Bebeklerin saçları ilk kez ne zaman kesilmelidir?

Birçok ebeveyn bebeklerinin saçlarının ilk kez ne zaman kesilmesi gerektiğini merak eder. Aslında, bu her bebeğin kendi özelliklerine bağlı bireysel bir konudur. Her durumda, bu kararı veren ebeveynler olacaktır.
Bebeklerin saçları ilk kez ne zaman kesilmelidir?

Son Güncelleme: 23 Mayıs, 2018

Bebeğin saçlarının ilk kez kesilmesi genel olarak ebeveynlerin takdirine kalmıştır. Saçları kısaltmanın tıbbi veya estetik bir amacı yoktur. İnanılanın aksine, saçlar kesildikten sonra daha güçlü çıkmaz.

Genelde bebekler bir miktar saçla doğarlar. Bazılarının saçları gürken, bazılarında neredeyse yok denecek kadar azdır. Bu farkın sebebi bebeğin genetik durumudur. Ancak, bu gelecekte kel kalmayacağının bir garantisi değildir.

Aynı cildi ve tırnakları gibi, bebeklerin saçları da narindir. Bu sebeple, hayatlarının ilk günlerinde saçları dökülme eğilimindedir, özellikle de başının arka bölgesinde. Çünkü, bebek genelde başının arkasına yaslanır.

Bebeklerin saçlarını kesmek için doğru zaman nedir?

Bebeklerin saçlarının kesilmesi için belirli bir vakit yoktur. Bu karar ebeveynlerine, onların isteklerine ve sağduyularına kalmıştır. Bu kararı vermeden önce dikkate alınması gereken şey ise bebeklerin vücut ısılarını başlarından kaybettikleridir. Saçlarının olması gerekenden erken bir zamanda kesilmesi üşümelerine sebep olabilir.

Bir diğer önemli şey ise bebeğin doğumda geçirdiği bütün değişiklikleri göz önünde bulundurmaktır. Bu kadar fazla uyarana maruz kalmadan önce, rahmin dışında yaşamaya alışmaktadır. Bu sebeple birçok uzman saçlarının ilk kez kesilmesinden önce bir veya iki ay kadar beklenmesi gerektiğini söylemektedir.

Saç kesimini ertelemenin bir diğer sebebi ise, üçüncü aydan itibaren başlarını kendilerinin kontrol edebilmesidir. Böylece, saç kesme süreci kolaylaşır. Öte yandan, 5 ila 6 aylıkken bu kontrol tamamen onlara geçmiştir.

parmağını emen mavi gözlü bebek

Bazıları bebeklerinin saçlarını evde kesmeyi tercih ederken bazı ebeveynler de çocuklar için özel kuaförlere bu işlemi yaptırırlar. Gerçek şu ki, eğer amacınız sadece uçlarından biraz kısaltmaksa, küt uçlu bir makas işinizi görecektir.

Bebeklerin saçlarını kesmenin bir diğer yolu da saç kesme makinesidir. Bu makineler saçı istediğiniz boyutta kısaltmanızı sağlar. Bu makineleri kullanırken, kafasına fazla baskı uygulamayın ve acele etmeyin.

Bebeklerin saçlarını kesmek için en iyi zaman sakin oldukları bir andır. Örneğin, ya karnı doymuşken ya da dikkatini bir oyuncağa vermişken. Zaten çok ince telli saçlara sahip oldukları için, kesimden önce ıslatmaya gerek yoktur.

 “Bebeklerin saçını kesmek için belirli bir zaman yoktur. Bu karar ebeveynlerine, onların isteklerine ve sağduyularına kalmıştır.”

Bebeklerin saçlarını kesmek için ipuçları

  • Her şeyden önce güvenlik. Bebeklerin saçlarını kesmek o kadar da riskli olmasa da, bazı güvenlik önlemlerini almak önemlidir. Örneğin, ani hareketlerden kaçınmak için kafası sertçe sabit tutulmamalıdır. İlk sefer için başka bir kişinin yardımı gerekebilir.
  • Ayrıca, makası veya saç tıraş makinesini çocuğunuzun eline vermemelisiniz, özellikle de biraz hareket kabiliyeti kazanmışsa.
  • Doğru anı bekleyin. Bazı bebekler makinenin sesinden veya makas görmekten stres olabilirler. En iyisi daha sakin olduğu bir anı beklemektir. Ağlarsa veya rahatsız hissederse, saç kesme işlemini başka bir güne ertelemek tercih edilmelidir.
  • Saçlarını keserken önlem alın. Bebeğin boynu etrafına bir havlu yerleştirmek saçını kesmenizi kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda, saçlarını kestikten sonra daha rahat hissetmesini sağlamak için banyo da yaptırabilirsiniz.
  • Jilet ve ustura kullanmaktan kaçının. Hiçbir şart altında bebeklerin saçlarını kesmek için bu aletler kullanmamalıdır. Jiletler çocuğun başına zarar verebilir ve ince saçlarında yırtılmalara sebep olabilir.
saçı kesilen sarışın bebek

Kabuk oluşumu ve bebeklerin ilk saç kesimi hakkında 

Kabuklanma, bazı bebeklerin ilk aylarında kafa derilerinde ortaya çıkan bir durumdur. Sebepleri tam olarak bilinmese de, tamamen zararsız olduğu bilinmektedir. Kepeğe benzer bir görüntüsü ve sarımsı bir rengi vardır.

Bebeğin ilk saç tıraşını etkilemese de, bazen bu kabuklar cilde yapışmış halde olabilmektedir. Bu sebeple, öncelikle bir uzmana danışılması tavsiye edilir. Bu kabuklardan kurtulmanın bir yolu da yumuşak uçlu bir tarakla başlarını taramaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.