Çocuğunuzun Yazısını Geliştirmek Sizin Elinizde: Yardımcı Olacak 5 Öneri

Çocuğunuzun Yazısını Geliştirmek Sizin Elinizde: Yardımcı Olacak 5 Öneri

Son Güncelleme: 03 Eylül, 2018

Çocuğunuzun el yazısını geliştirmek büyük oranda size bağlıdır. Çünkü günümüzde çocukların, genellikle iyi bir yazı stiline sahip olmak gibi bir kaygıları bulunmamaktadır.

Bu nedenle, çok küçük yaşlardan itibaren çocuğunuza yazma becerilerine yönelik egzersizler yaptırma ve güzel bir yazıya sahip olmanın önemini aşılama konularına özel önem vermeniz gerekmektedir.

Ona, vermek istediği mesajın sadece iyi bir el yazısıyla herkes tarafından anlaşılabileceğini söyleyin.

Bu yazımızda, Benanneyim olarak çocuğunuzun yazısını geliştirmek için sizlere 5 adet öneri sunuyoruz.

Çocuğunuzun El Yazısını Geliştirmek İçin 5 Öneri

Öneri 1

Çocuğunuzun yazı becerilerini geliştirmek için ilk yapmanız gereken şey, daha iyi yazabileceği konusunda onu cesaretlendirmek olacaktır.

Eğer daha iyi bir kaligrafiye sahip olmak hedefi, onu motive eden bir olgudan çok canının sıkılmasına yol açan bir durumsa, siz ne kadar isterseniz isteyin karşılığında çocuğunuzdan herhangi bir şey alamadığınızı göreceksiniz.

Bu nedenle, sizlere çocuğunuzun defterleri ile daha yakından ilgilenmenizi ve okuldan verilen kompozisyon ya da makale gibi ödevlere daha fazla ilgi göstermenizi tavsiye ediyoruz.

Eğer çocuğunuz yazdığı şeyleri sizin okumak istediğinizin fakat el yazısı nedeniyle okuyamadığınızın farkına varırsa, bir sonraki yazısında daha dikkatli olacaktır. Çünkü bu kez, fikirlerini ve düşlerini kağıt üzerinde ifade etme becerilerini annesinin anlamasını isteyeceğinden harfleri yazarken daha dikkatli olmaya özen gösterecektir.

Öneri 2

Çocuğun yazısını geliştirmek için ona el yazısının ne kadar önemli olduğunu öğretmeniz gerekir.

Yazmak için kalemden çok klavye kullanan bir çocuk el yazısını hiçbir zaman geliştiremez.

Çocuğun yazısını geliştirmesi, öğreniminin ilk aşamalarında geliştirdiği ve sahip olduğu psikomotor kabiliyetlerine bağlı olacaktır.

Eğitimin gelişmesi

Eğer çocuğunuz henüz eline kalem almadan bilgisayar kullanmayı öğrendiyse ve bunun da ötesinde parmaklarının klavye üzerindeki hareketlerinden dolayı yazmak için gerekli olan el hareketlerine ilişkin yetenekleri değiştiyse, bu durumda çocuğunuzun okunaklı ve güzel bir yazıya sahip olması çok zor olacaktır.

Bu nedenle, şu andan başlamak üzere, çocuğunuzun bir bilgisayar, akıllı telefon ya da tabletten daha çok elle yazmasını sağlamanız gerekmektedir.

Unutmayın ki, yazı dili ancak aynı hareketlerin tekrarlanması ile geliştirilip öğrenilebilir.

Eğer çocuğunuz yeterli derecede pratik yapmazsa, sahip olduğu yetenekleri geliştirme şansını yakalaması da zor olacaktır.

Öneri 3

Güzel yazmak için çocuğunuz iyi bir şekilde oturmalı ve rahat bir pozisyonda kalmalıdır. Öncelikle bunu çocuğunuza gösterin.

Eğer omuzları düşmüş bir görüntü veriyorsa, daha pürüzlü ve düzgün olmayan yüzeylere yazı yazıyorsa ve yerde yatıyorsa…

Eğer dik bir biçimde kağıdı duvara yaslayarak yazı yazıyorsa, çok küçük ya da ucu çok uzun bir kalem kullanıyorsa…

Eğer yazıları kağıda iyi bir biçimde çıkmıyorsa ve harflerin belirginleşmesi için daha fazla bastırması gerekiyorsa…

Kısacası, yazının okunaklı olmasını etkileyen ve cümlelerin özensiz görünmesine neden olan birçok faktör bulunmaktadır.

