Çocuğunuzun Doğuştan Gelen Yeteneklerini Nasıl Geliştirirsiniz?
Bu yazımızda çocuklarının potansiyelini artırmak ve onların doğuştan gelen yeteneklerini geliştirmesine yardım etmek isteyen ebeveynler için 8 ipucu sunacağız.
Çocukların, keşfedilmesi ve uyarılması gereken çok büyük bir yaratıcı kapasitesi ve potansiyeli vardır.
Hatta, çocukların doğuştan gelen yeteneklerini geliştirmek söz konusu olduğunda yapılacak en önemli şeylerden biri, yaratıcı eğitimi desteklemektir. Bu, hem okulda hem de evde yapılması gereken bir şeydir.
Çocukluk döneminde, çocukların doğuştan gelen yetenekleri ve potansiyelleri henüz tam olarak gelişmemiş ya da özgürce dışa vurulmuyor olabilir. Bu yüzden, onları erken yaşta canlandırmak çok önemlidir.
Bir anne olarak, sizin işiniz çocuğunuzun kendi yeteneklerini keşfedebilmesi için onu olabildiğince cesaretlendirmektir. Bu, oyunlarla, evde yapılan aktivitelerle, doğaya karışarak, müzikle, şarkılarla, danslarla, hikayelerle, vs. yapılabilir.
Bazı becerilerin gelişmesinin genetik yapıya bağlı olduğunu unutmayın. Bir çocuğun beyni özellikle de erken yaşlarda kolay işlenebilir durumdadır, bu yüzden, her şeyi öğrenme potansiyelleri vardır.
Yetenek, ayrıcalıklı bir geliştirebilir durumu ifade etmektedir. Bir potansiyelin keşfedilmesi, bağlılık ve kapasite ile geliştirilmesi gerekir, çünkü ancak bu şekilde beceri ve yetkinliğe dönüştürülebilir.
Çocuğunuzun doğuştan gelen yeteneklerini geliştirmek için 8 ipucu
İşte, çocuğunuzun doğuştan gelen yeteneklerini geliştirmenize yardımcı olacak birkaç ipucu:
1. Ona hikayeler ve masallar anlatın
Hikaye okumak çocuklara kendi hayal güçlerini çalıştırmaları için iyi bir malzeme verir.
Buna ek olarak, hikayeler aracılığıyla benzersiz yerler ve fantastik karakterler keşfederler ve hayal gücünün sınırları olmadığını öğrenirler.
Bu aktivite hikaye anlatma ve hikaye uydurma zevkini de keşfetmelerine fırsat tanır. Ayrıca, çocukların yazma ve anlatma becerilerine de yardımcı olur.
2. Birlikte şarkı söyleyin ya da müzik dinleyin
Şarkı söylemek ve müzik dinlemek çocukların kendilerini ifade etmeleri için harika birer yoldur. Ayrıca müzik, çocukların entelektüel ve duygusal kapasitelerinin gelişimine de katkıda bulunur.
3. Onunla oynayın
İş birliği becerisini oluşturmak önemlidir ve aile ortamında teşvik edilmelidir. Oyunlar ve diğer türde aktivitelerle çocuğunuzun var olan yeteneklerini geliştirmeye kendinizi adayın.
4. Çocuğunuzun çizim yapmasına izin verin
Çizim yapmak çocukların var olan yeteneklerini geliştirmek için harika bir yoldur. Onlara duygularını ve dünyaya bakış açılarını ifade etmek için fırsat verir.
Bu yaratıcı aktiviteyi geliştirebilmeleri için onları atölyelere ve eğlenceli kurslara yönlendirin. Böylece çocuk kendine güven kazanacak ve ilk çiziminden sonra bu yeteneğini geliştirecektir.
“Herkesin bir yeteneği vardır, çünkü her insan kendini ifade etmek ister.”
—Brenda Ueland—
5. Ona sağlıklı yemek yemeyi öğretin
Sağlıklı bir beslenme düzeni çocukların entelektüel kapasitelerine olumu etki edecektir. Eğer çocuğunuzun yetenekli olmasını istiyorsanız sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirmesi çok önemlidir.
Yedikleri yemeklerin, yapısal, psikolojik, enerjik ve metabolik gelişimleri için ihtiyaçlarını karşılayacak temel besinlere sahip olmasına özen gösterin.
6. Bildiklerine saygı gösterin ve onu dinleyin
Çocuğunuzun yapmayı tercih ettiği aktivitelere ilgi gösterin. Ayrıca, kendilerini hangi yolla ifade etmekte daha rahat olduklarına da dikkat edin.
Çocuğunuzda var olan bir yetenek gözlemlediğinizde ona bunu geliştirmesi ve deneyimleyerek bir şeyler öğrenmesi için fırsat verin.
7. Onu ev işlerine dahil edin
Çocukların ev işlerine yardım etmesini sağlamak onlara kendilerini sorumluluk sahibi ve disiplinli hissettirir. Bu yüzden, ebeveynlerin çocuklarını erken yaştan itibaren ev işlerine dahil etmeleri çok önemlidir.
8. Dışarıda vakit geçirin, doğada yürüyüş yapın ve onunla oynayın
Çocukların açık havada vakit geçirmesi önemlidir. Dışarıda olmak onlara birçok önemli fayda sağlar.
Doğuştan gelen yeteneklerini geliştirmesinin yanı sıra, dışarıda oynamanın çocukların fiziksel, sosyal, duygusal ve ruhsal gelişimine de olumlu katkıları vardır.
Dışarıda olmak ayrıca beyin gelişimini de artırır. Beynin önemli alanlarında yeni bağlantılar kurulmasına yardımcı olur.
Sonuç olarak, çocukların doğdukları andan itibaren bazı yetenekleri vardır. Bu liste, çocuğunuzun doğuştan gelen yeteneklerini geliştirmeniz için size yardımcı olacaktır.
Şimdi bu ipuçlarını uygulayın ve çocuğunuzun potansiyeline ulaşmasını sağlayın!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Giraldo, E. E. P. (2012). Descubrir talentos en educación básica primaria: una obligación docente. Uni-pluriversidad, 12(3), 75-86. https://revistas.udea.edu.co/index.php/unip/article/view/15159
- Novillo, S. M. (2018). Educar el talento: Guía para desarrollar nuevas habilidades en jóvenes y niños. Editorial AMAT.
- Feldhusen, J. F. (1995). Identificación y desarrollo del talento en la educación (TIDE). Revista Ideacción, 4, 1-4.