Çocuklar ve En Yaygın Kazalar

Çocuklar yürümeye başladığında, hem evde hem de okulda kaza riski artar. Sakınmak isteyeceğiniz durumlar vardır. Ancak, onlara göz kulak olmak beklenmedik sürprizler için en iyi çözüm olacaktır.
Çocuklar ve En Yaygın Kazalar

Son Güncelleme: 18 Mayıs, 2020

Çocuklar doğaları gereği hareketlidir. Her şeyi görmek, duymak, hissetmek ve bilmek isterler. Ayrıca, her zaman hareket ederler. Bu enerji sadece sağlıklı oldukları ve zekalarının geliştiğine dair bir işaret değildir, aynı zamanda da büyük bir risktir. Sorunlardan kaçınmak için, çocukların en sık karşılaştığı kazaları bilmek iyidir.

Çoğu çocuk hareket etmeyi hiç bırakmaz. İlk aylarda ellerini ve ayaklarını sürekli hareket ettirirler. Ayrıca ilk adımlarını atana kadar yuvarlanmayı ve emeklemeyi öğrenirler.

Daha bağımsız çocuklar

Yaşamın ilk birkaç ayında, çocuklar ilk adımlarının bağımsızlığını yaşamaya başlarlar. Buna ek olarak, mobilyalardan veya duvarlardan destek alarak emeklemeye veya yürümeye başlayabilirler.

İşte o andan itibaren ebeveynler çocuklarını daha fazla izlemeye başlar. Göz açıp kapayana kadar, çocuklar birçok tipte kaza yaşayabilirler.

Çocuklar arasındaki en yaygın kazalar eller, ayaklar, bacaklar ve kollarda çiziklere, kesiklere, çürüklere veya burkulmalara neden olur. Evde veya okulda gerçekleşebilirler. Ayrıca, çocukların hayvan veya böcek ısırıklarına maruz kalmaları da söz konusu olabilir.

Okul çağında risk tekrar artar. Okullarda, ilgi gösterilmesine rağmen, kaza geçirme şansı daha yüksektir. Sınıflarda, oyun alanında veya diğer eğlence alanlarında tehlikeler olabilir.

Çocuklar ve En Yaygın Kazalar

6 aydan küçük çocuklarda en sık görülen kazalar yüksek yerlerden düşmektir.

Örneğin, yataktan veya farklı bir mobilyadan düşebilirler. Bu, arabanın içinde de olabilir veya trafik kazaları da yaşayabilirler. Daha az görülen diğer kazalar yanıklar, yiyecek ve nesneler nedeniyle boğulmadır.

6 aylıktan 3 yaşa kadar, kazalar artar. Çocuklar büyüdükçe daha fazla hareket etmeye başlarlar. Örneğin, emeklerler, ayakta dururlar ve yürürler. Ayrıca ilk adımlarını atmaya başlarlar ve kazalar da beraberinde gelir.

emekleyen bebek

Bağımsızlık ve riskler

Biraz daha bağımsız hareket etmeye başladıklarında, çocuklar daha fazla tehlikeye maruz kalırlar. Örneğin, sıcak nesnelere dokunmak veya elektrik prizlerinden veya kablolardan elektrik çarpması yaşamak gibi.

Yürümeye başladıklarında, çocukların merdivenlerden düşme riski de artar. Bu onlar için çok tehlikeli olabilir.

Bu arada, çevreleriyle etkileşime girerken, kayabilir ve düşebilir veya böcekler ve hayvanlar tarafından ısırılabilirler.

Sık kullanılan temizlik malzemelerini içerek zehirlenmek de bir risktir. Çok meraklı oldukları için çocuklar dezenfektan, klor veya kimyasalları içebilirler. Çekmecelerde veya masada tutulan ilaçlar, başka bir ciddi tehlike kaynağıdır.

Diğer sık rastlanan kazalar, mutfak bıçakları, makaslar, iğneler vb. nedeniyle gerçekleşir. Diğer şeylerin yanı sıra şekerler, kuru yemişler ve zeytin ve tavuk kemikleri gibi sert yiyecekleri de yutarak boğulabilirler.

“Tüm kazalar arasında en yaygın olanları eller, ayaklar, bacaklar ve kollarda çiziklere, kesiklere, çürüklere veya burkulmalara neden olur.”

Önleme

Tüm bu kazalar genellikle evde meydana gelir. Gördüğümüz gibi, okulda veya kreşte de olabilirler. Çocuklar her zaman bu yerlerde yetişkinler tarafından izlenmektedir.

Kazalarda artışa neden olan önleme eksikliği tam olarak budur. Çocuklarda en sık karşılaşılan kazalar nelerdir? Yetersiz önlem nedeniyle olanlar.

Bu nedenle, bu yaşta en iyi korumayı sunmak için çocukları sürekli denetlemek şarttır. Bildiğiniz gibi, çocukların ne yapacağını tahmin etmek zordur.

yaygın görülen ev kazaları

Evde ve okulda dikkat

Evde, çocukların prizlere dokunmasını önlemek için priz kapakları kullanmak önemlidir. Ayrıca, temizlik ürünlerini, ilaçları, keskin nesneleri ve diğer riski objeleri çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın.

Tehlikeli düşmeleri önlemek için merdivenleri, korkulukları ve kapıları korumak da önemlidir. Kaza durumunda kullanabilmek için bir ilk yardım çantasına sahip olmanızı öneririz. Ayrıca, doktor ve acil durum telefon numaralarının listesini de el altında bulundurun.

Okulda, şiddetli oyunlar oynamalarını ve içeride, sınıfta ve koridorda koşmalarını önlemeye çalışın. Ayrıca, kimseye çarpmaması için kapıları yavaş ve dikkatli bir şekilde açmayı öğretin. Son olarak, masa ve sandalyelere tırmanmalarını önleyin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.