Çocuklarda Yutma Korkusu

Sizin çocuğunuz da yutma korkusu yaşıyor mu? İşte sizlere bu sorunla en iyi şekilde başa çıkmak için bazı öneriler.
Çocuklarda Yutma Korkusu

Son Güncelleme: 09 Kasım, 2020

Yutma korkusu, fagofobi olarak adlandırılmaktadır. Bu özel fobi, yiyecekleri yutmaktan aşırı derecede ve rasyonel olmayan bir biçimde korkmayı ifade eder.

Bu sorunu yaşayan kişilerin normal hayatları ciddi bir biçimde olumsuz yönde etkilenmektedir. Çünkü bu insanlar ne zaman yemek yeseler yoğun bir anksiyete süreci içine girerler. Hatta bu nedenle çoğu kez yemekle ilgili her türlü durumdan kaçınmaya çalışırlar.

Peki siz de çocuğunuzun bu sorunu yaşadığını düşünüyor musunuz? Eğer öyleyse yazımızı dikkatli bir şekilde okumanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü aşağıda bu tür durumlarla karşı karşıya kaldığınızda neler yapılabileceğinin detaylarına değiniyoruz.

Çocuğum Yutma Korkusu Yaşıyor: Ne Yapmalıyım?

Bazı çocuklarda yemek yerken yaşadıkları ya da başka birinde şahit oldukları yutma sorunu nedeniyle yutma korkusu görülebilir. Çocuklarda fagofobi probleminin ortaya çıkmasının pek çok farklı nedeni olsa da en sık rastlanan nedenlerin başında bu tür durumlar gelmektedir.

meyve yemek istemeyen çocuk

Bu sorunun nedeni ne olursa olsun, önemli olan şey bir çözüm yolu bulmaktır. Siz de çocuğunuzun yutma korkusunun üstesinden gelmek için ona yardım etmek ister misiniz? Şimdi sizlere yemek vakti uygulamaya koyabileceğiniz bir dizi öneri sunuyoruz.

Sabırlı Olun ve Sakin Kalın

Hepimiz çocukların yutma korkusu nedeniyle yemek yemek istememelerinin son derece endişe verici ve olumsuz bir durum olduğunun farkındayız. Ancak onların iyilikleri için böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda sakin kalmayı başarmanız gerekir.

Çocuğu yemeye zorlamak ya da ona kızmak problemin çözümü adına herhangi bir fayda sağlamayacaktır. Çünkü çocuktaki yutma korkusu böyle davransanız da geçmeyecektir. O nedenle kendinize sabırlı olmayı öğretmeli ve yemek vaktini mümkün olduğunca stressiz ve yorucu olmayan bir zaman dilimi haline getirmelisiniz.

Eğer Çocuğunuz Yutma Korkusu Yaşıyorsa Ona Bu Durumu Anladığınızı Gösterin

Çocuğunuzun yemek yemek zorunda kaldığında bunun onun için ne denli zor ve kötü bir durum olduğunu anladığınızı bilmesi çok önemlidir. Ona hiçbir biçimde bir karşılık beklemeden destek olduğunuzu göstermeli ve başına kötü bir şey gelmesine asla müsaade etmeyeceğinizi belirtmelisiniz.

Bu tür durumlarda açık ve akıcı bir iletişim kurmak son derece önemlidir. Bu sayede çocuk konu ile ilgili duygularını ve düşüncelerini ifade etme konusunda kendisini rahat hissedecektir.

Yemek Sürelerini Kontrol Edin

Çocuğunuz yutma korkusu yaşıyorsa alabileceğiniz önlemlerden bir diğeri yemek sürelerini kontrol altında tutmak ve bu sürelerin çok uzun olmamasını sağlamaktır.

Eğer ufaklık strese girer ve aşırı derecede yoğun bir endişe duymaya başlarsa, önündeki tabağı kaldırmak ve daha sonra kendisine düşen parçayı yemesi için yeniden denemek gerekir.

Aile Olarak Birlikte Yemek Yemeye Çalışın

Eğer mümkünse tüm aile bir arada yemek yemeye çalışın. Bu alışkanlık çocuğun yemek vaktinin eğlenceli ve aile için bir araya gelme zamanı olduğunu anlaması açısından değer taşır. Buna ek olarak, bu sayede çocuk ailenin diğer üyelerinin herhangi bir sorun yaşamadan ve kendilerini herhangi bir tehdit ya da tehlike altında hissetmeden nasıl yemek yediklerini gözlemleme şansı yakalar.

Yutma Korkusu: Bir Uzmandan Yardım Alın

Yukarıda sıraladığımız önerileri uygulamaya koyduğunuz halde durumda bir düzelme görülmüyorsa, profesyonel bir psikologdan yardım almak en uygun yöntem olacaktır. Konunun uzmanları, çocuğunuzun mantık dışı bu korkunun üstesinden gelmesine yardımcı olmak  için çeşitli özel terapiler uygulayacaklardır.

yemek yiyen çocuk

Yutma Korkusunu Tedavi Etmenin Önemi

Eğer yutma korkusu uzun süre devam ederse, fagofobi olarak da adlandırılan bu problemin hem zihinsel hem de fiziksel anlamda pek çok olumsuz sonuçlara yol açacağını vurgulamak gerekir. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kötü Beslenme: Yemek yemeyi bıraktığınızda ya da aşırı derecede az miktarlarda yemek yediğinizde vücut normal fonksiyonlarını yerine getirmek için yeterli besin maddelerine ulaşamayacaktır.
  • Sosyal İzolasyon: Bu problemin neden olduğu sorunlardan biri diğer insanlarla (aile, arkadaşlar vb.) yemekle ilgili özel anları paylaşmaktan uzak durmak zorunda kalmaktır.
  • Depresyon: Her geçen gün yaşanan ciddi psikolojik sorunların sonucunda depresyon durumu ortaya çıkar.

Yukarıda altını çizdiğimiz nedenlerden dolayı bu sorunun önemsiz ve ufak bir problem olarak algılanmaması gerekir. Çocukların fiziksel ve mental açıdan sağlıklı bir biçimde büyümeleri için bu rahatsızlığın varlığı fark edilir edilmez daha büyük sorunların önüne geçebilmek adına derhal gerekli müdahalelerin yapılması gerekir.

Unutmamalısınız ki sizin çocuğunuz da diğer tüm çocuklar gibi normal bir yaşantıya sahip olmak ve herkes gibi yemek yemek isteyecektir. Bu nedenle, bu tür bir fobi karşısında ona yardımcı ve destek olmalı ve bu durumun üstesinden gelmek için bu zorlu süreçte ona eşlik etmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Nardone, G. (2012). Miedo, pánico, fobias: la terapia breve. Herder Editorial.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.