Anne Sütü İle Bebek Formülü Karıştırılabilir Mi?

Bebek formülünü anne sütü ile hazırlamak başka, anne sütüne süt tozu katmak tamamen başka bir şeydir.
Anne Sütü İle Bebek Formülü Karıştırılabilir Mi?

Son Güncelleme: 09 Aralık, 2020

Çeşitli nedenlerden dolayı emzirmeyi bebek formülü ile takviye etmenin gerekli olduğu zamanlar vardır ve böyle bir besleme uygulamasının yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Fakat,  soru anne sütünün mama ile aynı şişede karıştırılıp karıştırılamayacağıdır. 

Teknik olarak, aynı biberonda anne sütü ile bebek formülünü karıştırmak mümkün. Ancak, bebeğe sütleri sırayla içirmek çok daha iyi olacaktır.

Bebeğinize anne sütü ve bebek formülünü sırayla vermenizin sebebi, önce anne sütünü vererek her bir damlasını içtiğinden emin olmaktır. Bebek formülüne oranla anne sütü bebek için önemli olan besleyici maddeleri daha fazla içerir. Önce anne sütünü verirseniz biberona ne kadar bebek formülü koyacağınızı ayarlamak daha kolay olur.

Bebek formülü, su yerine anne sütü ile de hazırlanabilir

Bebek formülünü anne sütü ile hazırlamak başka, anne sütüne süt tozu katmak tamamen başka bir şeydir. Her sütü ayrı ayrı ve sıra ile vermek daha iyi olsa da karıştırmak da oldukça pratiktir.

Asla yapılmaması gereken şey, bebek formülünü hazırlarken anne sütü yerine su koymaktır.

Bebek formülü, hem çözünecek sıvının türü (steril su) hem de sıvı miktarına bağlı olarak konsantre miktarı ayarlanırken üretici firmanın talimatları ve tavsiyelerine tam olarak uyarak hazırlanmalıdır. Buna ek olarak, çocuğa, pediyatri uzmanının tavsiye ettiği miktar verilmelidir.

emzirmeyi bebek formülü

Bebek formülünün direkt olarak anne sütü ile karıştırılmasının tehlikesi

Bebek formülü, bebeğe belirli bir sıvı hacminde belirli miktarda kalori ve besin sağlamak için yapılır. Bebek formülünü doğrudan anne sütüne karıştırırsanız sütteki besin konsantrasyonu çok yüksek olacaktır. Anne sütünün formülden daha seyreltilmiş veya daha az renkli olduğunu düşünseniz bile bu, içindeki besinlerin daha az olduğu anlamına gelmez. Fazla besin ve yağ konsantrasyonu çocuk için iyi değildir.

Bebeklerin böbrekleri henüz tam olarak gelişmemiş durumdadır. Yenidoğanların ve küçük çocukların böbrekleri, diyetlerindeki tüm besinleri, özellikle proteinleri ve tuzları işlemek için yeterli miktarda suya ihtiyaç duyar. Bebeğin beslenmesi çok yoğun olduğunda sorun çıkma olasılığı da oldukça yüksektir.

Bebeğe, anne sütü ile beslendikten sonra bir biberon mama (bebek formülü) verilebilir mi?

Doğrudan emzirme ve biberonla besleme ile birleştirmekteki sorun, başarısızlık riskinin çok yüksek olmasıdır. Çünkü bebeğin biberon ile beslenmesi daha kolaydır, bebek biberon ile beslenirken yiyeceğini almak için daha az çaba harcar.

Bebek, emzirmeden sonra biberonun geldiğini öğrendiği anda anne sütünü emmek için çok uğraşmamaya ve eğer çok acıkmışsa hemen biberona geçmek için hiç emmemeye kadar gidebilir. Bu durumda annenin sütünün azalmasına sebep olacaktır.

Çeşitli nedenlerden dolayı emzirmeyi bebek formülü ile takviye etmenin gerekli olduğu zamanlar vardır, bu yüzden, eğer iki besleme yöntemini de kullanmanız gerekirse aynı anda tek bir tanesi ile beslemenizi öneririz. Yani, bebeği beslemeye anne sütü ile başladıysanız bebek doyana kadar anne sütü ile devam etmelisiniz. Ek olarak, bebek biberon ile beslendiği zaman annenin süt üretimini teşvik etmeye devam etmek adına, annenin sütünün en azından bir kısmını sağması tavsiye edilir.

emzirmeyi bebek formülü süt sağma makinası

Bebeğinizi beslemek için yeterli sütünüz olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Yeterli sütünüz olup olmadığı ile ilgili tereddütleriniz varsa yazılan adımları takip ederek öğrenebilirsiniz. Söz konusu emzirme olunca “olabildiğinden daha fazlası gerekli” sözü tam anlamıyla mana kazanıyor. Bebeğinizi emzirdikten sonra süt sağma makinası ile sütünüzü sağmayı deneyin, bunu ancak çocuğunuz en az 20 dakika emdikten sonra yapın.

Bebek emdikten sonra daha fazla istemiyorsa ama hala sütünüz kaldıysa bu bebeğin karnının doyduğunu gösterir. Eğer bebeğiniz ağlarsa doktorunuza ya da ebenize danışmalısınız. Çünkü meme emmeme ve ağlama nedenleri sadece sütünüzün az olup olmaması ile ilgili olmayabilir.

Ayrıca, göğüs pompasını beslemeye uygun olan göğsün üzerine yerleştirerek süt salgılanmasını uyararak bebeğin emmesine yardımcı olabilirsiniz. Sütün tamamını sağmanıza gerek yok. Bebeğinizin sorunsuz bir şekilde emmeye devam ettiğini görene kadar sağmanız yeterli olacaktır. Daha sonra bebeğin sütü emmesini kolaylaştırmak için bebeğin emmekte olduğu göğüse masaj yapın.

Çeşitli nedenlerden dolayı emzirmeyi bebek formülü ile takviye etmenin gerekli olduğu zamanlar vardır bunu bir sorun olarak görmeyin ve çözüm yolları arayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.