Sağlıklı İlişkiler Kurabilmek İçin 5 Alışkanlık
Sevgi her zaman kolay değildir, özellikle de söz konusu romantik ilişkiler olduğunda. Bütün ilişkiler huzurlu olmayabilir. Hatta pek çoğunda anlaşmazlıklar da olacaktır. Zor gibi görünse de, iki taraf da güvensizliklerini bir kenara koyduğunda ilişkinin yoluna girmesi çok daha kolaylaşacaktır.
Günümüzde romantik çiftler
Yaşadığımız toplum ve yaşama biçimimiz, partnerler arasındaki sağlıklı ilişkileri teşvik etmez. Gerçekçi olmayan aşk ve ilişki konseptlerinden oluşan şarkılar, televizyon programları ve diziler bizi sürekli etkilemektedir.
Bütün bu sosyal modellemeler, sağlıklı bağlar kurmayı zorlaştıran bazı inanç kalıpları oluşturur. Ayrıca, uzun sürmeyen ve tatmin etmeyen toksik ilişkilere sebep olur.
Ayrıca okuyun: Çocukların Aileye Katılması ve Çiftler Arasındaki İlişki
Sağlıklı ilişkiler kurmak için alışkanlıklar
Partnerinizle olan ilişkinizin sağlıklı ve tatmin edici olabilmesi için benimsemeniz gereken bazı alışkanlıklar vardır. Bunlar, istikrarlı ilişkiler kurabilmek için çok önemlidir.
İki farklı kişinin hayatı paylaşabilmesi için, farklı yönleri anlaması gerekir. Kişiler, ilişki boyunca birbirlerini oldukları gibi kabul etmeli ve desteklemelidir.
İlk olarak, partnerinizi anlamak ve ilişkinizin sağlıklı olup olmadığına kadar vermek gerekir. Aşağıdaki sorular sizi bu konuda aydınlatabilir:
- İlişkiniz yaşamınıza güzellik katıyor mu? Yoksa hayatınızı mı zorlaştırıyor?
- Partneriniz daha iyi biri olmanıza, olgunlaşmanıza yardımcı oluyor mu?
- Partneriniz sizi kısıtlıyor ve sinirlerinizi mi bozuyor?
Bütün bu sorular ilişkinizin sağlıklı olup olmadığının göstergesidir. Bunun yanı sıra, sağlıklı ilişkiler kurmak için gerekli olan bazı alışkanlıkları da göz önünde bulundurmalısınız. Böylece ilişkinizi iyileştirebilirsiniz.
1. Özgür ve içten sevgi
Bu, belki de sağlıklı bir iletişim kurmak için olması gereken ilk şeydir. Özgürce sevmek, partnerinizin sahibi olduğunuzu düşünmemek anlamına gelir. Çiftler hayatlarını birbirleriyle paylaşmayı seçseler de, kendi kararlarını almada özgürdürler.
Bu sayede, özgürlük partnerlere kişisel alan ve yakınlık sağlar. Özgürce sevmek, partnerinizin de kendi başına bir birey olduğunu anlamaktır.
2. İyi bir iletişim sürdürmek için çalışın
Partnerinizle iyi bir iletişiminizin olması ilişkiniz için çok önemlidir. Engelleri bu şekilde aşabilirsiniz ve diyalog halinde olarak, hayallerinizi ve planlarınızı paylaşabilirsiniz.
Aynı zamanda, iyi iletişim kurmak fikir alışverişi yapma ve uzlaşmaya varmaya yardımcı olur.
Tartışmalar çoğu zaman daha fazla soruna neden olur ancak her zaman yıkıcı değil yapıcı davranmayı bilmek gerekir. Ayrıca partnerinizin görüşlerine saygı duymak ve suçlamaktan veya şikayet etmekten kaçınmak da oldukça önemlidir.
“İki farklı kişinin hayatı paylaşabilmesi için, farklı yönleri anlaması gerekir. Kişiler, ilişki boyunca birbirlerini oldukları gibi kabul etmeli ve desteklemelidir.”
3. Farklılıklarınızı kabul edin
Herkesin kişisel tecrübeleri, geçmişi ve dolayısıyla öğrendikleri farklıdır. Sağlıklı bir ilişki için, partnerinizle her şeye aynı açıdan bakamayacağınızı kabul etmeniz gerekir. Eğer farklılıklarınız varsa, akıllıca hareket etmelisiniz.
Söz konusu farklılıklar olduğunda, dünya üzerinde kimsenin tamamen aynı olmadığını unutmamak gerekir. Bu nedenle, ilişkilerde de bir takım uyuşmazlıklar olacaktır.
4. Birlikte kaliteli zaman geçirin
İlişkinizin sıradanlaşmasını ve bozulmasını önlemek için birlikte kaliteli zaman geçirmek çok önemlidir. Partnerinize her gün zaman ayırın. Rutinin ve monotonluğun ilişkinize zarar vermesine izin vermeyin.
5. İlişkinizden sevgiyi ve saygıyı eksik etmeyin
Partnerinizle iyi bir ilişkiye sahip olabilmek için ilgili davranmalısınız. Bu, sadece ilişkinin başında olması gereken bir şey değildir.
Zamanın aranızdaki duyguları öldürmesine izin vermeyin. Her zaman saygılı ve dürüst olmalısınız. Ayrıca birbiriniz için endişelenmeli ve ilgili davranmalısınız. Bunlar ilişkinin temel özellikleridir.
Özetlemek gerekirse, sağlıklı bir ilişki kurmak ve sürdürebilmek için göz önünde bulundurmanız gereken bazı durumlar vardır. Yukarıdaki faktörler bunların en önemlilerindendir. B ütün sağlıklı ilişkilerin sevgi, özgürlük, saygı ve güvene dayandığını unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Arés Muzio, P. D. (2002). La pareja actual: Entre el yo y el nosotros . Juventud Rebelde.
- Ruiz, D. (2001). Relaciones de pareja. Revista de Educación.