Düzensiz Adet Döngüsü: Sebepleri, Belirtileri ve Tedavisi

Fiziksel ve duygusal faktörler, birbirinden tamamen ayrı değildir. Aslında, vücutlarımız her şeyden bir miktar etkilenir. Düzensiz adet döngüsü bunun tam örneğidir.
Düzensiz Adet Döngüsü: Sebepleri, Belirtileri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 07 Haziran, 2020

Düzensiz adet döngüsü, hem fiziksel hem duygusal çeşitli faktörlerin sonucu meydana gelebilir. Bu faktörlerin yoğunluğu farklı olsa da, varlıkları sağlığımızı etkiler. Bunun en açık örneği emzirme ve menopoza girmektir.

Sebep her ne olursa olsun, düzensiz adet döngüsü endişelenmeye neden olur çünkü sağlığımızda bir sorun olduğunu düşünürüz.

Düzensiz adet döngüsü her zaman sağlıkla ilgili sorunların göstergesi olmasa da, vücudumuzun bize verdiği sinyallere dikkat etmek önemlidir. Tabii ki, sağlık durumumuza karar verecek kişi bir doktor olmalıdır.

Adet döngüsü ne zaman düzensiz olarak adlandırılır?

Eğer adetleriniz arasında 21 günden az bir süre varsa bu durum polimenore, 35 gün varsa bu durum oligomenore olarak bilinir.

Kadınların pek çoğunda düzenli adet döngüsünün 21 ve 35 gün arasında olduğu göz önüne alındığında, bunların ikisi de düzensiz olarak nitelenir. Pek az kişide döngü tam olarak 28 gündür.

Eğer adetiniz 7 günden fazla sürerse ve 80 ml’den fazla yoğunluğa sahipse, bu da bir düzensizlik olarak sınıflandırılabilir. Böyle durumlarda, değerlendirmeyi yapacak ve gerekli durumda ilaç tedavisine başlayacak bir kadın hastalıkları ve doğum doktoruna muayene olmalısınız.

karnı ağrıyan kadın

En büyük düzensizlik ne zaman olur?

Eğer düzenli adet döngüsünün en temel kurallarından bahsedeceksek, iki yılı aşkın bir zaman sonra pek çok kadının adet döngüsü düzensiz olarak düşünülecektir. Düzensiz adet döngüsü, menopoza giden 3 yılda da gerçekleşebilir.

Bunun sebebi, bu süre zarfında kadınların %6’sı ila %34’ünün hormonal dengesizliğin olgun yumurta salınmasını engellediği anovülasyonu deneyimliyor olmasıdır.

Düzensiz adet döngüsünün sebepleri

Hormonal dengesizlikler, ergenlik çağında ve menopoz öncesi son derece yaygındır. Bazı kadınlarda, hormonal dengesizlikler adet döngüsünde düzensizliğe sebep olabilir.

Genellikle, psikomatik bozukluklar vücudumuzdaki pek çok dengesizliğin sebebidir. Bu yüzden, stres ve anksiyete adet döngüsündeki düzensizliğin ve hatta adet görmede geçici duraksama yaşamanın en önemli sebeplerinden biridir. Fiziksel olarak ise, tiroit hormonunun zayıf fonksiyonu da düzensizliklere yol açabilmektedir.

Diğer vakalarda, adet döngüsündeki düzensizlik polikistik over sendromundan da kaynaklanabilir. Diyabet ve bulimia ve anoreksiya gibi yeme bozuklukları da düzensizliklere yol açabilir. Kısa süre içerisinde kiloda önemli bir artış veya düşüş meydana gelmesi de düzensizliklere sebep olur.

Ergenlik çağı ve adet düzensizlikleri

Adet döngüleri saat gibi işleyen genç kadınlar vardır. Bununla birlikte, adetleri her ayın farklı bir zamanında başlayan, hatta bir ay boyunca hiç adet görmeyen kadınlar da vardır.

Bir ay içerisinde iki kez adet görmek de mümkündür. Adetleriniz 21-30 günlük arayla gerçekleştiği sürece, bunun endişelenilmesi gereken bir durum olmadığını belirtmek gerekir.

Bir adetin kaç gün sürdüğü her ay değişebilir. Genellikle 2 gün ila bir hafta arası sürer. Bunun sebebi, kanamanın süresini ve miktarını belirleyen vücudunuzdaki hormonal yoğunluktur.

Emzirme ve adet döngüsü

Emzirirkenki adet döngüsü kadından kadına değişiklik gösterir. Bazı kadınların adeti 4-5 ay, hattta bazen 12 ay bile gecikebilir. Bu, genellikle bebeğinizi sadece anne sütüyle beslerken olur.

Süt üretimi, adet görmeden sorumlu hormonu kısıtlar. Bu, doğal bir süreç olduğundan endişelenmenize gerek yoktur.

Belirtiler

  • Aknelerin patlak vermesi
  • Ruh halinde değişimler
  • Baş ağrısı
  • Alınganlık ve fazla hassasiyet
  • Sırt ağrısı ve gerginlik
  • Düzensiz uyku
  • Memelerde şişkinlik ve sertlik hissi
doktor tavsiyesi

Tedavi

Düzensiz adet döngüsü için, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları her vakayı ayrı değerlendirir. Tedavi genellikle doğum kontrol hapı kullanımı ve besin takviyesi şeklindedir. Bunlar, hormonal dengeyi korumaya ve adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olur.

Menopoz ve ergenlikten kaynaklanan düzensiz adet döngüsü için, altta yatan başka bir sebep yoksa tıbbi bir tedavi yoktur.

Tavsiyeler

Yeterli miktarda dinlenmek ve stresten uzak durmak önemlidir. İyi bir beslenme düzeninin vücudunuz ve zihniniz için olumlu etkileri vardır. Spor ve egzersiz gibi yapabildiğiniz fiziksel aktivitelere katılmak da son derece faydalıdır.

Adet olduğunuzda hijyene çok dikkat etmeli ve doktorunuzun önerdiği tedavileri kullanmalısınız. Düzensiz adet döngüsüne sahip olmak, sağlık sorunlarıyla ilişkili olabilir. Bununla birlikte, durumunuz hakkında bilgi sahibi olarak ve doktorun tavsiyelerine uyarak bu durumun üstesinden gelebilirsiniz.

Adet döngünüz düzene girdiğinde, sonraki adetinizin ne zaman olacağını öğrenmek için ovülasyon hesaplayıcı kullanabilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.