Anlaşmazlıklar Çocuğunuzu Etkilemeden Nasıl Çözülür?

Anlaşmazlıklar her ilişkide normaldir. Ancak bu anlaşmazlıkları çocuğunuzu etkilemeden nasıl çözeceğinizi bilmek, durumun daha da kötüleşmemesi için oldukça önemlidir.
Anlaşmazlıklar Çocuğunuzu Etkilemeden Nasıl Çözülür?

Son Güncelleme: 20 Ağustos, 2019

Çatışmalarla nasıl başa çıkılacağını bilmek her ilişkide gereklidir ve aile oluşturmada esastır. Sorunların iyi ele alınmaması, çocuklarınıza ciddi zararlar verebilir. Bu makalede, anlaşmazlıkları çocuklarınızı etkilemeden nasıl çözeceğinizi öğreneceksiniz.

Her çatışma farklıdır ve birçok farklı şekilde meydana gelebilir. Küçük anlaşmazlıklardan büyük kavgalara kadar değişik büyüklüklerde olabilir. Ek olarak ciddi zararlar verme ihtimalleri bulunur.

Anlaşmazlıklar doğaldır

Doktor Les ve Leslie Parrot, çatışmaların yakın ilişkilerde doğal olduğunu belirtiyorlar. Bunu aklınızda tuttuğunuz takdirde, çatışmaların kriz haline gelmesini önleyebilirsiniz. Bu şekilde çiftler, bu tartışmaları ilerlemek ve olgunlaşmak için bir fırsat olarak görebilir.

İlişkinizde herhangi bir anlaşmazlık veya tartışmanın olmaması, gelecekte mükemmel bir ilişkinizin olacağı anlamına gelmez. Çünkü kavgalardan kaçınan eşler, aslında çözülmemiş sorunlar ve çatışmaların zamanla büyüme riskiyle karşı karşıya kalırlar.

Les ve Leslie Parrot’a göre, anlaşmazlıklar ile yüzleşmekten kaçınan ve kavga etmeyen çiftlerde “öfkenin yerine geçen” başka şeyler görülür. Bunlar; depresyon, aşırı yemek ve hatta fiziksel hastalıklar bile olabilir.

Gloria Pérez ve Victoria Pérez, Birlikte yaşamayı öğrenmek: Olgunlaşmak için bir fırsat olarak anlaşmazlık adlı kitaplarında, çatışmaların olumlu ya da olumsuz olmadığını belirtiyorlar. Aslında her şey onlarla nasıl başa çıktığınızla ilgili.

tartışan ebeveynler

Ancak sürekli önemsiz şeylere odaklanır, sorumsuz davranır veya kötü sözler söylerseniz çatışmalar çok acı verici olabilir. Bunlar işleri daha da kötüleştiren şeylerdir.

Eşinizle aranızdaki anlaşmazlıkları çocuklarınızı etkilemeden nasıl çözebilirsiniz?

  • Anlaşmazlıkları doğru zamanda ve yerde tartışmaya çalışın. Örneğin, sorunları çocuklar evde değilken tartışmayı deneyin. Ayrıca, sorunları her ikiniz de sakinken tartışın ve bu tartışmalara yeterli zamanı ayırın.
  • Çatışmaları gizli tutun. Saygısız ve hararetli çatışmalar eşinizle aranızda kalmalıdır. Çocuklarınızın etrafta olmadığından emin olun.
  • Tartışmayı ertelemeyi düşünün. Eğer iki kişiden birisi şu anda sorunla yüzleşmek istemiyorsa, biraz beklemeyi düşünün. Yine de, bu süre bir günü geçmemelidir.
  • Mola isteyin. Tartışma hararetli bir hal alırsa, bir mola isteyebileceğinizi unutmayın. Bu şekilde, tartışmaya devam etmeden önce ikiniz de sakinleşmek için bir fırsat bulabilirsiniz.

“Zamana güvenin. Çünkü acı zorlukları tatlıya bağlamanın yolu bazen sadece zamana bırakmaktan geçer.”

Tartışmalar esnasında eğer çocuklarla aynı ortamdaysanız

Bazen eşinizle kavga ederken çocuklar kaçınılmaz bir şekilde etrafta bulunurlar. Bu durumda, çocuklarınıza zarar vermemek için bazı adımlar atmanız önemlidir.

  • Sorunun onlarla ilgili olmadığını çocuklara eşinizle birlikte açıklayın. Bazen çocuklar ebeveynlerinin kavga ettiğini görünce sorunun kendilerinden kaynaklandığını düşünürler. Onlara kavganın sadece ikinizin arasında olduğunu açıklayın. Ayrıca, onlara sorunun ne olduğunu açıklamaya ihtiyaç duymadan, sorunu çözmeye çalıştığınızı da anlatın.
  • Çocuklar için bir model olun. Bu durumu tersine çevirebilirsiniz. Böylece yaptığınız tartışmalardan çocuklarınız için bir öğrenme fırsatı doğar. Onlara bir tartışmanın yapıcı bir şekilde ve karşılıklı saygıya dayanarak nasıl çözülebileceğini öğretin. Eşinizle sırayla birbirinizi dinleyip, birbirinizi daha iyi anlamak için nazikçe konuşun.
eşler arası tartışma

Çocukları etkilemeden anlaşmazlıkları nasıl çözeceğinizi bilmek neden bu kadar önemlidir?

Açıkçası sorunları yapıcı bir şekilde çözmek, siz ve eşiniz için oldukça faydalıdır. Sorunu ve farklılıklarınızı bir çift olarak çözdüğünüzde ve çözümü birlikte bulduğunuzda, birbirinize daha bağlı ve daha iyi hissedersiniz. Böylece ilişkiniz de güçlenecektir.

Öte yandan çocuklarınız sizi anlaşmazlıklar ile bu şekilde yüzleşirken gördüğünde, ileride kendi problemleriyle de aynı şekilde baş etmeyi öğrenirler. Müzakere etme ve problem çözme gibi değerli becerileri öğrenmiş olurlar.

Kısacası, çocukları etkilemeden evde çatışmaların nasıl çözüleceğini bilmek oldukça önemlidir. Ebeveynler sık ​​sık kavga ettiğinde veya sorunları çözemediklerinde, çocuklar da bundan etkilenir.

Bu çocuklar, yetişkin birer birey olduklarında kişisel sorunlara daha yatkın olurlar. Eşinizle aranızdaki anlaşmazlıkları yapıcı bir şekilde yönetmek, çocuğunuza takip etmeleri gereken iyi bir ilişki modeli sunacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Parrot, L. y Parrot, L. (2011). Asegure el éxito en su matrimonio antes de casarse. Editorial Vida. España.
  • Pérez, G. y Pérez, M.V. (2011). Aprender a convivir: el conflicto como oportunidad de crecimiento. Narcea ediciones. España: Madrid.
  • Moreno Martín, F. (1999). La violencia en la pareja. Revista Panamericana de Salud Pública. https://scielosp.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1020-49891999000400008&lng=es&nrm=iso&tlng=es
  • Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writingshttp://www.escritosdepsicologia.es/descargas/revistas/vol4num1/vol4num1_5.pdf
  • Morón Gaspar, R. (2006). Terapia integral de pareja. EduPsykhé. https://doi.org/10.1109/CVPR.2013.167

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.