Polikistik Over Sendromu ve Hamilelik

Polikistik over sendromu kadınları nasıl etkiler?
Polikistik Over Sendromu ve Hamilelik

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2020

Bir tür endokren (iç salgı bezi) sendromu olan polikistik over (yumurtalık), kadınların birçoğunun daha ergenlik çağlarından itibaren yaşadıkları sorunlar arasında yer almaktadır.

Ancak genellikle ileri safhalarda teşhis edilebilen bu sorun, büyük oranda hamile kalmak isteyen kadınların problem yaşadıklarında bunun nedenlerin öğrenmek için yaptırdıkları çeşitli kontroller sonucu fark edilmektedir.

Konunun oldukça hassas ve önemli olması nedeniyle benanneyim olarak bu yazıyı, kadınlarda doğurganlık noksanlığının (infertilite) en önemli nedenlerin biri durumunda olan polikistik over sendromuna (PKOS) ayırmaya karar verdik.

Polikistik Over Sendromu ya da Stein-Leventhal Sendromuna Yol Açan Nedenler Nelerdir?

Polikistik over sendromu ya da bilinen diğer adıyla Stein-Leventhal Sendormuna neden olan faktörler kesin olarak bilinmemektedir.

Ancak yapılan bazı çalışmalara göre bu durum, kadın organizmasında yüksek seviyelerde insülin hormonu üretimi ile bağlantılı olabilir.

Bu çalışmalar insülin fazlalığının, androjen olarak adlandırılan erkeklik hormonunun salgılanmasına neden olabileceğine işaret etmektedir.

Yani bir kadın polikistik over sorunu yaşıyorsa, bu durumda yumurtalıklarının normalden daha yüksek miktarlarda androjen salgıladığı söylenebilir.

Yumurtalık şekil

Yüksek miktarlarda salgılanan androjen, yumurtalıklarda şişerek büyüyen küçük sıvı ceplerin oluşmasına neden olmaktadır.

Bu tür bir sağlık problemi bulunan kadınlar, adet dönemleri ile ilgili çeşitli sorunlar yaşamaya başlarlar. Bazı aylar aşırı kanama durumu meydana gelirken, kimi zaman da hiç adet görülmeyen aylar (amenore) yaşanabilir.

Polikistik over sorunu yaşayan üreme çağındaki kadınlarda her ay düzgün bir biçimde yumurta üretimi olmaz.

Yumurtalıklar her ay düzenli olarak yumurta çıkışına izin vermediği için bu durum, yumurtaların rahim borusundan uterusa ulaşarak 12 ile 48 saat içinde bir sperm tarafından döllenmesinin mümkün olamayacağı anlamına gelir.

Bu durumda, yeni bir hayatın kökeni olan ovositler her zaman bulunmadığı için polikistik over sendromu sorunu yaşayan kadınların hamile kalma olasılıkları da oldukça düşüktür.

Polikistik Over Sendromu Kadınları Nasıl Etkiler?

Polikistik over sendromunun en belirgin sonuçları şu şekilde sıralanabilir:

  • Saç dökülmesi (alopesi)
  • Tip 2 diyabet (diyabet mellitus)
  • Yüksek kolesterol
  • Düzensiz adet dönemleri
  • Yüzde, göğüste, sırtta, göğüs ucu etrafında ve karın bölgesinde aşırı miktarda tüy
  • Yağlı bir cilt ve sivilceler
  • Kalp rahatsızlıkları
  • Depresyon, sinirlilik ve ruh halinde ani değişimler
  • Atardamar hipertansiyonu
  • Obezite
  • Adet döneminde aşırı kanama
  • Endometriyal kanser (çok nadir görülür)
  • Cildin kalınlaşması ve özellikle ense çevresi ile koltuk altlarında cilt renginin koyulaşması (akantozis nigrikans ya da akantozis pigmentosa)
  • Yumurtlamada yaşanan eksiklikler nedeniyle hamile kalma konusunda sorun yaşama

Şimdi son madde ile ilgili daha detaylı bilgiler paylaşalım.

Hamile kadın ve bebek patiği

Polikistik Over Sendromu ve Hamilelik

Stein-Leventhal sendromunun kadınlarda üreme noksanlığının en önemli nedenlerinden biri olduğunu daha önce belirtmiştik.

Bu sendrom aynı zamanda kuşaktan kuşağa aktarılan bir sağlık problemidir. Dolayısıyla bunun genetik bir hastalık olduğunu söylemek doğru olacaktır.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi polikistik over sendromunun belirli herhangi bir ilacı da bulunmamaktadır.

Ancak tüm diğer rahatsızlıklar gibi bu sorunun da tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu bilmeniz sizin için çok önemli olacaktır.

Bu sendrom teşhisi konduğunda yukarıda sıraladığımız yan etkilerin herhangi birinin mutlaka sizde görüleceği anlamı çıkmaz. Benzer şekilde, bu sendroma sahip kişilerin bebek sahibi olamayacakları da söylenemez.

Erken teşhis ve doğru bir tedavi süreci sayesinde son derece normal ve her tür tehlikeden uzak bir hayat sürmeniz mümkündür.

Bunun için ilk yapmanız gereken şey, bir jinekoloğa gidip muayene olmaktır. Ancak bu şekilde polikistik over sendromu bulunup bulunmadığını ve bunun hamile kalmanızı engelleyebilecek bir faktör olup olmadığını öğrenme şansına sahip olabilirsiniz.

Doktorunuz ve siz bu durumdan emin olduktan sonra, hemen sizin için bir dizi ilaç ve hormon tedavisi süreci başlayacaktır. Bu sayede, polikistik over sendromu ile paralel gelişen birtakım hastalıkların önüne geçmek mümkün olacak ve aynı zamanda adet periyodunuz düzene sokularak yumurtlama dönemlerinin düzenli bir biçimde devam etmesi sağlanacaktır.

Bu süreçte ameliyat olmanız bile gerekebilir.

Doktorunuz ayrıca sizden, diğer birçok şeye ilave olarak kilo vermeniz için fiziksel egzersizler yapmanızı ve sağlıklı bir beslenme programı takip etmenizi isteyebilir.

Bu tedaviler sonucunda kısa süre içerisinde sağlık durumunuzun düzeleceğini ve uzun süredir hayalini kurduğunuz o güzel karna bir an önce kavuşmanızı diliyoruz.

Bunu yapabileceğinize olan güvenimiz ve inancımız tamdır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.