Çocuğunuza Şarkı Söylemenizin Faydaları
Bebeğinize şarkı söylemenizin faydaları saymak ile bitmez. Şarkı söylemek çocuğunuz ile aranızdaki sevgi bağını kuvvetlendirir.
Şarkılar sayesinde bebekler, annelerinin onlara olan özel ilgisini duyumsarlar ve bu da anne ve çocuk arasındaki duygusal bağın güçlenmesine etki eder.
Bir bebeğe şarkı söyleyen kişi o bebeğin bağlılık ve güvenlik figürü haline gelir.
Şarkılar, çocukların zihinsel, duygusal ve fiziksel gelişimlerine katkı sağladığı gibi duyularının da gelişimine yardımcı olurlar.
Bebeğinize şarkı söylemenin en doğru yolu
Ninniler bebeklerin uyku dünyalarındaki vazgeçilmez öğelerindendirler. Ve içgüdüsel olarak da anneler bebeklerinin uykusu geldiğinde onlara şarkı söylerler.
Bu şarkılar bazen çok bilinen bir ninni olabildiği gibi bazen de sadece bebeğin uykusunu getiren huzurlu bir melodiden ibaret olabilirler.
Ninni söylendiğini duymak birçok çocuğa, gözlerini kapaması için kendisine verilen bir işaret görevi görür.
Bunun ile birlikte ninniler bir çocuğun uyumasındaki temel neden olmamalıdırlar.
Bazı çocuklar ninnilere karşı bir bağımlılık geliştirir ve ninni duymadan asla uyuyamaz hale gelirler. Gece bir nedenle uyandıklarında da biri gelip onlara tekrar ninni söyleyinceye kadar uyuyamazlar.
Bu tarz bir durumda annelerin bebeklerine çok uzun süre şarkı ya da ninni söylememeleri daha doğru olur.
Bebeğin uykusu geldiği fark edildiğinde şarkı ya da ninninin yavaş yavaş sonlandırılması ve bebeğin sessizce uykuya dalmasının sağlanması önemlidir.
Ninni söylemek: Ninnilerin bebekler için anlamı
Ninnilerin bebekler üzerinde sakinleştirici etkileri vardır. Ninniler, bir çocukta oluşabilecek ağlama, öfke ya da korku krizlerini yatıştırabilirler.
Bebeğinizin bir ihtiyacı, hastalığı ya da rahatsızlığı olduğu durumlarda seçeceğiniz doğru bir ninni tam da ihtiyacı olan ilaç görevini üstlenebilir.
Bu yatıştırıcı özellikli şarkılar bebekler için güvenlik anlamını taşırlar. Kendisine ninni söylendiğini duyan bir bebek yalnız olmadığının farkına varır ve daha da önemlisi korunduğunu hisseder. Kendisi ile ilgilenen ve yanında bulunan kişiye karşı güven duygusu geliştirir.
Aslına bakarsanız birçok anne ninnileri, bebekleri daha doğmadan önce bile bir iletişim şekli olarak kullanır. Annelerinin mırıldandığı melodideki ritim ve tonlar bebeklere kendilerini iyi hissettirirler.
Çocuk gelişiminde ninnilerin rolü
Çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren ninnilerin ve çocuk şarkılarının melodilerini öğrenmeye başlarlar. Çoğu zaman da bu bildikleri şarkının devamında katılımcı olmaya çalışırlar.
Bu sayede ninniler, çocukların günlük bir rutin geliştirmelerine ve kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olurlar. Bu olumlu hisler sayesinde de çevrelerindeki hayata güvenli bir şekilde bakmayı başarırlar.
Annelerinin şarkı ya da ninni söylediğini duyan bebekler, dillendirilen sözlerin anlamlarını anlamaya çalışırlar. Annelerinin konuşurken ki ağız ve dudak hareketlerini izlerler.
Bu izleme neticesinde sesli ve sessiz harflerin bir araya gelip bir kelime oluşturduğunu keşfederler. Aynı şarkıların tekrar tekrar söylenmesi bebeğin bu bilgileri kayıt etmesini kolaylaştırır.
Bebeklerdeki var olan sinapsisler (sinir kavşağı) bu bilgiler ile ilk seslerini çıkarmalarını sağlarlar. İlk başta çıkardıkları o anlamsız sesler ve mırıldanmalar eninde sonunda gerçek bir konuşmaya dönüşür.
Ninniler çocukların psiko-motor gelişimleri ve vücut koordinasyonlarına da yardımcı olurlar.
Bu örneklerden de anlayabileceğiniz gibi çocuklarınıza şarkı ya da ninni söylemenizin sadece kısa vadeli değil aynı zamanda da uzun vadeli faydaları vardır.
Şarkı söylemek gibi son derece basit bir yolla çocuklarınıza çok faydalı olma fırsatını kaçırmayın!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Español, S. M., & M y Pattin, M. (2008). La base del movimiento en el habla y en el canto dirigidos a bebés. In VII Reunión Anual de SACCoM (Sociedad Argentina para las Ciencias Cognitivas de la Música). Saccom. https://www.aacademica.org/silvia.espanol/18
- de Castro, M. I. R. (2003). Cantar aos bebés: das práticas de cantar durante a prestação de cuidados e dos efeitos de uma canção de embalar no sono dos bebés. https://repositorio-aberto.up.pt/bitstream/10216/23386/2/29977.pdf
- Shifres, F. (2011). La expresión en el canto dirigido al bebé. Psicología del Desarrollo, 1. http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/53363