Yenidoğanlarda Saç Dökülmesi: Sebepleri ve Tedavisi
Yenidoğanlardaki saç dökülmesi telogen effluvium olarak adlandırılır. Bu doğal süreç, özellikle de saçın tam olarak değil de yer yer döküldüğü durumlarda ebeveynleri endişelendirebilir.
Telogen effluvium’un sebepleri tamamen doğaldır. Bazı durumlar haricinde, bütün bebekler bu süreçten geçer. Amaç, bebeğin kafa derisinin bakımına devam etmek ve üç aylık olmadan saçını kesmekten kaçınmaktır. Bunun sebebi, yenidoğanların vücut ısılarını kafaları aracılığıyla kontrol etmesidir.
Yenidoğanlarda neden saç dökülmesi görülür?
Çok saçlı olarak doğan bebeklerin zamanla saçlarının dökülmesi herkesi şaşırtır. Pek çok durumda, saçlar yastıkta veya mama sandalyesinde kalır. Saç, her zaman büyüme sürecinin bir parçası değildir. Bu büyüme süresi üç yılken saçların kalma süresi üç aydır.
Bu, bütün saçların aynı zamanda çıkacağı veya kalacağı anlamına gelmez. Yenidoğanlardaki saç dökülmesi, yeni saçlara yer açılması için önemlidir. Saçların bir kısmı kalırken, dökülen yerler ise yeni saç tellerinin çıkmasına olanak tanır. Böylece, bebekler tamamen saçsız olmaz ancak bazı çocuklarda bu da görülebilir.
Bazı ebeveynler, doğdukları ana kıyasla bebeklerinin saçındaki değişimi fark edince şaşırırlar. Genellikle, doğumda bebeklerin saçları yeni saçtan daha koyu ve daha kalındır. Bununla birlikte ten rengi açık olan bebeklerde, doğum anı ve sonrasındaki saç birbirine benzerdir.
Yenidoğanlarda saç dökülmesi ne zaman normal değildir?
Çok az vakada saç dökülmesi hastalıklarla ilişkilidir. Örneğin, eğer bebeğinizin kafa derisi kırmızı veya iltihaplı ise, bir çeşit mantar olabilir. Aynı durum, cilt pul pul olduğunda da geçerlidir. Bu da saç dökülmesini artırabilir. Bu bağlamda, seboreik dermatiti kepekle karıştırmamak gerekir.
Kepeğin aksine, seboreik dermatit sarımsı ve barizdir. Buna ek olarak, kaşıntıya sebep olmaz ve yenidoğanlarda sık sık görülür. Son olarak, hormonal bozukluklar, tiroit problemler veya gangliyon yenidoğanlarda saç dökülmesine sebep olabilir.
Bu yüzden, bebeğinizin düzenli kontrolleri sırasında bu durumdan doktorunuza bahsetmek önemlidir. Sizi şaşırtan fiziksel değişimler hakkında her zaman çocuk doktoruna danışabilirsiniz.
Yenidoğan bebeğinizin saç bakımı nasıl yapılır?
Bebekler, çok fazla kişisel bakıma ihtiyaç duymazlar. Günlük olarak banyo yaptırmak, temiz olmalarına ve rahatlamalarına yardımcı olur. Saç bakımı için, göz önünde bulundurulması gereken bazı ipuçları vardır:
- Bebekler için klinik şampuanlar kullanın. Pek çok uzman, doğal sabun ve şampuanlar kullanmayı tavsiye eder. Bunlarda güzel koku veya renklendirici bulunmaz. Böylece, alerjik reaksiyonlara sebep olmaz. İlk birkaç ay bebeklerin cildi ve saçları çok hassastır.
- Ilık su ile banyo yaptırın. Banyo suyu ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Sıcak su, saç foliküllerini genişlettiğinden saç dökülmesi artar.
- Bebeğinizin kafa derisine dikkatli bir biçimde masaj yapın. Güçsüz saçların daha çabuk dökülmesine yol açsa da, masaj kafa derisini canlandırır. Benzer şekilde, masaj yapmak seboreik dermatit için de faydalıdır.
- Bebeğinizin uyuma şeklini değiştirin. Uyku pozisyonunu değiştirmek, tek bir bölgedeki saçın daha hızlı dökülmesini önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, mama sandalyesindeyken de bebeğin pozisyonunu değiştirebilirsiniz.
“Yenidoğanlardaki saç dökülmesi, yeni saçlara yer açmak için önemlidir. Saçın bir kısmı kalırken, diğer kısmı yeni saçların uzaması için dökülür.”
Özetlemek gerekirse, yenidoğanlarda görülen saç dökülmesi endişelenilecek bir durum değildir. Sadece pek az durumda endişe yaratır. Yakın zamanda, bebeğinizin yeni saçları çıktığını göreceksiniz.