Çocuklarda Görülen En Yaygın Uyku Bozuklukları

Ebeveynlerin, çocukların bu yaygın uyku bozukluklarından muzdarip olup olmadığını, küçük çocuğunuzun iyi bir gece uykusu almasına yardımcı olmak amacıyla, belirlemeleri önerilir.
Çocuklarda Görülen En Yaygın Uyku Bozuklukları

Son Güncelleme: 26 Ocak, 2019

Ebeveynler için, çocuklarda görülen en yaygın uyku bozukluklarını nasıl tespit edeceklerini bilmek ve bunlara neyin neden olduğunu anlamak önemlidir. Çocuklarda uyku bozuklukları nelerdir ve nasıl önlenir?

Uyku, büyümeyi ve sağlıklı gelişimi teşvik ettiği için çocuklar için son derece önemlidir. Hayatlarının bu önemli yönünü etkileyebilecek herhangi bir şeyden kaçınmak önemlidir.

Çocuklar söz konusu olunca, ebeveynler en ufak bir rahatsızlık belirtisinden endişe ediyorlar. Çocuklara uygun bir diyet, etkinlik ve tıbbi bakım konusunda ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorlar. Bu davranış aynı zamanda çocukların yeterince dinlenmelerine olanak sağlıyor ve çocukların uyku ile ilgili herhangi bir problem yaşamalarını da engelliyor.

Bu nedenle çocuklarda görülen en yaygın uyku bozukluklarının farkında olmanız önemlidir.

Çocuğunuzda uyku bozukluğu olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Çocuklarda görülen en yaygın uyku bozuklukları, doğrudan ya da dolaylı olarak dinlenmeyle ilgili problemlerdir. En sık olanlardan bazıları:

  • Insomnia: Çocuk uyuyamadığında.
  • Uyuma arzusu (Narkolepsi): Çocuk gün boyunca yorulur veya uzun süre uykuda kalır.
  • Uyku sırasında garip davranışlar: uyurgezerlik, uyku apnesi, REM uykusu bozuklukları, kabuslar, gece terörleri ve diğerleri.
  • Düzensiz uyuma alışkanlıkları: yanlış biyolojik aşamaların yanı sıra, zayıf edinilmiş davranışlar.

“Uyurgezerlik çok yaygın bir uyku bozukluğudur ve tedaviye ihtiyaç duymadan zamanla iyileşebilir.”

Çocuklarda uyku bozukluklarının tıbbi nedenleri

Çocuklarda görülen diğer yaygın uyku bozuklukları tıbbi bir durumla bağlantılıdır. En sık gözlenenler:

  • Alerjiler: Alerjilerin çoğu çocuğun normal uyku düzenini bozar ve düzensiz bir uyku alışkanlığına da yol açar.
  • Ağrılar: şiddetli rahatsızlık, iyi bir gece uykusunu engelleyebilir.
  • Gece işemesi (Enürezis): Bu uyku sırasında idrar tutamamadır. Çocuğun beş yaşı itibari ile mesane üzerinde kontrolü yoksa doktora görünmesini öneriyoruz. Bu diyabet gibi bir hastalık ile ilişkilendirilebilir.
  • Hastalıklar: Diğer şartların yanı sıra baş ağrısı, astım, şeker hastalığı, asit reflü, epileptik ataklar veya uzun süren hastalıklar, çocuğun uykusunu da olumsuz etkileyebilir.
  • Kullanılan ilaçlar: Kimyasal yapılarına bağlı olarak, ilaçlar da çocuğun uykusunu etkileyebilir.
Çocuklarda Uyku Bozuklukları

Çocukların kaç saat uykuya ihtiyacı vardır?

Gerekli uyku miktarı çocuğun yaşına göre değişir. Yenidl doğan bebekler daha fazla uykuya ihtiyaç duyar: Günde yaklaşık 16 saat. Ayrıca, her üç saatte bir beslenmek ve bezinin değiştirilmesi için uyanırlar.

Ardından, üç ay sonra, gece boyunca uyumaya başlarlar, ancak yine de 15 saatlik uykuya ihtiyaçları vardır. Altı aydan bir yaşına kadar, kısa uykular dahil 12 ila 16 saat arasında uyurlar.

