Emzirirken Neler Yemelisiniz?

Emzirirken Neler Yemelisiniz?

Son Güncelleme: 24 Haziran, 2018

Emzirme döneminde nasıl beslendiğiniz, bebeğinizi sağlıklı tutmak ve vücudunuzun düzgün çalışması için gerekli vitamin ve mineralleri sağlamak bakımından çok önemlidir.

Birçok anne, emzirirken ne yemeleri gerektiği konusunda endişeleniyor.

Bazı anneler ayrıca hamilelik sırasında aldıkları kiloları en kısa zamanda kaybetmek istiyor, tabii sağlıklarını da koruyarak.

Bu endişeleri paylaşıyorsanız, yazımızda iyi haberleri bulacaksınız: Emzirirken bol miktarda yemek yiyebilirsiniz.

Ayrıca sağlıklı beslenerek yavaş yavaş kilo vermenin ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.

Emzirirken Ne Yemeli?

Bir anne emzirirken, vücudunun en üst düzeyde sağlıklı olması için çok sayıda besin maddesine ihtiyacı vardır. Bunun nedeni, vitamin stoğunun çoğunun bebeğine gitmesidir.

Bu aşamada, bir annenin beslenmesinde önem vermesi gereken nokta nicelikten ziyade nitelik olmalıdır.

Bebeğini emziren bir anne, daha fazla açlık hisseder. Fakat yeterli ve sağlıklı beslenmeyle, sağlığını koruyabilir ve hamilelik öncesi kilosuna kavuşabilir.

Bu ikili hedefe ulaşmak ve tok hissetmek için uzmanlar, emziren annenin günde beş öğün yemesi gerektiğini kabul eder.

Bu, yüksek enerji seviyelerini korumaya yardımcı olur ve ayrıca metabolizmayı hızlandırır. Sonuç olarak vücutta depolanmış olan yağ, doğal ve dengeli bir şekilde tüketilir.

Peki, emzirirken ne yiyebilirsiniz?

Sağladıkları faydalar ve emzirme sırasında tavsiye edilen miktarlar da dahil olmak üzere önerilen her türden yiyecek hakkında konuşacağız.

Meyve ve sebzeler

Meyve ve sebzeler gün boyunca beş öğününüze dahil edilmelidir. İdeal olarak, bunları taze ve mevsime göre tüketmelisiniz.

Salata veya buharda pişirilmiş sebzeler yiyebilirsiniz. Bazı meyvelerin kabuğunu da tüketerek beslenmenize daha fazla lif ve fazla besin maddesi ekleyebilirsiniz.

Yeterli sebze ve meyve yerseniz, folik asit ve C, A, B1, B2, D ve E vitaminlerini takviye etmeniz gerekmeyecektir.

meyve tabağı

Süt Ürünleri

Emziren anneler için öneriler listesinde süt ürünü tüketimi ikinci sırada yer almaktadır. Beş günlük öğünün üç ila dördünde mevcut olmalıdırlar.

Süt ürünlerini tükettiğinizde, sadece bebeğinizin kemiklerinin oluşmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kendi vücudunuza da B1, B2, A ve D vitaminlerini sağlarsınız.

Not: Düşük yağlı seçenekleri tercih etmek önemlidir.

Balık

Emzirirken, balık yemek önemlidir, çünkü iyot almanızı sağlar ve bu, bebeğe geçtiği zaman, serebral gelişimini teşvik edecektir.

Bu nedenle, haftada üç veya dört kez balık tüketmeniz önerilir.

Sardalya, hamsi veya uskumru gibi mavi balıklar önerilir. İyot sağlamasına ek olarak, balık çocuğunuzun sinir gelişimine de fayda sağlayan omega 3 yağ asitlerini içermektedir.

Yağsız et ve yumurta

Ayrıca kas liflerinden oluşan ve yağsız olan etleri de tüketmeniz önerilir.

Bu tür ete örnek olarak tavuk ve hindi göğsü, tavşan ve sığır eti verilebilir. Eti derisiz yiyin ve yağından kaçınmak için fırında ya da ızgarada pişirin.

Yumurta iyi bir protein kaynağıdır. Haftada üç kez tüketebilirsiniz.

Bir anne emzirirken, vücudunun en üst düzeyde sağlıklı olması için çok sayıda besin maddesine ihtiyacı vardır.

Su

Anneler için günde en az 2 litre su içmek önemlidir, çünkü anne sütünün yüzde 87’si sudur.

Ayrıca emzirmeyle üretilen bir hormon olan oksitosin susuzluk hissini uyarır.

emziren anne

İyi yağlar

Kuru yemişler, avokado, sızma zeytinyağı veya sözde mavi balıklardan alınan yağlara iyi yağlar diyoruz.

Mayonez, palm yağı veya rafine yağlar gibi herhangi bir besin maddesi sağlamayan yağlardan kaçınılmalıdır. İyi yağların tüketimi de kararında olmalıdır.

Gördüğünüz gibi emziren annelerin beslenme düzeninde birçok unsur olmalı. Hepsinden güzeli, bu gıdalar neredeyse bütün diyet planlarına dâhil edilir.

Son bir ipucu olarak, hamur işleri ve kızarmış yiyeceklerin sadece kalori aldırdığını ve hiçbir fayda sağlamadığını unutmayın.

Ayrıca emziriyorsanız ekstra boya, kimyasal madde, alkol veya kafein içeren ürünleri tüketmemelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Barriuso, L., Miguel, M. D., & Sánchez, M. (2007, December). Lactancia materna: factor de salud. Recuerdo histórico. In Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 30, No. 3, pp. 383-391). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272007000500007
  • Figueroa, R. (1996). Nutrición durante el embarazo y la lactancia. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia.
  • González Méndez, I., & Pileta Romero, B. (2002). Lactancia materna. Revista Cubana de Enfermería, 18(1), 15-22. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192002000100003
  • Segura, S. A., Ansótegui, J. A., & Marta Díaz-Gómez, N. (2016). La importancia de la nutrición materna durante la lactancia, ¿necesitan las madres lactantes suplementos nutricionales? Anales de Pediatria. https://doi.org/10.1016/j.anpedi.2015.07.024

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.