Çocuğunuzun Oyun Odasını Dekore Ederken Faydalanabileceğiniz 9 Fikir
Bir çocuğun oyun odasını (ya da alanını) dekore etmek hem çocuk hem de ebeveynleri açısından son derece eğlenceli bir aktivitedir. Çocuğunuz için hazırlayacağınız bu oda ya da alan onun psikomotor gelişimine doğduğu andan itibaren yardımcı olacaktır.
Bu alanın dekorasyonu tabii ki çocuğunuzun bulunduğu yaş aralığı ile ilgilidir. Bunun ile birlikte eğer bu alanın tasarımını başta doğru yaparsanız devamındaki süreçte yapacağınız ufak tefek değişiklikler ile oyun alanının çocuğunuzun büyümesine uyum sağlamasını da sağlamış olursunuz.
Çocuğunuzun Oyun Odasını Dekore Ederken Faydalanabileceğiniz Fikirler
İyi bir Yer Seçimi
Boş bir oda ya da kullanmadığınız bir oda bu konuda doğru seçim olacaktır. Diğer bir seçenek ise yatak odasının boş bir köşesinin oyun alanı olarak düzenlenmesidir.
Çocuğunuzun motor becerilerini ve yaratıcılığını geliştirecek nesnelerin bu alana dâhil edilmesi son derece önemlidir. Oyun alanında çocuğunuzun çeşitli oyuncaklarını belirli yerlere yerleştirmeniz ona her şeyin bir yeri olduğunu öğretmeniz adına doğru bir yol olur. Bu uygulamanız çocuğunuza düzen ve organizasyon kavramlarını öğretecektir.
Özel Bebek Zemini
Çocuğunuzun yaralanıp zarar görmemesi için belirlediğiniz alandaki sivri köşeleri yastık ya da minderler ile kapatmalısınız. Alanın zeminini plastik döşeme ile kaplamanız da iyi bir seçim olacaktır. Plastik döşemeler uzun ömürlü, su geçirmez ve temizlemesi kolay malzemelerdir.
Oyun Odasına Yazı Tahtası Yerleştirin
Oyun odasına oyuncaklar yerleştirmek dışında bir de yazı tahtası (ya da karatahta) eklemeniz iyi bir alternatif olacaktır. Oyun odasında yazı tahtası olan çocuğunuz kendisini ifade etmenin pek çok farklı yöntemini keşfedebilir, öğrenebilir ve çeşitli aktiviteler gerçekleştirebilir. Çocuğunuza, seçtiğiniz tahtanın türüne göre renkli gazlı kalem ya da tebeşirler hediye edebilirsiniz.
Çocuk odasının duvarlarını yapışkanlı sentetik kumaş ile kaplamanız da uygulanabilecek bir diğer değerli fikirdir. Oyun odasında renkli bir dokunuş olmasının yanı sıra sentetik kumaş çocuğunuzun duvarlara resim yapmasını da engelleyecektir.
Eğlenceli Oyunlar için Boş Alan
Çocuğunuz için oyun ya da oyuncaklar seçerken onun bulunduğu yaş aralığını göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin. Oyun odasında çocuğunuza aldığınız yeni oyuncak için boş ve uygun bir alan bulunduğundan emin olun. Alacağınız oyuncak kart ve küp oyunları, inşa oyuncakları ya da video oyunları olabilir.
Çalışma Masasını Unutmayın
Bir çocuğun oyun odasında çalışmak, ödev yapmak veya çeşitli aktiviteler gerçekleştirmek adına kullanılabilecek bir masa mutlaka bulunmalıdır. Masanın boyu ve yüksekliği çocuğunuzun yaşına uygun olmalıdır. Siz de kendinize hem çalışma hem de eğlence amaçlı bir masa almalısınız.
Çocuğunuz için seçtiğiniz masanın raf ya da çekmece gibi bir aksesuarının olması çocuğunuzun ihtiyaç duyacağı kalem ve diğer nesnelere çabuk ulaşabilmesi adına doğru bir tercih olacaktır. Çocuğunuz hayal gücünü sergilerken kullanacağı kalem, sulu boya, defter ve kâğıt gibi her türlü malzemeyi bu bölmede kolaylıkla bulabilecektir.
Oyun Odasının İyi Aydınlandığından Emin Olun
Doğal aydınlanma her zaman en ideal seçim olsa da her zaman mümkün olmayabilir. Bu tarz bir durumda masaya yakın konumda küçük bir lamba edinmelisiniz. Bu ışık takviyesi çocuğunuzun hayal gücünü sergilemesine yardımcı olacaktır.
