Ergenlik Çağında Regl Düzensizlikleri

Ergenlik döneminde regl ya da başka bir deyişle adet görme konusundaki düzensizlikler, özellikle ilk yıllarda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu durumun genellikle herhangi bir tehlikesi bulunmamaktadır. Ancak yine de bir jinekoloğa başvurarak, yaşanan düzensizliklerin başka herhangi bir sağlık problemi ile bağlantılı olup olmadığını öğrenmeniz faydalı olacaktır.
Ergenlik Çağında Regl Düzensizlikleri

Son Güncelleme: 16 Temmuz, 2019

Genç kızların, yaygın bir biçimde kullanılan tabirle “kadınlığa adım attıkları” ilk yıllarda regl dönemlerinde çeşitli dengesizlik ve düzensizliklerin görülmesi sık olarak karşılaşılan bir durumdur. Bu durumun temel sebebi, vücudun bu yeni düzene alışma sürecinde geçirdiği değişimdir. Bu yazımızda, ergenlik döneminde görülen adet düzensizliklerine ilişkin bilmeniz gereken her detayı sizlere sunuyoruz.

Regl Düzensizlikleri Yaşıyorum: Bu Durum Normal Mi?

Jinekologlara başvuruların en önde gelen nedenlerinden biri regl düzensizlikleridir. Bu tür başvuruların büyük bir kısmının da özel bir hastalık ya da sağlık problemi ile bağlantılı olmadığı görülmektedir.

Regl periyotlarının süresi genellikle 3 ila 8 gün arasında değişmektedir. Yani bu sürecin ortalama olarak 5 gün olduğunu söyleyebiliriz. Her dönemin başlangıcı arasındaki süre, yani döngünün başlangıcı ve bitişi arasında geçen zaman dilimi ise 28 gündür. Elbette bu rakam sadece teoride öne sürülen bir süreye işaret etmektedir. Çünkü kadınların sadece % 15’i düzenli ya da teoride belirtilen periyotlarda adet görmektedirler.

Peki regl düzensizliği ya da anormalliği ne demektir? Bu kavrama, 28 günlük periyotta regl olmama ya da adet süresinin sadece bir gün veya 7 günden fazla olması durumu girmektedir. Ayrıca aylarca regl olmama ya da bir periyot içerisinde birden fazla kez adet görme gibi durumlar da regl düzensizliğine verilebilecek örnekler arasında bulunmaktadır.

Düzenli olmayan bir biçimde adet görme sorununa kansızlık (anemi), hormon sorunları, stres, aşırı derecede kilo kaybı, yemek yeme düzensizlikleri, doğum sonrası dönemin getirdiği etkiler ya da rahim kanseri gibi çok daha ciddi birtakım sebepler yol açabilmektedir.

Bu durum aynı zamanda organ rahatsızlıkları, üreme sisteminde meydana gelen değişimler ya da endokrinolojik hastalıklar nedeniyle de yaşanabilecek bir sorundur. Ayrıca menopoz öncesinde regl periyotlarının arasının açıldığını da unutmamak gerekir.

Regl düzensizliği sorunu ile karşı karşıya kaldığınızda bir jinekoloğa başvurmanız faydalı olacaktır. Bu sayede, yapılacak olan testlerle düzensizliğin zararlı mı yoksa zararsız mı olduğunu ortaya çıkarma şansına sahip olursunuz. Bunun yanında, düzenli regl olan bir kadının kanama miktarında ciddi oranda bir değişiklik görülmesi durumunda da bir uzmana başvurulmasının gerekli olduğu düşünülmektedir.

Örnek olarak bir gün içinde 8 tane ya da daha fazla sayıda tampon ya da hijyenik ped kullanmak durumunda kalıyorsanız, bu durumu anormal olarak değerlendirebilirsiniz. Böyle bir durumun, aşırı miktarlarda kan kaybı nedeniyle anemiye de yol açacağını aklınızdan çıkarmayın.

Ergen genç kız adet periyodu

Ergenlik Döneminde Regl Düzensizliği Yaygın Bir Durum Mudur?

