İlk Kırk Gün Yuva Yapmak, Beslemek ve Sevmek İçindir

İlk Kırk Gün Yuva Yapmak, Beslemek ve Sevmek İçindir

Son Güncelleme: 10 Nisan, 2018

Doğumdan sonraki ilk 40 gün, bazı özel şeyler içindir: yuva yapma, sihirli bir samimiyet içinde olma, incelikle sevmek, küçüğünüzle tanışmak, onu dünyaya tanıtmak ve onu yakından sevmek için bir zaman.

Dünya duraklar. Her şey aynı anda durur ve başlar, çünkü birkaç dakika, içimizde 9 ay boyunca taşıdıktan sonra çocuklarımızı nihayet karşılayacağımıza göre daha büyülüdür.

Loğusa konusunda en ilginç kitaplardan biri, Beatrijs Smulders tarafından yazılmış olan “Güvenli Doğum Sonrası” dır. Profesyonel bir ebe olan bu yazar, anne ve babaların bu süre boyunca deneyimledikleri ortak görevlere, senaryolara ve durumlara tamamen kapılmamızı sağlıyor ki, bu süre elbette klasik 40 günün ötesine uzanır.

Daha önce bu sitede işaret ettiğimiz gibi loğusa bir yıl kadar sürebilir. Bu kitap, korku, duygular, fiziksel tükenme, zorluklar, problemler ve mutluluğun gerçek bir kaleydoskopunu oluşturan tüm bu deneyimler boyunca gerçekçi bir şekilde bize rehberlik ediyor.

Şurası çok açık ki pek çok anne, çocuk doğumu gibi tamamen fiziksel ve duygusal bir evrenden çıkıp iş, para, planlar ve günlük rutinler gibi somut bir gerçekliğe dalmak zorunda kalıyor.

Her şeyi nasıl dengeleyeceğiz? Her ihtiyaca ve her zorluğa nasıl uyum sağlayabiliriz? Bu kesinlikle karmaşık ve heyecan verici bir yolculuktur.

İster inanın ister inanmayın, doğumdan sonraki ilk 40 gün çok ama çok ve önemlidir. Biz anneler ve eşlerimizin kendimizi ebeveynler olarak keşfettiğimiz ve uyum sağladığımız bir dönemdir.

Doğumdan sonraki ilk 40 gün boyunca, samimiyete ihtiyacınız var

Doğumdan sonraki ilk 40 gün sizindir. Anne ve Baba’nın bölgesidir ve bebekle birlikte, hepiniz sadece üçünüze ait olan yoğun duygularla sınırlandırılmış, büyülü ve sınırsız bir alan yaratırsınız.

Birkaç günlüğüne ziyaretler almazsanız ve hedeflerinizi ve iş yükümlülüklerinizi bir kenara bırakırsanız sorun yoktur. Daha önemli biri, dikkatini, okşamak, yemek ve sevgiyi gerektiren biri var… bebek.

Yuva yapma zamanıdır

Somut bir şekilde yuva yapmak, içinde yaşanacak bir yuva yapmak anlamına gelir. Hayvan krallığının terimlerini kullanmakta yanlış olan hiçbir şey yoktur, çünkü sonunda, davranışlar ve sonuçlar aynıdır: çocukları yetiştirmek ve onlara koruma, sıcaklık, sevgi ve tabii ki , gıda.

  • Anne ve Baba doğumdan sonra onu karşılamak için bebekle birlikte yuva yaparlar.
  • Yuva yaparız çünkü birbirimize yakın olmalıyız.
  • Yuva yaparız, böylece bebek için rol modelleri oluruz.
  • Birbirimize güvenmek, yeni görevlerimizde, ihtiyaçlarımızda ve yükümlülüklerimizde kendimizi keşfetmek için sakin, iç içe olmak için yuva yaparız.
  • Kendimizle ilgilenmek için beraberce yuva yaparız, çünkü sadece bebeğin bizden her şeye ihtiyacı olduğu gibi, annenin de eşine ihtiyacı vardır; çünkü bitkindir, çünkü vücudu acıtır ve hepimizin sevgi, özen ve dikkate gereksinimi vardır.
  • Emzirmek ve bebeğimizle tenimizin ve kalbimizin birbirine değmesi için yuva yaparız.

İlk günlerde en iyi silah: altıncı hissiniz

İlk 40 gün içinde başa çıkma, emzirme, gece istirahati, göbek bağı, emzik, beşik, kolik ve özellikle ağlamak gibi birçok zorluk var.

  • Bebeğin ağlamasının nasıl yorumlanacağını bilmek kuşkusuz her annenin neredeyse bir zorunluluk olarak üstlenmesinin ilk şartıdır. Acıkmış mı? Bir şey mi canını acıtıyor ? Bebek bezi yüzünden mi? İlk birkaç gün boyunca takıntılı olmak normaldir. Ancak, azar azar korkuları sakinleşecek ve rasyonelleşecek, altıncı his de ortaya çıkacaktır.
  • Neredeyse farkında olmadan, bu 40 gün boyunca bir sakinlik duygusu gelir ve bebeğin en çok ihtiyaç duyduğu şeyin bizim yakınlığımız olduğunu anlıyoruz. Onu kollarımızda tutmanın yatıştırıcı olduğunu, emzirmenin onu rahatlatırken aynı zamanda onu beslediğinin de farkındayız.

Yeni ortaya çıkan bu annelik içgüdümüz, bizi bebekle tamamen birleştiren gerçek bir süper güçtür. Doğumdan sonraki 40 gün, elbette bir noktada zor olacaktır, ama doğru bakış açısıyla, hayatınızdaki en önemli aşamalardan biri olarak yükselecektir.

Öncelikle ihtiyacımız olan şey, bir samimiyet çemberi yaratmak ve sadece bir aile olarak yuva yapmaktır. Dünya, acelesi, baskısı, çalışması, arkadaşları ve ziyaretleri ile biraz bekleyebilir, çünkü bu zaman bize aittir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.