Çocuklarda Konsantrasyonu Artıran Gıdalar

Belirli gıdalar çocukların daha iyi konsantre olmalarını sağlar ve dolayısıyla akademik performanslarını iyileştirir. Bugünkü yazımızda bu gıdaların hangileri olduğunu öğrenin.
Çocuklarda Konsantrasyonu Artıran Gıdalar

Son Güncelleme: 14 Haziran, 2020

Çocuklarda konsantrasyonu artıran bazı gıdalar bulunmaktadır. Çocuklarınızın günlük öğünlerine bunları dahil ederek sağlıklarına ve öğrenme becerilerine katkı sağlayabilirsiniz.

Özellikle de okula yeni gitmeye başlayan çocuklarda konsantrasyon, öğrenmenin önemli bir adımını oluşturur. Çocukların beyinlerini aktif tutmak için onlara gerekli besinleri sağlamak önceliğiniz olmalıdır.

Sağlıklı kalabilmek, fiziksel ve zihinsel kapasitenin tamamından yararlanabilmek için insan vücudu vitamin, besleyici maddeler ve minerallere ihtiyaç duyar. Çocuklar gelişme çağında oldukları için bu gıdaları almaları son derece önemlidir.

Uzmanlar tarafından önerilen bazı gıdaların konsantrasyonu artırdığı bilinmektedir. Yüksek besin değerleri sayesinde vücuttaki enerjiyi artırarak beynin daha fazla odaklanmasını sağlarlar.

Yağ asitleri, vitaminler ve mineraller açısından zengin gıdalar çocuklarda konsantrasyonu artıran gıdalar olarak bilinirler.

Çocuklarda Konsantrasyonu Artıran Gıdalar Hangileridir?

Eğer çocuğunuzun daha iyi odaklanmasını istiyorsanız ona aşağıda bahsedeceğimiz gıdaları yedirdiğinizden emin olmalısınız.

Balık

Balık, özellikle de lüfer, harika bir protein ve mineral kaynağıdır. Örneğin; fosfat sinirsel bağları güçlendirir ve yoğun omega 3 ve omega 6 (yağ asitleri) sinir sistemi için faydalıdır.

Vücut onları üretemediği için omega yağ asitleri son derece önemlidir. Çocuğunuza somon, ton balığı ve sardalya yedirmeniz epey faydalı olacaktır. Bu balıklar yağ asitlerini en çok içeren balıklardır.

Yumurta

Yumurta önemli bir fosfat kaynağıdır. Vücudumuzun düzgün çalışmasına yardımcı 9 adet aminoasidi içerir.

Yumurta aynı zamanda hafıza ve konsantrasyon için oldukça önemli olan kolin açısından da zengindir. Kolin nöronlar arasında gerekli iletişimin kurulmasını sağlar. Son olarak yumurta, harika bir protein ve enerji kaynağıdır.

Bilgisayar başında yan tarafa bakan gözlüklü çocuk

Süt ve Süt Ürünleri

Kalsiyum açısından zengin olan süt ve süt ürünleri vücudun sinirsel faaliyetlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda, önemli bir beyin nörotransmiteri olan serotonini de üreten triptofan aminoasitini de içerirler.

Yoğurtta tirozin denen aminoasitten bol miktarda bulunur. Bu besin maddesi dopamin ve noradrenalin gibi nörotransmiterlerin üretimini tetikler.

Bunlar konsantrasyon ve hafıza için son derece önemlidir. Ayrıca çocukların yoğurdu çok sevmesi işinizi kolaylaştıracaktır.

Konsantrasyonu Artıran Yemişler

Yemişler de triptofan kaynağıdır. Ayrıca çocuklarda konsantrasyonu artıran omega yağ asitlerini de içerirler. Bunun yanı sıra, vücudun sinirsel fonksiyonları için önemli katkılar sunan vitamin, mineral ve antioksidanları da içerirler.

Ceviz ve yer fıstığı nöronlar arasındaki bağları koruyan ve uyaran harika besin kaynaklarıdır. Ayrıca protein ve tiamin açısından zengin yağlar da barındırırlar. Bunlar da konsantrasyonun artmasına yardımcı olur.

Zeytinyağı ve Avokado

Tekli doymamış yağlar en sağlıklı yağ türlerindendir ve zeytinyağı ve avokadoda bulunurlar. Beyindeki kan dolaşımına, nöronlar arası iletişimin artmasına ve hafızanın güçlenmesine yardımcı olurlar.

Harika yağlar barındırmasının yanı sıra, avokado beynin ve sinir sisteminin en iyi şekilde çalışmasına da yardımcı olur. Hafızayı koruyan, öğrenme ve gelişimi güçlendiren antioksidanlar da içerir.

“Özellikle de okula yeni gitmeye başlayan çocuklarda konsantrasyon, öğrenmenin önemli bir adımını oluşturur. Çocukların beyinlerini aktif tutmak için onlara gerekli besinleri sağlamak önceliğiniz olmalıdır.”

