Yenidoğanı Hastanede Ziyaret Etmek için 7 Tüyo

Yenidoğanı Hastanede Ziyaret Etmek için 7 Tüyo

Son Güncelleme: 06 Şubat, 2019

9 aylık beklemeden sonra arkadaşlar ve ailenin bebeğinizle tanışmak istemesi normaldir. Fakat yenidoğanı hastanede ziyaret etmek için bilmeleri gerekenler nedir?

Bir yenidoğanı hastanede ziyaret etmeye gittiğinizde bazı kuralları göz önünde bulundurmanız iyi olacaktır. Böylelikle ebeveynlerin adaptasyon sürecini veya bebeğin huzurunu bozmamış olursunuz.

Kuşkusuz, bir bebeğin doğumu aile ve arkadaşlara mutluluk getirir. Fakat çok uzun ziyaretler yeni ebeveynlerin yorulması ve strese girmesine neden olabilir.

Aşağıda bir yenidoğanı hastanede ziyaret etmek söz konusu olduğunda yardımcı olabilecek bazı tüyolar vereceğiz.

Bir yenidoğanı hastanede ziyaret etmenin 8 temel tüyosu

Bir akraba veya arkadaş doğum yaptığında bebekle tanışmak istemeniz normaldir. Fakat hepimiz ebeveynlerin yeni duruma adapte olmak için zamana ihtiyaç duyduğunu biliyoruz.

Bu nedenle, ziyaretinizi gerçekleştirirken dikkatli olmalısınız. Örneğin, uygunsuz yorumlar yapmaktan ve istenmeyen tavsiyeler vermekten kaçınmalısınız.

1. Ziyaret etmeden önce ebeveynlere danışın

Sürpriz yapmayın. Kötü bir zamanda gitmekten kaçınmak için ziyaret edeceğinizi önceden söyleyin. Ayrıca, hastaneye gidip gidemeyeceğinizi de önceden öğrenmelisiniz.

Bazı ebeveynler evlerine dönene kadar ziyaretçi almamayı tercih eder. Bu durumda ebeveynlerin kararına saygı duyun ve uygun zamanı bekleyin.

yenidogani hastanede ziyaret etmek

2. Ziyaret için uygun zamanlama

Birinci dereceden akraba değilseniz ilk 24 saat içerisinde hastaneye gitmekten kaçının. İlk gün annenin dinlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, yenidoğanın emzirilmeye alışması zaman alır ve mahremiyet gerektirir.

Uygun bir ziyaretin 20 veya 30 dakikadan fazla sürmemesi gerekir. Bu, bebekle tanışmak, tebrikleri sunmak ve herkesin durumunu öğrenmek için yeterli bir zamandır.

Ayrıca, gece saatleri bir yenidoğanı hastanede ziyaret etmek için iyi değildir çünkü bu zaman birçok ebeveynin dinlenme rutinleri oluşturmaya çalıştığı zamanlardır. Bu anın başkaları tarafından engellenmemesi iyi olacaktır.

3. Kokulara dikkat edin

Çoğunlukla göz ardı edilen bir detay da kokulardır. Hem anne hem de yenidoğanın doğumdan hemen sonraki günlerde kokulara karşı aşırı hassas olduklarını göz önünde bulundurun. Bu nedenle hastaneye giderken dikkatli olun ve güçlü kokuları olan parfümler veya kremler kullanmaktan kaçınmaya çalışın.

4. Hijyenik ve temiz olun

Bebeğe yakın olduğunuz zamanlarda hijyenik olmanız oldukça önemlidir. Bu nedenle bebeğin odasına girmeden önce ellerinizi yıkayın ve iş yerine giydiğiniz kıyafetlerle yanında bulunmaktan kaçının.

Ayrıca tütün kokusundan kaçınmak için odanın yakınında veya ziyaret etmeden önce sigara içmemeniz gerektiğini de unutmayın. Son olarak soğuk algınlığınız veya bulaşıcı bir hastalığınız var ise iyileşene kadar ziyaretinizi erteleyin.

5. Odada çok fazla insan olmamasına özen gösterin

Odada 6 veya 8 kişiden fazlası olmamalıdır. Hatta bekleyip 2 veya 3 kişilik gruplar halinde girmek daha iyidir. Bu sayede hem anne hem de bebeği rahatsız edebilecek aşırı gürültülerden kaçınılabilir.

6. Eğer anne müsaade etmiyorsa bebeği kucağınıza almak için ısrar etmeyin

Ufaklık için en önemli şey annesi veya babasıyla birlikte olmak ve sürekli elden ele gezmemektir. Eğer bebek ebeveynleriyle sakince duruyorsa, uyuyorsa veya besleniyorsa onu kucağınıza almak için ısrar etmeyin.

Anne ve çocuğu birbirlerinden ayırmak, birkaç dakikalığına bile olsa etkili bir emzirme sürecine müdahale eder.

yenidoğan

7. Diğer kardeşleri unutmayın

Eğer ailenin yeni üyesinin orada bulunan kardeşleri varsa onları da ihmal etmeyin. Onlarla da ilgilenin. Ayrıca eğer bir ebeveyn onların bakımıyla ilgili yardıma ihtiyaç duyuyorsa, herkes eve dönene kadar onların sizde kalmasını önerebilirsiniz.

8. Hediyeler ile ilgili dikkatli olun

Bir yenidoğanı hastanede ziyaret etmek için başka bir tüyo da hem ebeveynler hem de bebek için en iyi hediyenin ne olabileceğini bir akrabaya sormaktır. Bazen, kıyafet, oyuncak veya bir şişe en iyi tercih olabilir.

Belki de annenin eski vücuduna yeni kavuşmayı düşündüğü ve aklındaki en son şeyin çikolata veya şekerler olabileceğini de unutmayın.

Her şeyden önce yeni ebeveynlerin bu harika deneyimi sizinle paylaşmaktan mutluluk duyacağını bilin, fakat aynı zamanda kendilerini yorgun hissedebilirler ve mahremiyet arayabilirler. Rahatlamalarına müsaade edin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Doménech, E., & Rodríguez-alarcón, N. G. J. (2008). Cuidados generales del recién nacido sano. Asociación Española de Pediatría, 20–28.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.