Çocuklarda Duygusal Açlıkla İlgili Bilmeniz Gerekenler

Olumsuz duyguların sizi acıktırabileceğini biliyor muydunuz? Bu ilginç konu hakkında bilmeniz gereken her şeyi size anlatacağız.
Çocuklarda Duygusal Açlıkla İlgili Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 02 Ocak, 2021

Günümüzde iki tür açlık olduğunu biliyoruz: fiziksel açlık ve duygusal açlık. İlki, hepimizin bildiği açlıkla ilgilidir. Yemek yemeden biraz zaman geçirdikten sonra midemizde hissettiğimiz şeydir. Peki duygusal açlık nedir? Bunu çocuklarda nasıl tanımlayabilirsiniz? Hepsinin bu yazıda öğreneceksiniz.

Bu konuya başlamadan önce, yemek ve duyguların yakından ilişkili olduğunu bilmelisiniz. Çünkü belli bir anda hissettiğimiz duygular, yemek yiyeceğimiz zaman seçimlerimize yansır. Ayrıca, seçtiğimiz yiyeceğin miktarını ve yeme şeklimizi de etkiler.

Şimdi bunu akılda tutarak, “Ne yediğinizi söyleyin, ben de size kim olduğunuzu söyleyeyim” demek yerine, “Bana ne yediğinizi söyleyin, size ne olacağını söyleyeyim” diyebiliriz.

çocuk atıştırmalıkları, atıştırmalıklar

Çocuklarda Duygusal Açlık

Duygusal açlık mideyle ilgili değil, beyinle ilgilidir. Çocukların bu kadar çok acıkmalarının nedeni yiyeceği, nasıl baş edeceklerini bilmedikleri olumsuz duygulara karşı bir savunma mekanizması olarak kullanıyor olmalarıdır.

Bu nedenle çocuklar duygularını yiyeceklerle gizlerler. Böylece rahatlatıcı buldukları, genellikle yüksek miktarda şeker ve yağ içeren yiyecekleri yemeye başlarlar. Bununla birlikte, duygusal açlığı tatmin etmek imkansız olduğu için bu tıkınarak yemek yeme işe yaramaz.

Beslenme uzmanı Ana María Palomino Pérez’e göre duygusal yemeye neden olan bazı olumsuz duygular öfke, ilgisizlik, hayal kırıklığı, stres, korku, üzüntü, kaygı, huzursuzluk, yalnızlık ve can sıkıntısıdır.

Ancak fizyolojik açıdan bunun olmaması gerekir. Çünkü olumsuz duygular, kan şekerini yükselten tehdit olarak algılanmaktadır. Ve bu eylem açlığı azaltır veya ortadan kaldırır.

Sonuç olarak, kendimizi kötü hissettiğimizde yeme dürtüsünün doğuştan gelen bir şey olmadığını söyleyebiliriz. Sosyal olarak edinilmiş zararlı bir davranıştır.

Çocuklarda Bu Tür Yemeyi Tanımlayan İşaretler

Aşağıda yer alanlar, çocukların ne zaman fiziksel açlıktan ziyade duygusal olarak aç olduklarını belirlemenize yardımcı olacak bazı işaretlerdir:

  • Açlık hissi ani ve acildir. Ayrıca her an ortaya çıkabilir.
  • Belirli bir şeyler yeme arzusu vardır. Hepsi aynı değildir.
  • Normalden daha fazla yemek yeme eğilimindedirler.
  • Tıkınırcasına yemek yeme.
  • Yemek yeme suçluluk ve utanç duygusu yaratır. Dahası, açlığı tatmin etmek zordur.
  • Hızlı kilo alımı olur. Hatta obeziteye bile yol açabilir.

           “Duygularımızdan sorumlu değiliz. Ancak onlarla yaptıklarımızdan biz sorumluyuz. ”

– Jorge Bucay –

Çocuklarda Duygusal Açlıktan Nasıl Kaçınabilirsiniz?

Duygusal açlıktan kaçınmak için akılda tutulması gereken önemli bir nokta, çocuklarınızı yiyecekle ödüllendirmemeniz veya cezalandırmamanız gerektiğidir. Bunu yaparsanız, belirli yiyecekleri belirli duygularla ilişkilendirecekler ve bu da yiyecekle aralarında sağlıksız bir ilişkiye yol açabilir.

Ek olarak, çocuklarınızın sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olmasını sağlamak önemlidir. Ancak çok katı olmamalısınız çünkü bu ters etki yaratabilir. Dengeli beslenmeli, besin şekli takip edilmeli, ancak her türlü yiyeceği yiyebilmelidir. Onları belirli yiyeceklerden mahrum bırakırsanız, gelecekte bunu telafi etme ihtiyacı hissedebilirler.

Son olarak ve en önemlisi, çocuklarda duygusal açlıktan kaçınmak için aileleri onlara duygusal eğitimden yararlanarak bilgilendirmelidir. Bu, erken çocukluk döneminde yapılması gereken çok önemli bir şeydir.

Bu şekilde, olumlu ve olumsuz duygularını tanımlamak ve yönetmek için gerekli bilişsel kaynaklarla büyüyeceklerdir. Sonuç olarak, bu kadar dengesiz bir şekilde yemek yeme dürtüsüne sahip olmayacaklar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fernández Lucas, L. M. (2018). Influencia de las emociones en la conducta alimentaria (Trabajo de Fin de Grado). Universidad Autónoma de Madrid, Madrid.
  • Palomino-Pérez, A. M. (2020). Rol de la emoción en la conducta alimentaria. Revista chilena de nutrición47(2), 286-291.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.