Bebekler Etraflarındaki Dünyayı Nasıl Görür?

Doğumdan sonra bebekler, gözleri dahil hayati organlarını geliştirmeye devam ederler. Bebekler hayatlarının başlangıcında günlerinin çoğunu gözleri kapalı olarak geçirirler. Yavaş yavaş, çevrelerinin neye benzediğini keşfedecekler. Bebeklerin nasıl gördüğünü keşfetmek için okumaya devam edin.
Bebekler Etraflarındaki Dünyayı Nasıl Görür?

Son Güncelleme: 09 Nisan, 2021

Doğumun ardından bebekler hayati organlarını ve işlevlerini geliştirmeye devam ederler. Bu onların gözleri ve görüşlerini de içerir. Bebeklerin nasıl gördüğünü bilmek için retinalarının merkezi kısmındaki değişikliği izlemeniz gerekir. Ayrıca ilk birkaç ayda görme kapasitelerinin arttığını görmeniz gerekir.

Yaşamın ilk birkaç haftasında bebeklerin zamanlarının çoğunu gözleri kapalı olarak geçirmeleri yaygındır. Bunu doğduklarında gözleri çok açık olduktan sonra yaparlar. İnsanlar doğdukları andan itibaren yavaş yavaş iki şeyi birleştirmeye başlar: renkler ve çevrelerinde gördükleri şeylere odaklanma.

Bu iki beceri, bebeklerin hayatlarının ilk birkaç gününden itibaren gelişmeye başlayan becerilerdir. Ebeveynler bebeklerin nasıl gördüğünü merak ettiklerinde, çocukların yakın yüzlerin yanı sıra şekilleri ve renkleri keşfettiklerini bilmeleri gerekir. Ancak, 30 cm den sonra şekiller ile arka planı ayırt edemezler.

Bebekler büyüdükçe nasıl görür?

Bebekler rahimden ayrılır ayrılmaz ışıktaki değişiklikleri fark edebilirler: berraklık, karanlık ve her şeyden çok parlama. Aslında, uzmanlar belirli bariz zıtlıkları da fark edebileceklerine inanıyorlar. Ancak yine de bebeklerin renkli mi yoksa siyah beyaz mı gördüklerini bilmiyorlar.

Bebeklerin aydınlık ve karanlık arasındaki değişiklikleri gördüğünün açık bir işareti, uyaranın nereden geldiğine bağlı olarak başlarını çevirmeleridir. Buna ek olarak, ışık çok yoğunsa da bunu yapacaklardır.

Ebeveynler ve doktorlar, göz bebeklerinin kasıldığını fark edecekler. Bunun nedeni, yenidoğanların doğduklarında sahip oldukları gözbebeği ışık refleksidir.

Bebeklerin nasıl gördüklerini ve keşfettikleri ilk şeyleri düşünürken annelerinin yüzünü unutamazsınız. Bebekler annelerinin yüzünün yanı sıra sesini ve dokunuşunu da tanıyacaktır. Aslında bu, bebeklerin bulduğu veya bulması gereken ilk şeylerden biridir.

bebekler ve görme

İkinci haftadan itibaren, çocukların ilgisini en üst düzeye çıkaran şey, oldukça zıt nesnelerdir. Görünüşe göre kırmızı bu aşamada en sevdikleri renk. Ayrıca insan yüzlerine ve özellikle de insanların gözlerine ilgi duyarlar.

Yavaş yavaş bebekler 30 cm den daha uzağı görür. Ancak yine de aynı anda iki gözü odaklamakta zorlanacaklardır.

Yaklaşık iki aylık bebekler çevrelerindeki dünyayla çok fazla ilgilenmeye başlarlar. Şaşılacak bir şey yok: Burada 180 ° görüş açısına sahipler ve yavaş hareket eden nesneleri gözleriyle takip edebiliyorlar.

Tüm bu evrimsel sürecin büyüyen kafalarıyla birlikte gittiğini belirtmek önemlidir. Elbette bu, daha fazlasını görmeyi kolaylaştırır.

Çevreleriyle iletişim

10. haftada bebekler ellerini keşfeder, ebeveynlerini tanır ve olayların ayrıntılarını görmeye başlar. Yavaş yavaş ellerini ve gözlerini koordine etmeye başladıkları aşama başlar. Dokunmak ve istediklerini kapmak için uzanırlar.

Tüm bu beceriler önümüzdeki birkaç ay içinde gelişmeye devam edecek. Bebekler dört veya altı aylık olduklarında renkleri çok net görürler.

Altı aylıkken bebekler zaten aynı renkteki nüansları keşfederler ve tek renkli bir nesneyi aynı renkteki bir nesnenin yanına koyarak gösterirler. Yedi aylıkken bakışları sabitlenir ve nesnelere dikkatle baktıklarını görebilirsiniz.

Derinlik algısı ve daha hızlı nesneleri takip etme yeteneği de yavaş yavaş gelişir. Yaklaşık bir yaşındayken görüşleri önemli ölçüde gelişir.

Bakış atan bebek

“Rahimden ayrılır ayrılmaz, bebekler ışıktaki değişiklikleri fark edebilir: berraklık, karanlık ve her şeyden çok parlama.”

Bebeklerin nasıl gördüğünü bilmek için bir uygulama

Elbette bu açıklamalardan fazlasını isteyen endişeli anne babalar var. Chicco onlar için dünyayı bir bebeğin gözünden simüle eden bir uygulama olan Color Research’ü başlattı.

Bu “oyun”, bebeklerin ne gördüğünü görmek için ekranda hareket ettirdiğiniz bir büyüteçten oluşur. Buna karşılık, uygulamanın her bir gelişim aşaması için seçenekleri vardır.

Tamamen doğru olmasa da, yine de özellikle bebeklerle temas halinde olan veya onlara bakan kişiler için çok ilginç.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.