Çocuğunuza Uyuşmazlıkları Çözmeyi Öğretecek Üç Oyun

Er ya da geç, herkes hayatında bazı uyuşmazlıklarla karşılaşır. Bu nedenle, bu sorunlarla başa çıkmayı bilmek oldukça önemlidir. Peki, çocuklarımıza uyuşmazlıkların üstesinden gelmeyi nasıl öğretiriz?
Çocuğunuza Uyuşmazlıkları Çözmeyi Öğretecek Üç Oyun

Son Güncelleme: 29 Mart, 2019

Eğitimin ve çocuk yetiştirmenin en önemli kısmı, çocuğunuza uyuşmazlıkları çözmeyi öğretmektir. Bunun için, çocuklar duygularını ifade etmeli, hoşgörü ve iletişim becerilerini geliştirmelidir. Ayrıca, grup içerisinde çalışma becerilerini ve çoğunluğun yararını düşünmeyi de öğrenmelidir.

Özellikle eğitici ortamlarda, bazı oyunlar bu amaçlara ulaşmak için idealdir. Oyunlar sayesinde çocuklar eğlenerek sorunları çözmeyi ve yaratıcılıklarını ortaya çıkarmayı öğrenirler. Aşağıda çocuklarınıza uyuşmazlıkları çözmeyi öğretmek için ideal olan üç oyundan bahsedeceğiz.

Çocuklara uyuşmazlıkları çözmeyi öğreten oyunlar

1. Çember Oyunu

Aynı zamanda bir kutu oyunu da olan bu oyunun amacı, bir taraftan farklı diğer taraftan farklı görünen motifleri herkesin birbiriyle paylaşmasıdır. Bir diğer amaç ise, kendi görüşlerinin zıttı olsa da grup arkadaşlarının görüşlerine saygı duymayı öğretmektir. Böylece çocuklar uyuşmazlıkların üstesinden gelmeyi öğrenebilir.

İlk olarak, 6-7 kişi bir çember oluşturur. Diğer çocuklar ise ilk çemberin etrafına daha geniş bir çember oluşturur. Oyunu kim yönetiyorsa, genellikle bu öğretmen olur, ortaya bir tartışma konusu atar. Bu, grubun içerisinde yer alan bir uyuşmazlık olabileceği gibi gerçek olmayan bir konu da olabilir.

sınıfta oturan çocuklar

Öncelikle iç çember olan 6-7 kişilik çocuk grubu konuyu tartışır. Onlar tartışmayı bitirdiğinde, arka çemberdeki çocuklar aynısını yapar. İkinci tartışmada ise neden diğer arkadaşlarının ilk çemberde olmak istediklerini konuşurlar. Motivasyonları ne olabilir?

Aynı zamanda, diğer arkadaşlarının fikirlerine neden katılmadıklarını da konuşurlar. Eğer bir uyuşmazlık ortaya çıkarsa, farklı görüşlere karşı saygılı olup olamadıklarını da gözlemlerler.

Son olarak da, bu oyundan sonra içlerinde fikir değiştiren birinin olup olmadığı konuşulur. Bu oyunda yönetici olan kişinin rolü çok önemlidir.

2. Örümcek Ağı Oyunu

Örümcek ağı oyununda, katılımcılar ağ şeklinde çizilmiş cizgilere dokunmadan hareket etmek zorundadır. Bu öğretici oyunun amacı, çocukların karar verme kabiliyetini geliştirerek sorunları çözmelerini sağlamaktır.

Oyun sayesinde çocuklar arkadaşlarına güvenmeyi ve işbirliği yapmayı öğrenirler. Bunun için, sert bir ipe ve açık bir alana ihtiyacınız var. Dış mekan seçerseniz ipleri ağaçlara bağlayabilirsiniz.

Oyun başlamadan önce, ipler yardımıyla bir örümcek ağı oluşturmalısınız. Oluşturduğunuz ağda farklı boyutlarda boşluklar olmalıdır.

Oyundaki amaç iplere dokunmadan sürünerek karşı tarafa geçmektir. Bunun için, çocuklar stratejik düşünmeli ve boşluklara ulaşmak için birbirlerine yardım etmelidir. Çocuklara kaçmalarını gerektiren bir hikaye anlatarak motivasyonlarını artırabilirsiniz.

Oyunun sonunda, katılımcılar bir değerlendirme yaparlar ve bu değerlendirme boyunca hepsi kullandığı stratejilerden bahseder. Oyunu yöneten kişi, çocuklara oyun boyunca ne hissettiklerini sorar.

Örümcek ağı oyunu sayesinde çocuklar sorunları grup halinde çözmeyi öğrenir ve bunun yanı sıra sosyal becerilerini de geliştirme imkanı bulurlar.

“Bu oyunlar, uyuşmazlıkları eğlenceli ve yaratıcı bir şekilde çözmek için idealdir.”

ellerinde kağıt olan çocuklar

3. Rol yapma oyunu

Rol yapma oyunu çocuklara uyuşmazlıkları çözmelerini öğretmek için sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Oyunun amacı katılımcılar arasında empati kurmak ve empatiyi geliştirmektir. Bu aktivite gerçek veya hayal ürünü bir durum hakkında gerçekleştirilebilir ve yaklaşık 20 kişi katılabilir.

Oyunu yöneten kişi veya öğretmen uyuşmazlık olan bir konuyu öğrencilere sunmalıdır. Eğer grup içinde tartışmaya neden olan bir konu varsa bu da kullanılabilir. Aksi takdirde, yönetici gerçek olmayan bir konuyu da ortaya koyabilir.

Başlamak için, oyunu yöneten kişi hikayenin ana karakterlerini katılımcılara tanıtır ve kimin hangi role girmek istediğini sorar. Çocuklara birkaç dakika karakterleri hakkında çalışma fırsatı verilir.

Ardından, çocuklar karakterleri canlandırmaya başlar. Oyun bittiğinde, grup halinde bir tartışma yapılır. Bunun amacı uzlaşmak ve çözüm bulmaktır.

Gördüğünüz gibi, bu aktivitelerin hepsi oldukça basit ve eğlencelidir. Bu yüzden, önemli olan çocukların dikkatini çekebilmek ve gerekli motivasyonu sağlayabilmektir.

Çocuğunuzun eğitimi için hangisinin daha etkili olacağını düşünüyorsanız onu seçin ve deneyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Deutsch, M., Coleman, P. T., & Marcus, E. C. (2006). The Handbook of Conflict Resolution: Theory and Practice. John Wiley and Sons Inc. https://doi.org/10.4135/9780857024701
  • Hakkarainen, P., & Veresov, N. (1998). Leikki , mielekkyys ja lapsen kehitys. Kasvatus.
  • Lapponi, S. F. (2000). Resolución de conflictos en la escuela: una herramienta para la cultura de paz y la convivencia. Contextos Educativos. Revista de Educación, (3), 91-106. https://publicaciones.unirioja.es/ojs/index.php/contextos/article/view/466/430
  • Ros, V. L., & Eberle, T. (2003). Utilizar los juegos para aprender a resolver conflictos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.