Oyun odasının pencereleri var ise açık renkli tül perdeler ile odanın aydınlanmasını sağlayabilirsiniz. Perdeleriniz çocuğunuzun güneş ışığından rahatsız olmasını da engelleyeceklerdir. Odaya kişisel tercihleriniz doğrultusunda eklemeler yapabilirsiniz.
Kutular Kullanın
Oyun odasının daha güzel gözükmesi adına kullanabileceğiniz kutulara çocuğunuz oynamayı bitirdiği oyuncaklarını yerleştirebilir. Bu kutular oyuncakları kategorilerine göre ayırma konusunda da idealdir. Ayrıca çocuğunuz aradığı oyuncağı bu kutularda bulabileceği için son derece de kullanışlıdır.
Her kategori için farklı renkte bir kutu kullanmanız doğru bir tercih olacaktır. Örneğin küp oyuncaklar için yeşil, yarış arabaları için kırmızı ve dinozorlar için de kahverengi bir kutu seçebilirsiniz. Oyuncak çay takımını menekşe renkli çekmeceye, kostümleri pembe renkliye, oyuncak bebekleri ise portakal renkliye yerleştirebilirsiniz.
Oyuncakları ile oynamayı bitiren çocuğunuzun oyun odasını toplaması ve oyuncaklarını yerlerine yerleştirmesi küçük yaşta derli toplu olmayı öğrenmesi adına doğru bir başlangıç olur. Erken yaşta edineceği bu alışkanlığı hayatı boyunca sürdürecektir. Bu alışkanlık çocuğunuzun idare etme yetisini de geliştirecektir.
Renklerin Doğru Kullanımı
Oyun odasının duvarlarının renk seçimi açısından en doğru tercih yumuşak ve doğal renkler olacaktır. Duvarları boyadıktan sonra çocuğunuzun oyun odasının dekor temasını seçmesine izin verin. Bu konuda çocuğunuzun içgüdülerine güvenin ve bırakın istediği temayı seçsin.
“Bir çocuğun oyun odasında çalışmak, ödev yapmak veya çeşitli aktiviteler gerçekleştirmek adına kullanılabilecek bir masa mutlaka bulunmalıdır.”
Çocuğunuzun oyun alanı birlikte kullandığınız bir ortak odada ise zürafa ya da benzeri bir temada dekore edebilirsiniz. Bu konudaki seçimleriniz çocuklarınızın istekleri ile doğru orantılı olmalıdır.
Çocuğunuzun oyun alanını dekore ederken renk seçimini de yapmak onun ruh halini etkileyecek renkleri seçmek açısından büyük bir avantajdır. Renkler çocukların sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlarlar.
Ayrıca renkler, çocukların kişilik ve mizaçları üzerinde de etkilidirler. Bu anlamda, kırmızı renkli oyuncaklar çocuklara enerji verir ve onları harekete geçirirler. Kırmızı, sakin yapılı ve biraz dürtülmeye ihtiyaç duyan çocuklar için önerilen bir renktir.
Diğer yandan sarı renkli oyuncaklar genellikle dikkatini bir noktada toplama zorluğu çeken çocuklar için faydalıdırlar. Sarı renk, zihinsel gelişimin ve düşünme kapasitesinin artmasına yardımcı olur.
Mavi renkli oyuncaklar çocuklarımızın sakinleşmesine yardımcı olurlarken uykularını düzenlemelerini de sağlarlar. Bu neden ile hareketli, hırçın ve huysuz çocuklar için mavi renk önerilir.
Oyun Odasında Kitaplar için Yer Ayırın
Oyun odasında çocuğunuzun kolaylıkla ulaşabileceği bir yerde kitaplık ya da kitap için ayrılmış rafların olması çok önemlidir. Bulundukları yaş itibari ile kitap okuyamıyor olsalar bile kitapları ve üzerindeki resimleri görmek onlarda o kitapları açma isteği uyandıracaktır.
Odada ebeveynlerin çocukları ile birlikte oturup kitap okuyabilecekleri bir sandalye daha olması onların okuma alışkanlığı edinmeleri açısından çok doğru bir tercih olur. Sonuçta dekore ettiğiniz bu oda tüm ailenizin beraber ve keyifli vakit geçirebildiği bir yer haline gelecektir.