Çocuğunuzun Sizi Dinlemesini İstiyorsanız, Öfkenizi Kontrol Edin

Çocuğunuzun Sizi Dinlemesini İstiyorsanız, Öfkenizi Kontrol Edin

Son Güncelleme: 09 Ocak, 2019

Örnek olarak öğretmek, bir aileyi ilerletmek için var olan ilk seçenektir. Evde her gün görülen şey, yaşamın diğer kısımlarında çoğalma eğilimindedir. Bu nedenle, eğer çocuklarınızın sizi dinlemelerini istiyorsanız, öfkenizi yönetmeyi öğrenmek ve disipline etme fırsatını olumlu bir şekilde almak gerekir.

Basit gibi görünse de, öyle değil. Bununla birlikte, hayatın tüm günlük durumlarında duygusal zeka uygulamakla ilgilidir mesele. Bu araç, sabrınızı test edebilecek belirli durumlarda en iyi tavrı almanızı sağlayacaktır.

Salovey ve Mayer’a göre, duygusal zeka: “Kişinin ve başkalarının duygularını izleme, aralarında ayrım yapma ve bu bilgiyi bir kişinin düşüncesine ve eyleme yönlendirmek için kullanma becerisidir.”

Bu nedenle, herhangi bir nedenden dolayı sinirlenmeden önce durumu analiz etmeli ve uygun bir şekilde tepki vermelisiniz. Çocuklarınızın duygusal gelişimini etkilemek için, bir yetişkin olarak değiştirebileceğinizin farkında olduğunuz herhangi bir davranışınızı asla istemezsiniz.

kızıyla konuşan anne

Neden sinirleniyoruz?

Uzmanlara göre öfke, tüm insanların ve hayvanların hissedebileceği temel ve evrensel bir duygudur ve hayatta kalmak için büyük bir değer olarak kabul edilir. Ancak işin sırrı, hemen sinirlenen bir ebeveyn olmamaktır .

Bu, bu olumsuz duyguları gizlemeniz gerektiği anlamına gelmez. İnsanın her türlü duyguyu deneyimlemesi normaldir. Her halükârda, kontrolsüz öfke tüm çevrenizi olumsuz etkilediği için sevmediğiniz şeyleri bir perspektife sokmakla ilgilidir.

Örneğin, oğlunuzun evin içinde topla oynayarak bir bardak kırdığı an. Annenizin hediyesi olduğundan çok üzülseniz bile, ılımlı, sakin bir tonla nefes alın ve bu davranışı gelecekte neden tekrar etmemeleri gerektiğini açıklayın. Elbette sizi duyacaklar ve durum travma olmadan gerçekleşecek.

Öte yandan, bunun tersini yaparsanız ve bardak kırıldığında öfke ile dolup ve çığlık atmaya başlarsanız, çocuğunuz gergin olacak ve ağlamaya başlayacaktır. O davranışı tekrarlayamayacağını çok iyi anlayabilmek için çok fazla bunalmış olacak.

annesiyle sırt sırta vermiş kız

Öfkeye 5 dakika verin ve sizi dinlemesini sağlayın

Öfke yönetimi, çocuklarınızın hayatlarının tüm aşamalarında hayati öneme sahiptir.

Şüphesiz, öfkenizi yönetme ve çocuğunuzun hayatının ilk birkaç yılındaki iletişimi teşvik etme çabasını sarfetmek önemlidir.

Çocukluğun masumiyetinin, genellikle anne-baba olarak işlenen bu hatalardan bazılarını kapsayabilmesine rağmen, küçük çocuklar tarafından çevrelerinin daha fazla farkına varıldığını ve bu davranışların günlük yaşamda ortaya çıkan emirler oluşturmaya başladığını unutmayın.

Bu anlamda öfkenizi yönetmeye başlamak ve öfke kontrolünüzün dışına çıktığını hissettiğinizde tespit etmek uygundur.

Bu daha sonra, rahatsızlık düzeyinizi düşürmek ve çocuğunuzla ilgili daha olumlu bir tutum sağlamak için oradan ayrılıp kendinize 5 vereceğiniz zaman olacaktır.

Çocuğunuzla bir mesafeyi koruyup otoriter olmak yerine, iletişim ve disiplini teşvik edin:

  • Eğilin ve uygun bir ses tonuyla konuşun.
  • Gözlerinin içine bakarak dikkat etmelerini isteyin.
  • Tüm dikkatini size verdikten sonra durumu açıklayın ve anlayıp anlamadığını sorun.
  • Bu davranışı alışkanlık haline gelene kadar tekrarlayın, çünkü bu şekilde evinizi gerginlikle doldurmaktan ve çocuğunuzdan uzaklaşmaktan kaçınacaksınız.

Bu sayede çok daha olumlu bir ilişki kuracaksınız ve ebeveyn-çocuk ilişkisi karşılıklı saygıya ve değerlerin öğretilmesine dayanacaktır.

Bu araçları günlük olarak uygulayın ve kuşkusuz ki hayatınıza daha rahat bir şekilde yaklaşmanıza yardımcı olacak ve çocuklarınızla sevgi bağlarını güçlendirecek.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.