Bu soruya verebileceğimiz cevap büyük bir evet olacaktır. Ergenlik yaşlarında bulunan genç bir kız, her iki ayda bir regl olabilir, her ay iki kez adet görebilir ya da amenore adı verilen adet görme noksanlığı durumunu hamilelik ihtimali olmaksızın aylarca yaşayabilir.

Benzer şekilde regl periyodu sadece 2 gün sürebilir ya da bir haftaya kadar uzayabilir. İlk regl dönemlerinde görülen düzensizlikler diğer zamanlara göre daha yoğundur. Çoğu kez ilk ya da ikinci yılın sonunda regl periyotlarında görülen düzensizlikler genellikle normale dönmektedir. Ancak bu düzensizliklerin bazı insanlarda hayat boyunca sürdüğü de görülebilmektedir.

Ergenlikte Regl Dönemini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Ergenlik dönemi regl periyotları, kişinin genel büyüme ve gelişimi ile doğrudan bağlantılı bir konudur. Bu yüzden, adet görme düzensizlikleri aslında bizim düşündüğümüzden çok daha yaygın bir biçimde görülmektedir. Buna ek olarak, hayatın bu dönemindeki hormonal değişimlerde gözlenen dalgalanmaların çok ciddi boyutlarda olduğu gerçeği de gözardı edilmemelidir. Bu durum elbette regl dönemini ve periyot düzensizliklerine yol açan etkenleri de doğrudan etkileyen bir konudur. Hormonal değişimler kanama miktarının bile değişmesine neden olabilmektedir.

Ergenlik dönemi regl düzensizliklerine yol açan diğer nedenler arasında alışkanlıklar da bulunmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi insan hayatının bu döneminde çok sayıda ve büyük değişimler gözlenmektedir. Zaman zaman bu değişimler içerisinde pek de sağlıklı olmayan bazı alışkanlıkların edinildiği de görülmektedir.

Bu tür alışkanlıklara örnek olarak, çok ağır biçimde spor yapmak, çok sıkı bir diyet programı takip etmek, diyet ilaçları kullanmak, uyuşturucu madde almak ya da sürekli olarak stres altında yaşamak verilebilir. Bu tür alışkanlıklar nedeniyle regl periyotlarında çeşitli düzensizliklerin ortaya çıkması olası bir durumdur.

Nasıl regl olma sürecinin başlaması ile ilgili belirli bir yaş ya da zaman yoksa, benzer şekilde regl düzensizlikleri sorununun sona ermesi ve normalleşmesi ile ilgili kesin bir söz söylemek de mümkün değildir.

Genel olarak 20 yaşına kadar kadınların regl konusunda düzensizlikler yaşadıkları ve bu yaşa kadar görülen regl periyodu sorunlarının oldukça normal bir durum olduğu kabul edilmektedir. Çünkü büyüme çağında vücut ve hormonlar bir kadının anne olabilmesi için gerekli hazırlıkları yapmaktadırlar.

“Dikkate alınması gereken şeylerin başında kanamanın süresi ve yoğunluğu gelmektedir. Aynı zamanda regl döneminde ortaya çıkan belirtiler ve bu belirtilerin ne zaman ortadan kalktığı da dikkatle takip edilmelidir.”

Ergen genç kız ve regl dönemi

Sonuç Olarak…

İlk yıllarda regl düzensizlikleri problemlerinin görülmesi son derece normal bir durumdur. Bu nedenle, böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda herhangi bir biçimde endişeye kapılmanıza gerek yoktur. Ancak yine de kafanızdaki şüphelerin tamamından kurtulmak için bir jinekoloğa görünmeniz sizin için faydalı olacaktır. Özellikle karın ve sırt bölgesindeki ağrılar aşırı derecede şiddetliyse, halsizlik, bulantı, baş ağrıları, bitkinlik, şiddetli kramplar ya da yoğun derecede terleme görülüyorsa bir uzmana görünmeniz tavsiye edilmektedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Serret Montoya, J., Hernández Cabezza, A., Mendoza Rojas, O., Cárdenas Navarrete, R., Ángel, M., & Keever, V. (2012). Alteraciones menstruales en adolescentes. Bol Med Hosp Infant Mex.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.