Çocuğunuz doğru yazı yazma pozisyonunun koltuğa oturup sırtımızı yasladığımız ve dik bir biçimde rahatça oturabildiğimiz pozisyon olduğunu öğrenmelidir.

Ona hemen defterin üstüne atlamaması gerektiğini ve düzgün hareketler için kalemin bir miktar eğik tutulmasının önemli olduğunu öğretin.

Ayrıca çocuğunuza, diğer elin defteri sabit tutmak için kullanılması gerektiğini de anlatın.

Öneri 4

Çocuğunuza kalemi tutmak için en doğru yöntemi gösterin. Ancak aynı zamanda bunun bir kuralı olmadığını ve herkesin aynı şekilde kalem tutmadığını da öğretin. Bu noktada en önemli detay çocuğun kendini nasıl rahat hissettiğidir.

Kimi çocuklar kalemi avuçlarının tam ortasında tutarak yazı yazarken, kimileri de baş parmak ve işaret parmağı arasında sıkıştırarak tutmayı tercih etmektedir. Diğer bir kısım çocuklar ise baş parmak, işaret parmağı ve orta parmaklarını birleştirerek bu parmaklar arasında oluşturdukları boşluğa kalemi yerleştirmektedirler.

Bunlar gibi kalem tutmak için sayısız yöntem bulunmaktadır. Bırakın çocuğunuz kendisini daha iyi hissettiği yöntemi kendisi bulsun.

Anne ve kızı yazı yazıyor

Öneri 5

Tutarlılık konusunda pratik yapmak ve gözden geçirmek başarılı olmak anlamına gelmektedir.

Her gün olmasa da haftada en az üç kez çocuğunuzu birlikte yazı yazmaya ve kaligrafi egzersizleri yapmaya davet edin. Bu sayede, aynı yazı hareketlerini defalarca yineleyecektir.

Çocuk ancak bu şekilde yazı yazma becerilerini geliştirebilir.

Anneler… Sizlere önerimiz, daha çok küçük yaşlardan itibaren çocuklarınızda okuma, resim çizme ve el yazısı hareketlerini yapma sevgisini uyandırmanızdır.

Bunu yapabilmek için ona hikaye kitapları ve renkli boya kalemleri alın. Bu sayede çocuğunuz, oyun zamanlarında resim çizip boyama yapabilecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • GUTIÉRREZ VALDEZ, L. M. (2016). LOS MATERIALES DIDÁCTICOS EN EL PROCESO DE ENSEÑANZA DE LA CALIGRAFÍA EN LOS NIÑOS DE 8VO AÑO BÁSICO DE LA UNIDAD EDUCATIVA” WINDTON CHURCHILL” DE LA CIUDAD DE JAMA (Doctoral dissertation). https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/2517
  • Serrano Serrano, S. P. (2014). LA MOTRICIDAD FINA Y SU INCIDENCIA EN LA CALIGRAFÍA DE LOS NIÑOS DE SEGUNDO GRADO DE EDUCACIÓN GENERAL BÁSICA DE LA ESCUELA SHEKINA DEL CANTÓN AMBATO PROVINCIA DEL TUNGURAHUA (Bachelor’s thesis). https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/7294
  • Bravo, P. M., & Jorge, C. M. H. (2010). Mejorar la caligrafía de niños y niñas con altas capacidades intelectuales con un programa de reforzamiento. In Motivación y emoción: investigaciones actuales (pp. 383-392). Servicio de Publicaciones.
  • Fons, M. (2001). Enseñar a leer y a escribir. En Didáctica de la lengua en la educación infantil. Monserrat, Bigas y Monserrat Correig (Edits.) pp. 179-212. Madrid: SÍNTESIS, S. A.
  • Gómez, L. F. (2007). Caligrafía y legibilidad. Correo del Maestro, (131).
  • Peña, J. (2010). Exploración sobre la experiencia en escritura de niños de la primera etapa de educación básica. Legenda, 13(10), 164-181. http://erevistas.saber.ula.ve/index.php/legenda/article/viewFile/613/754
  • Villalobos, J. (2006). La lectura y la escritura como herramientas para el desarrollo del cono-cimiento y aprendizaje. En J. Peña González y S. Serrano de Moreno (Comps.), La lectura y la escritura. Teoría y práctica (pp. 33-58). Mérida. Venezuela: Consejo de Desarrollo Científico Humanístico y Tecnológico y Consejo de Estudios de Postgrado Universidad de Los Andes.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.