Emzirme Sürecinde Adet Düzensizliği

Emzirme sürecindeki adet düzensizliği, bu dönemde bir kadının vücudunda meydana gelen değişikliklerin sonucudur. Genel olarak ise bu düzensizlik, zamanla kendi kendine düzelen normal bir durumdur.
Emzirme Sürecinde Adet Düzensizliği

Son Güncelleme: 14 Ekim, 2020

Emzirme sürecinde adet düzensizliği, tamamen normal bir durumdur. Hamilelikten sonra ve emzirme sırasında, ilk yumurtlamanın düzensiz olması veya görülmesinin biraz zaman alması sık rastlanan bir durumdur.

Adet döngüsündeki bu düzensizlikler herhangi bir ciddi bozukluktan kaynaklanmamaktadır. Vücudumuzun eski haline yeniden uyum sağlaması ve dokuz aylık değişikliklerden sonra iyileşmesi gerekir.

Emzirme döneminde kadınlarda çok farklı adet değişimleri meydana gelebilir. Doğum yaptıktan sonra, beş veya altı ay ya da daha uzun süre boyunca adet görmeyen bazı kadınlar vardır.

Diğer vakalarda ise, kadınlar çok normal olan adet dönemleri ile hiç görülmeyen adet dönemleri arasında geçişler yaşar. Jinekoloğunuz, vücudunuzda her şeyin yolunda olup olmadığını belirleyecektir. Eğer ciddi bir sorun yoksa, adet döngünüzün zamanla kendiliğinden düzene gireceğinden emin olabilirsiniz.

Emzirme sürecinde adet düzensizliğinin semptomları

Genellikle, emziren kadınlarda adet düzeniyle ilgili aşağıdaki değişimler gözlemlenir:

  • Hamilelik öncesine kıyasla oldukça şiddetli ve fazla kanamalı adet.
  • Karın ağrısı, bulantı baş dönmesi gibi adet öncesi semptomlar.
  • Lokiyo görünümü. Bu, hamileliğiniz sırasında oluşan pıhtıları, dokuları ve mukozayı içeren vajinal akıntı ve kanamadır.

Adet düzensiz olsa da yumurtlama devam ediyor olabilir. Bu nedenle kadın bu süre içinde hamile kalabilir.

Emzirme sürecinde adet düzensizliği: İlginç bilgiler

Düzensiz adet kanaması söz konusu olduğunda, prolaktin ve kadının fiziksel ve hormonal bileşimi belirleyici faktörlerdir. Farklı kadınlarda, adet düzensizliğine neden olan prolaktin farklı düzeylerde bulunur.

Prolaktin, anne sütü üretimine olanak sağladığı için emzirme döneminde artar. Aynı zamanda yumurtalıklarda cinsel hormonların sentezini engeller. Bu yüzden adet kanaması ortadan kaybolur veya çok düzensiz hale gelir.

biyolojik saat

Bir kadının genel fiziksel durumu da prolaktin seviyelerini etkiler. Bu nedenle, düzensizliklerin türü ve süresi kadından kadına değişiklik gösterir.

Aynı şekilde, bir bebeğin beslenme sıklığı ve süresi de prolaktin üretimini etkiler. Sık beslenen ve çok süt içen bebekler prolaktin seviyelerinde artışa neden olur.

Bu nedenle kadının vücudu bebeğini tatmin etmek için daha fazla süt üretmelidir. Ve hormon seviyeleri arttıkça, kadın adet dönemlerinde daha fazla düzensizlik yaşayabilir.

Bir diğer önemli husus da adet düzensiz olsa da yumurtlamanın devam ediyor olmasıdır. Doğumdan sonra ortaya çıkan ilk adet, üreme sisteminin normale döndüğünün bir göstergesidir. Bu nedenle kadınlar hamile kalabilir.

Kadınların emzirirken hamile kalamayacaklarına inanmak yanlıştır. Doğurganlığın azaldığı doğru olsa da, ihtimal tamamen ortadan kalkmaz. Bir kadın bu süre içinde hamile kalmak istemezse, emzirmeye uygun bir tür doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır.

Adetin düzene girmesini hızlandırmak mümkün müdür?

Gerçeği söylemek gerekirse, bu mümkün değildir. Bu süreç doğaldır ve kadının vücudu doğum öncesi durumuna döndüğünde her şey normale dönecektir. Bununla birlikte, semptomları azaltacak ve kadını rahatlatacak bazı öneriler vardır:

  • Bebeğin ritmi. Bebeğiniz gece veya gündüz dört saatten fazla uyursa adet düzensizliği muhtemelen azalır. Aynı şekilde, bebekler katı yiyecekler yemeye başladıklarında daha az emerler. Sonuç olarak anneler daha az süt üretir ve prolaktin seviyeleri düşer.
  • Yeterince dinlenin. Emzirme söz konusu olduğunda ve kadınların iyileşmesi için dinlenme çok önemlidir.
emzirme sırasındaki değişimler
  • Sigara içmeyin. Tütün vücut için her zaman zararlıdır. Bununla birlikte, vücut dokuz aylık hamilelikten etkilendiğinde, sigaranın hasarları çok daha büyüktür.
  • Bolca su için. Su, kaygıyı yatıştırır. Su, vücudun zararlı toksinleri serbest bırakmasına olanak sağlar.
  • Dengeli bir beslenme düzeni oluşturun.
  • Stresten uzak durun, bu süreçte rahatlayın.
  • Meditasyon ve yoga gibi uygulamalar yapın. Bu aktiviteler rahatlatıcıdır ve zihninizi partnerinizle ve çocuğunuzla olan ilişkinize odaklamanıza yardımcı olur.

Emzirme, zevk almanız gereken bir aşamadır. Çocuğunuzla, ikinizi de sonsuza dek etkileyecek bir bağ kurduğunuz bir süreçtir. Bu nedenle emzirme süresinde kadınların düzensiz adet dönemlerinden endişe etmemeleri önemlidir. Unutmayın, işlerin normale dönmesi an meselesi.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.