Çocuklara Doğru Davranışlar Öğretmek İçin 5 İpucu

Anne olarak hepimiz, çocuklarımızın nazik olmasını ve doğru davranışlarıyla ön plana çıkmasını isteriz. Aşağıdaki yazımızda sizlere bunu başarmanın yollarından bahsedeceğiz. Not alın!
Çocuklara Doğru Davranışlar Öğretmek İçin 5 İpucu

Son Güncelleme: 26 Temmuz, 2018

Çocuklarımıza kibar olmayı öğretmek, ebeveynler olarak çok önemli görevlerimizden biridir. Şüphesiz, doğru davranışları anlamak ve bu şekilde davranmak çocuklara, başkalarına karşı empati ve nezaket göstermek gibi pozitif özellikler kazandırır.

İyi davranışlar ayrıca, çocuklarda özsaygıyı geliştirir ve çevrelerine karşı daha duyarlı olmalarını sağlar. Ebeveynler çocuklarına erken yaşlardan itibaren iyi davranışlar kazandırmaya çalışmalıdır ve bu günlük öğretilerinin bir parçası olmalıdır.

Bugünün teknolojik dünyasında çocuklara görgü kurallarını öğretmek her zamankinden daha kritiktir. Şüphesiz ki ebeveynlerin dikkate alması gereken en önemli görevlerinden birisi çocuklarına sosyal beceriler kazandırmaktır.

Çocukların, diğer insanlara karşı nasıl saygılı, kibar ve düşünceli davranılacağını öğrenmesi gereklidir.

Çocuklara doğru davranışlar öğretmek için 5 ipucu

Ebeveynler, çocuklarına doğru davranışları öğretirken aşağıdaki birkaç tavsiyeyi dikkate almalıdır:

1. Davranışlarınızla ona iyi örnek olun

Çocuklara görgü kurallarını öğretirken önemli olan ilk tavsiye sizin de görmek istediğiniz şekilde davranarak onlara örnek olmanızdır. Çocuklar rol model aldığı kişilerde gözlemlediği davranışları takip etmeye meyillidir, bu yüzden ona iyi örnek olun.

Aynı zamanda, çocuğunuza ve başkalarına hitap ederken samimi bir tonda konuşmalısınız. Eğer çocuğunuzun bir şey yapmasını istiyorsanız bunu onu tehdit etmeden yapmalısınız.

Her zaman sabırlı olmak kolay değildir. Bununla beraber, her zaman doğru davranışı göstererek çocuğunuza örnek olmak, bir yetişkin olarak sizin sorumluluğunuzdur.

öğretmen ve çocuk

2. Hassasiyet

Doğru davranışlar, başkalarına karşı saygılı olma hissinden ortaya çıkar. Saygıya doğru giden yol ise, temelde hassasiyettir. Eğer çocuğunuza başkalarına karşı hassas ve düşünceli olmayı öğretebilirseniz, ona en güzel hediyeyi vermiş olursunuz.

Doğru davranışların kökeninde başkalarına saygı ve saygının da temelinde hassasiyet yatar. Hassasiyet, çocuğunuzda erken yaşlardan itibaren olmasını sağlayabileceğiniz en değerli özelliklerden biridir. Hassas olan bir çocuk, diğer insanların hislerini önemseyecek ve doğal olarak görgülü bir kişi haline dönüşecektir.

“Eğitim en iyi dosttur. Eğitimli bir insana her yerde saygı duyulur. Eğitim güzellikten de gençlikten de önemlidir.”
—Chanakya—

3. “Lütfen” ve “teşekkür ederim”

Çocuklara “lütfen” ve “teşekkür ederim” demeyi öğretmek doğru davranışların temelinde yatar. Bu kelimeler kesinlikle iyi davranışların yapı taşıdır. Çocuklar büyüdükçe, ebeveynleri tercihen el yazısıyla onlara teşekkür notları yazarak onları teşvik edebilir.

Çocukların bir hediye aldığında teşekkür ederim demeyi öğrendiği bilinen bir gerçektir. Ama biz onlara kibar olmayı ve birisi onlara yardım ya da hizmet ettiğinde de teşekkür etmeyi öğretmeliyiz.

Bu, garsonları, kasiyerleri, şoförler vb. içerir. Ayrıca onlar için bir şeyler yapan aile üyelerine de düzenli olarak teşekkür etmeleri gereklidir.

4. Başkasının sözünü kesmemek

Çocuğunuza başkasının sözünü kesmemeyi, konuşmak için kendi sırasının gelmesini beklemeyi öğretin. Bu özellikle de çocuklarda sıkça karşılaşılan bir durumdur. Akıllarına bir şey gelir gelmez kendilerini ifade etmek istedikleri için bu durum ortaya çıkar.

Çocuklar doğal olarak ben merkezcidir ve birisinin sözünü kesmemeleri gerektiğini hatırlatmak gerekir. Onlara, karşı taraf sözünü bitirene kadar beklemeyi öğretmek çok önemlidir.

Çocuğunuzun bu beceriyi kazanmasına yardım etmek için görsel bir hatırlatıcı kullanabilirsiniz. Örneğin, bir peluş hayvan ya da bir sopa konuşma sırasının kimde olduğunu belli etmek için kullanılabilir.

çocuklara bir şey anlatan kadın

5. Görgü kurallarını öğretirken zorlayıcı olmayın

Dil, zorlanmaması gereken aksine keyif alınması gereken bir beceridir. Evet çocuğunuza bazen bir şey isterken “lütfen” demesini söylemek iyi olabilir. Öte yandan, zorlayıcı ya da baskıcı olmamaya özen göstermelisiniz.

Hatta bu konuda çok dikkatli olmalısınız. Çocuklar anlamını bile öğrenmedn bu kelimelerden sıkılabilir. Bunu arada sırada hatırlatıp beraberinde davranışlarınızla ona örnek olmak en doğrusu olacaktır. Bu şekilde davranmak, sürekli ısrar etmekten çok daha etkili olacaktır.

“Lütfen” kelimesini çocuğunuzun bir isteğini yerine getirmek için şart koşmayın. Başka bir deyişle, “lütfen” demek istediği her şeyi yaptırmanın mucizevi bir yolu haline dönüşmesin, bunun yerine kibar olmanın önemli bir parçası olsun.

Bu sayede, bunları kullanmanın onlara bir şey kazandıracağı algısını yaratmadan bu kelimeleri kolayca çocuğunuzun kelime dağarcığına dahil edebilirsiniz.

Son olarak, çocuğunuza kibar olmayı öğretirken son derece sabırlı olmanız gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Sonuç almak için her gün düzenli bir şekilde üzerinde çalışmanız gerektiğine eminiz.

Her şeye rağmen, bu çabayı gösterdiğinize pişman olmayacaksınız!


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.