Çocuklar Arasında Öz Saygıyı Teşvik Eden Sınıf Aktiviteleri
Pek çok öğrenci, okulda sosyalleşmeye başladığında özgüvenlerini kaybediyor ve yeni duygular yaşıyor. Bu nedenle, çocuklar arasında öz saygı ve güveni teşvik eden sınıf aktiviteleri çok önemli.
Çocuklar, depresyon ya da özgüven eksikliğinden muzdarip iken utangaç veya huzursuz olabilirler. Kendine güven eksikliği, ebeveynlerin çocuklarında görmeyi hiç istemediği güçlü duygusal değişimlere neden olabilir.
Bu yazıda çeşitli sınıf aktiviteleri ile çocukların özgüvenini artırmanın yollarını açıklayacağız. Bu faaliyetleri evde de uygulayabilirsiniz. Amaç, küçükleri teşvik etmek ve onlara enerjilerini ve özgüvenlerini geri kazandırmaktır.
Çocuklarda benlik saygısını artırmak için sınıf aktiviteleri: 5 örnek
Öğretmenlerin, öğrencilerini motive etmeleri ve enerjik tutmaları önemlidir. Bu şekilde, öğrencilerin sınıf etkinliklerine katılma ve birbirleriyle etkileşime girme olasılıkları artar.
1.Sıcak sandalye
Bu aktivite için bir çocuğun karşısında bir başka sınıf arkadaşı oturmalıdır. Öğretmen, ”Başla!” deyince, sınıf arkadaşı sıcak sandalyede oturan çocuğun karşısına geçip onun hakkında pozitif bir şey söyler.
Bu aktivite biraz rahatsız edici gelebilir ve çocukları utandırabilir ama sonunda mutlu olacaklarına emin olabilirsiniz. Dahası, öğrenciler duydukları ve söyledikleri şeylerle gurur duyacaklar.
2. Gizli hazine sandığı
Bu aktivite için öğretmen bir hazine sandığına bir ayna gizler. Daha sonra, her öğrenciyi ayrı ayrı öne gelip kutunun içine bakması için çağırır. Çocuklar etkinlik boyunca sessiz kalmalıdır. Ayrıca öne çağrılan öğrenci dışındakiler sandığa bakmaya çalışmamalıdır.
Herkesin sırasını savdıktan sonra, öğretmen çocukların kendilerinin hazine olduğunu açıklayacaktır. Her çocuk eşsizdir.
3.Tahmin etme oyunu
Bu aktivite sırasında çocuklar daire şeklinde oturacaklar. Her çocuk bir parça kağıt ve bir kalem alıp sağındaki çocuk hakkında üç olumlu özellik yazmalıdır.
Herkes yazmayı bitirince, öğrenciler kağıtları bir torbada karıştırırlar. Sonra torbayı sırayla birbirlerine uzatırlar ve her çocuk bir kağıt parçası çeker. Daha sonra her öğrenci elindeki kağıtta yazılı özelliklerin kimi tarif ettiğini açıklamaya çalışmalıdır.
4. Sessiz sinema
Her çocuk, gerçekten iyi olduğu bir aktivite hakkında düşünmelidir. Daha sonra öğretmen çocukları birer birer öne çıkmaya ve seçtikleri aktiviteyi işaretlerle tarif etmeye çağırır. Elbette, sınıfın geri kalanı bu aktiviteyi tahmin etmek zorunda.
5. Heykel oyunu
Bu aktivite için öğretmen bir radyoya veya başka bir ses cihazına ihtiyaç duyacaktır. Öğretmen öğrencileri birer birer öne çıkmaya davet eder.
Müzik çalarken, çocuk dans eder. Müzik durduğunda, öğrenci bir heykel gibi donmalı ve yüzünü kullanarak bir duyguyu anlatmalıdır. Sınıf arkadaşlarının geri kalanı, duygunun ne olduğunu tahmin etmelidir.
Çocuğunuzun benlik saygısını artırmak için evde deneyebileceğiniz aktiviteler
Bir çocuğun öz saygısını artırmak için bu aktiviteleri uygulayacağınız en iyi yer evinizdir. Çocuklar kötü bir gün geçirdiğinde, tek istedikleri şey sevdikleriyle zaman geçirip rahatlamak ve daha iyi hissetmektir. Bu nedenle, ebeveynlerin evde küçük çocuklarına zaman ayırmaları önemlidir.
Çocuklar özgüven eksikliği yaşadığında, onlara sevgi vermek ve özgüvenlerini güçlendirmek önemlidir. Aşağıda bunun için önerdiğimiz iki aktiviteyi bulabilirsiniz.
“Kendine güven, başarının ilk sırrı”
-Emerson-
Bir doz özerklik
Bir çocuk özgüven eksikliği yaşıyorsa, ebeveynlerin yapabileceği en iyi şey, farklı bir şey denemesine izin vermektir. Çocuğunuzun uzun süredir yapmak istediği bir şeyi düşünün. Bu tek başına yapabileceği bir şey olabilir. Örneğin, çocuğunuzun kendi başına duş almasına ya da giyinmesine izin vermenin zamanı gelmiş olabilir.
Çocuklara bağımsızlık kazandırmak, öğrenmeye devam etmeleri için onları güven ve öz saygıyla doldurur.
Yatmadan önce kitap okumak
Tıpkı filmlerde gördüğümüz gibi çocuklarınıza yatmadan önce bir hikaye okumak faydalıdır. Ruh hallerini iyileştirir ve kendilerini güvende ve iyimser hissetmelerine yardımcı olur. Bu, çocuklarda özgüven artırmanın önemli bir parçasıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Haeussler, I., & Milicic, N. (1995). Confiar en uno mismo: Programa de desarrollo de la autoestima. Editorial Catalonia.
- Niebla, J. C., & Hernández-Guzmán, L. (2001). ¿ Son Contextos Socio-ambientales los que Definen las Dimensiones de la Autoestima en Niños y Adolescentes?. Revista Mexicana de Psicología, 18(2), 229-237. https://www.researchgate.net/profile/Joaquin_Niebla/publication/288269769_Are_self-esteem_dimensions_defined_by_socio-environmental_contexts_in_children_and_adolescents/links/5b159512aca272d43b7e7cab/Are-self-esteem-dimensions-defined-by-socio-environmental-contexts-in-children-and-adolescents.pdf
- Shaffer, D. R., & del Barrio Martínez, C. (2002). Desarrollo social y de la personalidad. Madrid: Thomson.