Daha sonra, bir ila iki yaş arası çocuklar, 11 ila 14 saatlik uykuya ihtiyaç duyacaklardır; üç ila beş yaş arası çocuklar 10 ila 13 saat arasında (ayrıca şekerleme sahil) ihtiyaç duyarlar.

Son olarak, altı yaşından ergenliğe kadar olan çocukların, 8 ila 12 saat arası uykuya ihtiyaçları vardır.

Çocuklarda görülen en yaygın uyku bozuklukları nasıl önlenir?

Çocuklarda görülen en yaygın uyku bozuklukları ile savaşmak ve bu sorunun üstesinden gelmek için yapabileceğiniz şeyler var. Uyku bozukluklarını önlemek için tavsiye edeceklerimiz emzirme evresinden ergenlik öncesi çağa kadar geçerlidir ve bunlar:

  • Çocukların uykuya dalması için onları bazı nesneleri alıştırmayın. Örneğin, bir şişe veya emzik gibi. Bu tarz nesneler, ileride bu nesne olmadan uyuyamayan çocuklarda kötü bir alışkanlık yaratır.
  • Hoş bir uyku ortamı yaratın. Geceleri, ebeveynler çocuklarına duydukları güveni yansıtmalı. Yani çocuk yatmadan önce uyku moduna girmeli, rahat ve huzurlu hissetmeli.
  • Çocuğu yalnız uyumaya alıştırın. Ebeveynleriyle uyurken, çocuk uyanabilir. Bu nedenle ebeveyn ile uyumak erken yaşta ortadan kaldırılması gereken bir alışkanlıktır.
uyumayan kız çocuk
  • Çocuğunuzun günlük uyku rutini oluşturmasına yardımcı olun. Örnekler arasında küçük bir atıştırmalık, diş fırçalamak, pijama giymek, bir hikaye okumak sayılabilir. Ayrıca bir başucu lambasını da açabilirsiniz.
  • Sabit bir yatma vakti ayarlayın.
  • Çocuğu kendi başına uyuyakalmaya teşvik edin.
  • Uykudan önce hiperaktif davranışlardan kaçının. Buna spor, video oyunları ve TV izleme gibi aktiviteler de dahildir.

Bir uyku bozukluğu durumunda ne yapılmalı

Çocuklarda görülen en yaygın uyku bozuklukları hakkında önerilen bazı önlemler var: Uzun şekerleme yapmayı yasaklamak, uykuyu teşvik eden yiyecekler servis etmek, şeker ve kafein içeren yiyeceklerden ve içeceklerden kaçınmak yer almaktadır.

Ayrıca çocuğunuzla bir güven bağı oluşturun ve onun güvende hissettiğinden emin olun. Son olarak, çocuğun geceleri uyanmasına neden olacak, yatmadan önce verilen aşırı sıvıdan kaçının.

Çocuğunuzun kendi gelişim evresine göre uygun şekilde dinlenmesi hayati önem taşır. Bunların hepsi, çocuğun sağlıklı uyku alışkanlıkları edinmesine yardımcı olacak en iyi koşullar altında sakin bir ortamda gerçekleştirilmelidir.

Elbette, uyku bozukluğuna işaret eden belirtiler tıbbi destek gerektiriyorsa mutlaka bir çocuk doktorunu ziyaret edin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Consejo de Salubridad General, & Gobierno Federal. (2010). Diagnóstico y Tratamiento de los Trastornos del Sueño. Secretaría de Salud de México.
  • Covertini, G., Krupitzky, S., Tripodi, M. R., & Carusso, L. (2003). Trastornos del sueño en niños sanos. Arch.Argent.Pediatr.
  • Owens, J. A., Spirito, A., McGuinn, M., & Nobile, C. (2000). Sleep habits and sleep disturbance in elementary school-aged children. Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics. https://doi.org/10.1097/00004703-200002000-00005
  • Pedreira JL, Martín-Alvarez L. (2001). Trastornos del sueño en la infancia. Rev Psiquiatr Psicol Niño Adol 2001; 3(1):1-15
  • Tripuraneni, M., Paruthi, S., Armbrecht, E. S., & Mitchell, R. B. (2013). Obstructive sleep apnea in children. Laryngoscope. https://doi.org/10.1002/lary.23844

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.