin Beslenmesine Glüten Nasıl ve Ne Miktarda Dahil Edilir?
Uzmanlar çölyak hastalığının önüne geçilmesi için hangi miktarın güvenli olduğunu henüz tam olarak keşfetmiş değiller. Fakat verilmeye başlandığı ilk iki haftada çok fazla tüketilmemesi öneriliyor. Bir fikir vermesi açısından, yarım dilim ekmekten fazlasını vermemeye özen gösterin.
Neyin nasıl hazırlanması gerektiğine dair de henüz net bir bilgi mevcut değil. Tabii iyi pişmiş bir makarna, beyaz ekmek ya da şekersiz ev yapımı kek iyi bir başlangıç için ideal olabilir.
Çocuğunuz bunları sorunsuz bir şekilde tüketebilirse yavaş yavaş kepekli alternatiflere de geçebilir ve porsiyonlarını artırabilirsiniz. Bu sayede, çocuğunuzun sindirim sistemi bu gıdalara alışacak ve zaman içinde olgunlaşacak.
Ayrıca çocuğunuza düzenli olarak aşırı işlenmiş gıdalar vermemenizi öneririz. Çok fazla trans yağ ya da şeker içeren gıdalar çocuğunuzun ileride aşırı kilolu ya da obez olmasına neden olabilir. Diyabet ve diğer patolojik rahatsızlıkların meydana gelmesinde de ön ayak olabilirler. Hatta bu tarz gıdalar verilmeden evvel bebeğinizin en az bir yaşına gelmesini beklemeniz önerilmektedir.
Sonuç
Umarız bebeğinizin beslenmesine glüteni ne zaman ve nasıl dahil edeceğiniz konusunda kafanızda herhangi bir soru işareti kalmamıştır. Tabii öncelikle çocuğunuzun bu proteine karşı genetik bir rahatsızlıktan ötürü tepki verip vermeyeceğini de bilmelisiniz. Böyle bir durumda çocuğunuza glüten vermemelisiniz. Beslenmelerinde olabildiğince çeşit sunmanız onları hangi sırayla bu gıdalarla tanıştırdığınızdan daha önemlidir.
Yine de herhangi bir rahatsızlık görülüp görülmeyeceğini gözlemlemek adına çocuğunuzu yakından takip etmelisiniz. Tabii bir de bir şeylerin boğazlarına kaçmadığından da emin olmalısınız. Son olarak, çocuğunuzun ilgisini dağıtmadığınızdan ya da tabağını bitirmesi için ısrar etmediğinizden de emin olun. Çünkü bu davranışlar onların iştahlarını etkileyebilir. Ek olarak, çocuğunuzun önüne ekmek ya da makarnayı küçük parçalar halinde koyarak kendi başlarına yemelerine de izin verebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 64(1): 119-32.
- Gluten Introduction and the Risk of Coeliac Disease: A Position Paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 62(3): 507.13.
- et al (2017) Allergenic food introduction and risk of childhood atopic diseases. PLos One, 12(11).
- Timing of Allergenic Food Introduction to the Infant Diet and Risk of Allergic or Autoimmune Disease: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA, 316(11): 1181-92.