Çocukların Beyin Gelişimi İçin 9 Aktivite
Beyin gelişiminin ilk aşaması boyunca bağlantıların esnek olması, çocuklarımızın bu anlamda gelişimleri açısından ideal bir durumdur. Bu bağlamda, doğru rutinleri ve aktiviteleri tercih ederek çocukların nöron bağlantılarını harekete geçirmek ve artırmak mümkündür.
Aşağıda sizler için sıraladığımız bazı aktiviteler sayesinde çocukların beyin gelişimleri daha üst düzeylere çıkabilir.
Çocukların Beyin Gelişimini Hızlandırmak İçin Neler Yapılabilir?
1. Hamilelik döneminde iyi bir hazırlık sürecinden geçmek. Sağlıklı bir organizma sahibi olmak ve huzurlu bir aile ortamı içinde yaşamak, anne karnındaki bebeğin beyin sağlığını doğrudan etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Ayrıca çocuğun beynini harekete geçirmek için küçük yaşlardan itibaren yapılacak uyarımların faydalı olacağını da belirtmek gerekir.
2. Çocuklarla anlamlı konuşmalar yapmak. Yaratıcılığı harekete geçirmek ve yeni şeyler öğrenme dürtüsünü doğal bir biçimde desteklemek için çocuğunuzun sorduğu tüm soruları mantıklı ve doğru bir biçimde cevaplamak son derece önemlidir.
3. Çocuğunuzu hareket içeren aktivitelere yönlendirin. Motor becerilerinin gelişimine katkıda bulunan aktiviteler aslında sadece fiziksel gelişim ile ilgili değildir. Fiziksel hareket gerektiren oyunlar çocukların hafıza gelişimi ve çözümleme yetenekleri için de faydalıdır.
4. Amacı oyun oynamanın ötesinde olan oyuncaklar seçin. Oyuncaklar, çocukların yeni şeyler keşfetme ve içinde yaşadıkları dünya ile etkileşim kurmaları açısından oldukça önemlidir. Lego türünde oyuncaklar ve yapbozlar, çocukların neden sonuç ilişkisini anlamaları açısından yararlı seçenekler arasında bulunmaktadır.
5. Çocuklara masaj yapın. Daha önce de belirttiğimiz gibi fiziksel gelişim ve beyin gelişimi birbirleri ile doğrudan ilişkilidir. Kasları gevşetip duygusal anlamda ilişkileri güçlendiren, yani hem fiziksel hem de mental anlamda fayda sağlayan aktivitelerden biri masajdır.
Beyin Gelişimi İçin Yapabileceğiniz Diğer Aktiviteler
6. Onlarla şarkılar söyleyin. Müziğin çocukların yaratıcılık özellikleri ve bilişsel yeteneklerinin gelişimi için en etkin yöntemlerden biri olduğu ortaya çıkarılmıştır. Çocuk şarkıları, iletişim becerilerinin, hafızanın, ritmik kavramların ve motor yeteneklerinin gelişimi için oldukça faydalı birer araçtır.
Çocuklarla birlikte vakit geçirin. Diğer yazılarımızda da sık sık değindiğimiz gibi, çocuklara verebileceğiniz en değerli hediye zamanınızdır. Onlarla birlikteyken, yaratıcılıklarını adeta uçuracak konulardan bahsedin ve bu tür oyunlar oynayın. Yetişkinlerle temas halinde olmak çocukların dil becerilerinin gelişimi, bilişsel özelliklerinin olumlu yönde etkilenmesi ve sosyal ortamlarda yeterli düzeyde etkin olabilmeleri için önemlidir.
7. Kitap okumasını sağlayın. Beyin gelişimi için en etkili aktivitelerden biri hiç kuşkusuz kitap okumaktır. Gerek hikaye kitapları gerekse çocuğun yaş grubuna göre diğer türlerdeki kitaplar, kavramların çocuk tarafından çok daha kolay bir biçimde anlaşılması için kusursuz bir araçtır. Ayrıca kitap okuma esnasında çocuğa yardımcı olmak, kelime dağarcığının gelişmesi, bir konu üzerinde tartışma becerisini kazanması ve ayrıca kitapta geçen durumlarla gerçek hayat arasında bağlantı kurmasına yardımcı olacaktır.
8. Çocuklara satranç oynamayı öğretin. Hem kendiniz hem de çocuk için düzenli bir biçimde satranç oynamanın inanılmaz faydaları bulunmaktadır. Bu oyunun, dikkat, dürtüleri kontrol altında tutmak, hafıza ve sonraki adımları planlama gibi yeteneklerin gelişmesi üzerindeki faydaları tartışmasız seviyededir. Bu bağlamda, bir strateji oluşturma konusunun beynin gelişimi açısından eşsiz bir araç olduğunun da altını çizmek gerekir.
9. Çocuğa uygun sanatsal aktivitelere yönlendirin. Müziğe ek olarak, resim, heykel, dans ve tiyatro gibi sanatsal içerikler çocukların bir bütün olarak gelişimleri için oldukça önemlidir. Bu aktiviteler süresince ortaya çıkan yaratıcılık özellikleri, çocukların nöron bağlantılarının katlanarak artması için ideal bir seçenek durumundadır.
Beyin Gelişimini Destekleyen Besin Maddeleri
Çocukların her türlü yeteneklerinin sağlıklı ve düzgün bir biçimde gelişimi için kilit faktörlerden bir diğeri de iyi beslenmedir. Bir ailenin beslenme düzeni içinde bulunması önerilen bazı yiyecekleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Protein açısından zengin yiyecekler, beyin hücrelerinin bilgi alma ve gönderme kapasitesini olumlu yönde etkilemektedir.
- Yeşil sebzeler. Bu yiyecekler, beyin hücrelerinin gelişimini hızlandıran vitaminler ve antioksidanlarla doludur.
- D vitamini ve diğer yararlı yağ asitleri, hafıza kaybı ve beyni olumsuz yönde etkileyen diğer faktörleri engeller. Çocuklar günlük beslenme düzeninde ne kadar fazla Omega 3 tüketirlerse, uğraştıkları aktivitelere konsantre olmaları da o denli kolay olacaktır.
- Kabuklu yemişler ve çekirdekler. Bu tür gıdalarda yağ asitleri, vitaminler, proteinler ve mineraller bulunmaktadır. Bunların hepsi sinir sisteminin dengede kalmasına yardımcı olur.
- Yulaflı besinlerde bulunan proteinler ve lif hafızanın gelişimine ve beyin içi dolaşımın artmasına yardımcı olmaktadır.
- Ayrıca bu tür besin maddeleri, beyin fonksiyonlarının kötüleşmesinin önüne geçen çeşitli antioksidanlar içermektedirler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Blanco Paredes, H. (2017). Neuropsicología Infantil. Boletín Científico de La Escuela Superior de Atotonilco de Tula. https://repository.uaeh.edu.mx/revistas/index.php/atotonilco/article/view/2409
- Ostrosky, F. (2011). Desarrollo del sistema nervioso. Neurociencias.
- Rosselli, M., Matute, E., & Ardila, A. (2010). Neuropsicología del desarrollo infantil. Editorial El Manual Moderno.
- Rosselli, M. (2002). Maduración cerebral y desarrollo cognoscitivo. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, Niñez y Juventud.