Meyveler

Meyve tüketimi tüm aileniz için, özellikle de çocuklarınız için son derece önemlidir. Meyveler lif açısından zengindir ve beyin için besleyici görev gören ve az kalori içeren basit şekerler içerirler.

Örneğin muz, vücudumuz için oldukça önemli bir potasyum ve magnezyum kaynağıdır. Bu iki besin maddesi de çocukların gelişimi için oldukça büyük bir rol oynar.

Muzda konsantrasyon için önemli olan noradrenalin ve serotonin nörotransmiterlerinin salgılanmasını sağlayan B6 vitamini de bulunur.

Yabanmersini gibi diğer meyveler ve hatta aşırıya kaçmamak kaydıyla kakao odaklanılmasına yardımcı olur. Bunlar hem leziz hem de faydalı olduğu için çocuklar için harika birer seçenektir.

Çocuklarda Konsantrasyonu Artıran Gıdalar: Tahıllar ve Tam Tahıllı Makarnalar

Tahıllar ve tam tahıllı makarnalar beyne daha sonrasında glukoz ve aminoasitlere dönüşen karmaşık karbonhidratlar sağlar.

Sinir sistemine yardımcı olan B6 vitamini ile birlikte  serotonin hormonunu artırarak stresi azaltırlar.

Konsantrasyonu artıran gıdaların ve enerjinin eksikliği yorgunluk olarak kendini gösterebilir. Bundan dolayı çocuğunuzun aktif, müdahil ve öğrenmeye açık bir yaşam sürmesi için bunları tüketmesi son derece önemlidir.

Çocuklarda konsantrasyonu artıran gıdalar

Bunların yanı sıra, gereğinden fazla tüketildiği zaman aşırı uyarıcı olabileceği için yemek konusunda ölçülü davranılması gerektiğini söylemeden geçemeyiz. Bunlar iyi birer enerji kaynağı olsa da fazla tüketildiğinde tam tersi etkiyi yapabilir ve çocuğun konsantrasyonunu bozabilir.

Çok fazla nişasta ya da buğday unu içeren gıdalardan da kaçınmalısınız. Çünkü kan şekerindeki hızlı dalgalanmalar çocuğunuzun öğrenme kapasitesini ve hafızasını etkileyebilir.

Ayrıca şeker tüketimini azaltmalı ve sodyum nitrat içeren yemeye hazır etlerden kaçınmalısınız. Bunlar çocuklarda kısa süreli hafıza kayıplarına yol açabilir.

Her şeyin fazlası zarar. İyi bir beslenme düzeni çocuğunuzun hem vücudunu hem de zihnini sağlıklı kılar.

Bugünkü önerilerimize kulak vererek çocuğunuzun beslenme düzenini iyileştirin. Böylelikle konsantrasyonlarını artırmalarına katkı sağlayacak ve gelişimlerini güçlendirebileceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alisi L, Cao R, et al. The relationships between vitamin K and cognition: a review of current evidence. Frontiers in Neurology. Marzo 2019. 10:239.
  • Amen DG., Harris WS., Kidd PM., Meysami S., Raji CA., Quantitative erythrocyte omega 3 epa plus dha levels are related to higher regional cerebral blood flow on brain spect. J Alzheimers Dis, 2017. 58 (4): 1189-1199.
  • Bidzan-Bluma I, Lipowska M. Physical activity and cognitive functioning of children: a systematic review. International Journal of Environmental Research and Public Health. Abril 2018. 15 (4): 800.
  • Chauhan A, Chauhan V. Beneficial effects of walnuts on cognition and brain health. Nutrients. Febrero 2020. 12 (2): 550.
  • Crichton G. E, Ellias M. F, et al. Chocolate intake is associated with better cognitive function: the Mayne-Siracuse longitudinal study. Appetite. Mayo 2016. 1 (100): 126-32.
  • Kennedy D. O. B vitamins and the brain: mechanisms, doses and efficacy. A review. Nutrients. Febrero 2016. 8 (2): 68.
  • Medline Plus. Aminoácidos. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Noviembre 2021.
  • Office of Dietary Supplements. Choline. National Institutes of Health. U. S. Department of Health and Human Services. Marzo 2021.
  • Schneider N., Mutungi G., Cubero J., Diet and nutrients in the modulation of infant sleep: a review of the literature. Nutr Neurosci, 2018. 21 (3): 151-161.
  • Suni E, Vyas, N. Improve your child’s school performance with a good night’s sleep. Sleep Foundation. Marzo 2022.
  • Wang T, Cao Sh, et al. Association between dietary patterns and cognitive ability in Chinese children aged 10-15 years: evidence from the 2010 China Family Panel Studies. BMC Public Health. Diciembre 2021. 2212.
  • Wenk G. Dietary fats that improve brain function. Psychology Today. Mayo 2012.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.