Erken Nütrisyon: 2 Yaş Öncesi Nelerden Uzak Durulmalı

Ebeveynler olarak, çocuklarınızın beslenmesi konusunda elinizden gelenin en iyisini yapmak istemeniz normaldir. Beslenme konusunda hata yapmaktan kaçınmanıza yardımcı olmak için bu liste, iki yaşına gelmeden önce çocuklara neler yedirmemeniz gerektiğini anlamanıza yardımcı olacaktır.
Erken Nütrisyon: 2 Yaş Öncesi Nelerden Uzak Durulmalı

Son Güncelleme: 23 Mart, 2021

Ebeveynleri özellikle ilgilendiren bir konu, çocuklardaki erken nütrisyon yani yaşa göre tüketilmesi gereken yiyeceklerdir. Bu nedenle, çocuklarının yaşlarına göre hangi yiyeceklerden kaçınmaları gerektiğini bilmeleri son derece önemlidir.

Doktorlar ve pediyatristler, iki yaşından önce boğulma tehlikesi oluşturan veya alerjiye neden olabilecek gıdalardan kaçınılmasını önermektedir. Dikkatli olmanız ve küçük bir çocuğa yedirmemeniz gereken bazı yiyecekler vardır. Bazı durumlarda, bu besinler püre haline getirilerek veya kesilerek tüketilebilir.

Alerjilerle ilgili olarak ise,  ebeveynlerinden biri veya yakın bir akrabası alerji, egzama veya astım gibi bir durumdan muzdaripse, çocuklarda da  bu rahatsızlıkların görülme olasılığı daha yüksektir.

Aşağıda, bir çocuğun iki yaşından önce tüketmemesi gereken yiyeceklerin bir listesini vereceğiz.

Erken nütrisyon: Çocuğunuz iki yaşından önce ne yememeli

Kuru yemişler

Bu, çocuklarınıza verebileceğiniz en tehlikeli yiyeceklerden biridir. Kuruyemişler hem alerjiye neden olabilir hem de yutulması zordur. Yapabileceğiniz en iyi şey,  çocuğunuzun vücudunun buna nasıl tepki verdiğini görmek için kuruyemişleri yavaş yavaş tanıtmaya başlamaktır.Düzgün çiğnenmediği takdirde, kuruyemişlerde boğulma riski de bulunur.

Lüfer balığı

Balık, en tartışmalı gıdalardan biridir. Oldukça besleyici olmasına rağmen, yüksek miktarda civa içerebilir.  Bu nedenle iki yaşından önce çocukların balık tüketmemesi iyi bir fikirdir.

yemek tarifi

Sosis

Sosiste çok miktarda tuz bulunduğundan,  kardiyovasküler sorunlara neden olabilir. Bu sebeple küçük çocuklar için önerilen bir yiyecek değildir.

Paketli unlu mamuller

Bu tür yiyecekler kötü kolesterolde artışa neden olabileceği gibi, çocukluk çağı obezitesine de yol açabilir. Çocuk iki yaşına gelene kadar paketli unlu mamulleri kahvaltı ve atıştırmalık alternatiflerinden çıkarmak iyi olacaktır.

Kafeinli içecekler

İki yaş öncesi tüketilmesi tavsiye edilmeyen yiyecekler arasında, çocuğun kalp sağlığı için zararlı olabilecek gazlı içecekler, kahve ve çay yer alır. Ayrıca bu tür içecekleri tüketmek kafein bağımlılığı yaratabilir.

“Doktorlar ve pediyatristler, iki yaşından önce boğulma tehlikesi oluşturan veya alerjiye neden olan gıdalardan kaçınılmasını tavsiye ediyor.”

Yağsız veya az yağlı süt

Uzmanlar, yağsız veya az yağlı sütün tüketilmemesi gerektiğini çünkü çocukların beyin fonksiyonlarının ve kemiklerinin sağlıklı gelişimi için süt yağındaki laktoza ihtiyacı olduğunu ifade ediyor.

Küçük yaşlarda çocuklar genellikle inek sütünden hoşlanmazlar çünkü sütün tadı mamadan ve anne sütünden farklıdır. Eğer sizin çocuğunuz da inek sütü içmek istemiyorsa, anne sütünü inek sütü ile karıştırarak başlayabilirsiniz. Böylece çocuklarınız yavaş yavaş uyum sağlayabilir.

Şeker ve tatlı

Şeker çocukların sağlığını, özellikle dişlerini olumsuz etkileyebilir. Çok fazla şeker tüketmek çürüklere ve diğer ağız sağlığı sorunlarına neden olabilir. Ayrıca boğulma riski de vardır.

Boğulma tehlikelerinden kaçınmak için bir başka öneri de çocukların oynamaya, koşmaya veya yürümeye başlamadan hemen önce yemek yememesidir. Vücut hareket halindeyken, yiyecekleri doğru şekilde çiğnemek ve yutmak daha zordur.

Bu arada, top şeklindeki lolipoplardan kaçınmak da iyi bir fikirdir çünkü şeker çubuktan kopup çocuğun boğazına sıkışabilir.

şeker tüketimi

Bal

Bu konu ile ilgili olarak bal tüketimini göz ardı etmemek gerekir. Pastörize edilmemiş bu yiyecek, sistemini etkileyen ciddi bir hastalık olan botulizme sebep olabilir. Bebekler bala karşı daha hassastır çünkü bağırsakları bu rahatsızlığa sebep olan sporların gelişimini engellemeye hazır değildir.

Yukarıda belirtilen yiyeceklere ek olarak, patlamış mısır, sert şekerlemeler, sosisli sandviçler, çiğ meyve ve sebzeler ve çekirdekli meyveler ve sert meyvelerden de kaçınılmalıdır. Bunun nedeni boğulma tehlikesine yol açabilmesidir.  Son olarak, istenmeyen durumları önlemek için çocuklarınızı yemek yerken yalnız bırakmayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.