Çocukların Önünde Olan Tartışmalar ile Nasıl Başa Çıkılır?

Çocuklar çevrelerinde olan olaylardan dolayı suçluluk ya da sorumluluk hissetmeye meyillidir. Bu yüzden, ebeveynler çocukların önünde bir tartışmaya girecekse saygı ve tolerans öncelikli olmalıdır.
Çocukların Önünde Olan Tartışmalar ile Nasıl Başa Çıkılır?

Son Güncelleme: 03 Haziran, 2019

İnsanlar arasındaki herhangi bir ilişkide belli durumlarla baş etmek için anlaşmazlıklar olması çok normaldir. Bu her ne kadar kaçınılmaz olsa da ebeveynlerin çocukların önünde olan tartışmalar ile doğru şekilde nasıl başa çıkılacağını öğrenmesi önemlidir. Aksi halde, tartışma daha kötüye gidebilir ve tüm aileyi olumsuz etkileyebilir.

Belki de çocuklarınız etraftayken eşinizle tartışmaları nasıl ele almanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Aşağıdaki yazımızda, eşler arasındaki fikir ayrılığı ve anlaşmazlıklarla nasıl başa çıkacağınız hakkında öneriler bulacaksınız. Bu tavsiyeleri uygulamak, siz ve eşiniz arasında olan tartışmaların çocuğunuzu duygusal olarak etkilemesine engel olmanızı sağlayacaktır.

Çocukların önünde olan tartışmalar ile başa çıkmak için tavsiyeler

1. Empati kurmayı unutmayın

Diyaloğa eşinize saygı gösterdiğinizi ifade ederek başlayın. Ona katılmasanız bile eşinizin algı ve duygularının tamamen geçerli olduğunu kabul edin. Kendinizi eşinizin yerine koymak ve ona bir insan olarak saygı gösterdiğinizi belirtmek olumlu bir jest olacaktır.

2. Eşinizin haklı olması ihtimalini değerlendirin

Herhangi bir tartışmada, buna dahil olan kimsenin kötü niyeti olmadığını varsayın. Her ne kadar farklı fikirleriniz olsa da yine de birbirinize sevgi ve saygı göstermeniz gerekir.

masada tartışan iki kişi

3. Eşinizle aynı takımda olduğunuzu unutmayın

Ona katılmasanız bile ikinizin de iyi bir çözüm aradığını unutmayın. Eğer çözülecek bir sorun varsa, bütün konuları masaya yatırın ve en iyi çözümü birlikte arayın. Farklılıklarınızın sizi ayırmasına ve birbirinize düşürmesine izin vermeyin.

4. Kendinizi olumlu bir şekilde ifade etin

Eşinizi eleştirmek, yargılamak ve ona zarar vermek sadece daha fazla farklılığa sebep olacak ve işleri daha kötüye götürecektir. Çocuklarınıza verebileceğiniz en iyi örnek, aksi durumlarda bile saygı ve tolerans gösterebilmektir.  Ortaya çıkan her tartışma, gelecek için gelişmek ve aynı hataları tekrar etmemek için bir araç olarak görülmelidir.

“Sık ve çözülmeyen kavgalar, huzuru ortadan kaldırır ve her yaştan çocukta üzüntü, anksiyete ve korkuya sebep olur. Öte yandan, çocuklar ebeveynlerinin tartışmalarından olumlu dersler çıkarabilirler. Çocukların mutlu eşlerin bile zaman zaman anlaşmazlık yaşayabileceğini ve öfkenin normal bir duygu olduğunu bilmesi gerekir.”
–Richard Gallagher–

Çocukların önünde olan tartışmalar ile başa çıkmak için diğer önemli öneriler

  • Ebeveynlerin anlaşmazlıkları eşler arasında kalmalıdır ve çocuklar buna dahil olmamalıdır.Ebeveynler çocuklarını asla şahitlik etmeye ya da taraf tutmaya zorlamamalıdır. Gerekli uzlaşmayı sağlamak için yalnız kalabileceğiniz bir an yaratın.
  • Eğer herhangi bir sebeple bir tartışma çocuklarınızın önünde  olursa, sakinleştikten sonra çocuklarınızdan özür dileyin. Çocuklarınıza olanlardan dolayı onların suçlu olmadığını açıklayın.
  • Düşüncelerinizi ve duygularınızı eşinize ifade etmeden önce bir kağıda yazın. Bu size, tartışmaya neyin sebep olduğu ile ilgili daha objektif ve net bir bakış açısı sağlayacaktır.
  • Anlaşmazlıklar sıklaştıysa ya da sürekli olarak kavgaya dönüyorsa o zaman profesyonel yardım almalısınız. Birçok durumda, her şeyin normale dönmesini sağlamak için üçüncü bir tarafa ihtiyaç duyulur. Bu ayrıca, sizin çocukların önünde olan tartışmalar ile daha iyi başa çıkmanızı sağlar.

Çocukların önünde olan tartışmalar onları ne şekilde etkileyebilir?

  • Çocuklar böyle durumlarda gergin, korkak, endişeli ve savunmasız hissedebilir. Evin çocuğunuz için en iyi bakım, koruma ve sevginin olması gerektiği yer olduğunu unutmayın.
  • Suçluluk duygusu oluşur. Eğer çocuk, anne ve babasının kavga etmesinin sebebinin kendisi olduğunu düşünürse suçluluk duygusu kaçınılmazdır.
çocukların önünde tartışan çift

  • Özgüven eksikliği meydana gelir. Güvensizlik ve suçluluk, çocukların değersiz ya da görünmez gibi hissetmesine yol açabilir. Çocukların aileleri için ne kadar önemli olduklarını anlaması çok önemlidir.
  • Stres oluşur. Çocuklar ve ergenler genellikle ebeveynleri arasında olan tartışmalarda taraf olmaları gerektiğini düşünürler ve bu da onlarda strese sebep olur.
  • Çocukların ebeveynlerine bakışı zedelenir. Çocuklar evde gördükleri her şeyi özümser. Eğer evde gördükleri şey, birbirini üzmeden kendini ifade edemeyen iki öfkeli yetişkinse onlar da bunu taklit edecektir.

Ebeveyn olmak; kendini kontrol edebilmeyi, iyi bir hüküm ve iletişimi gerektirir. Ebeveynlerin tavırlarıyla da ailenin bir birlik olduğunu göstermesi çok önemlidir.

Her ailede anlaşmazlıklar olur ama farklılıklarınızı yapıcı bir şekilde ele almak da mümkündür. Özellikle de çocuklarınızın önündeyseniz tartışmalarınızla sağlıklı bir şekilde başa çıkın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ramírez, M. A. (2005). Padres y desarrollo de los hijos: prácticas de crianza. Estudios pedagógicos (Valdivia), 31(2), 167-177.
  • Kitzmann, K. (2010). La violencia doméstica y su impacto en el desarrollo social y emocional de los niños pequeños. Enciclopedia sobre el desarrollo de la primera infancia, 1-6.
  • Ferreiro, M. L. P., Santos, E. J., & Ferreira, J. A. (2007). Afecto parental y conducta de los hijos en situaciones de discusiones cotidianas. Psychologica, (46), 167-195. https://estudogeral.sib.uc.pt/handle/10316/12999

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.