2 ile 3 Yaş Arasında Görülen 6 Önemli Değişiklik
Minikler 2 ile 3 yaş arasında bebeklikten çocukluk dönemine geçer. Bu nedenle, gelişimin bu aşamasında çocuklarda bilişsel, fiziksel, duygusal ve sosyal olmak üzere çok çeşitli değişiklikler görülmesini bekleyebiliriz. Bu yaşta meydana gelen en önemli değişikliklerden bazılarını bilmek ister misiniz? Okumaya devam edin.
2 ve 3 yaş arasındaki 6 önemli değişim
Fiziksel olarak büyümelerine ek olarak, 2 ila 3 yaş arasında çocuklar bilişsel düzeyde de olgunlaşırlar. Yeteneklerin çoğu bu aşamada büyük ölçüde gelişir.
Ayrıca çocuklar dünyayla farklı bir şekilde ilişki kurmaya başlarlar ve bağımsızlık kazanırlar. Daha önce yapamadıkları veya ebeveynlerinin ya da diğer yetişkinlerin yardımıyla yerine getirdikleri belirli görevleri üstlenmeye başlarlar.
Bu şekilde, ebeveynler çocuklarının nasıl değiştiğini, öğrenmeye ve yeni beceriler edinmeye giderek daha istekli hale geldiğini gözlemleyecektir.
“Bir çocuğun hayatının her aşamasında güzellik ve neşe bulunur ancak bir aşamadan diğerine geçişte biraz kaçınılmaz bir acı vardır.”
-Nichole Nordeman –
1. 2. ve 3. yaşlar arasında çocuklar tuvalete kendileri gitmeye başlarlar
İspanya’nın La Rioja bölgesindeki Erken Bakım Ekibine göre, çocuklar 2 yaşında lazımlığı ve tuvaleti tanımaya başlar. Hatta bir yetişkin tarafından kullanım şekli gösterildiğinde, çocuklar düzgün şekilde tuvaleti kullanabilir.
3 yaşına geldiklerinde, genellikle tuvalete gitmek isteyen çocuklar, temizlik için yardıma ihtiyaç duysa da tuvalete tek başına gitmeyi başarabilir. Bununla birlikte, tuvalette işleri bittikten sonra ellerini tek başına yıkayıp kurulayabilir.
2. Bir noktaya kadar kendi kendilerine giyinirler
2 yaşındaki çocukların çoğu, düğmesi ve bağcıkları başkası tarafından açılmış pantolonu ve ayakkabıyı tek başına çıkarabilir. 3 yaşına geldiklerinde bu konuda daha yetenekli hale gelen çocuklar, soyunmayı ve giyinmeyi yetişkinlerin yardımıyla öğrenir.
3. Kendi kendilerine yemek yemeyi öğrenirler
2 ile 3 yaş arasındaki bir diğer önemli değişiklik, çocukların kendi başlarına yemeye geçmeleridir. Çatal bıçak takımı kullanımında tamamen ustalaşmayı öğrenmede biraz güçlük çekseler de, zamanla daha az yiyecek dökerler.
4. Dil yapısı karmaşıklaşır ve konuşma daha anlaşılır hale gelir
İki yaşındaki çocuklar, “Su istiyorum” veya “Anne gelsin” gibi bir isim ve bir fiilden oluşan cümlelerle basit bir dil kullanır. Ayrıca, “Ne yapıyorsun?”, “Ne istiyorsun?”, “Nerede?” gibi basit soruları da yanıtlayabilir.
Bununla birlikte, üç yaşında konuşma daha karmaşık ve anlaşılır hale gelir. Çocuklar neredeyse tüm fonemlerde ustalaşmayı öğrenir ve kelime dağarcığına ulaç fiilleri, çoğulları ve zamirleri eklemeyi öğrenirler.
Bu onların sözlü dillerini geliştirmelerini ve başkalarına ne yaptıklarını, ne istediklerini veya kendilerine ne olduğunu söylemelerini sağlar.
5. Sosyal yaşam güçlenir
2 ve 3 yaşları arasında çoğu çocuk anaokuluna gitmeye başlar ve neredeyse sadece aile üyeleri ile kurdukları ilişki, diğer çocuklar ve öğretmenlerden oluşan bir çembere genişler.
Dolayısıyla bu durum, çocukların sosyal yaşamlarını önemli ölçüde artırır. Ayrıca bu dönem, sosyal olarak kabul edilmiş normlar ve davranışlarla ilgili becerileri öğrendikleri bir zamandır.
6. Evde yardımcı olmaya başlarlar
Erken görünse de, 2 ile 3 yaş arasındaki çocuklar ebeveynlerine evde yardım etmeye başlayabilir ve işleri toparlamaya yardımcı olabilir. Örneğin, oyuncaklarını yerine koyabilir ve masaya tabak, peçete, kaşık gibi basit nesneler taşımaya yardımcı olabilirler.
2 ile 3 yaş arasındaki değişimlere ilişkin sonuçlar
2 ila 3 yaş arasındaki çocuklar hayatlarında pek çok değişiklik yaşarlar. Bu değişiklikler, çocuklarının büyüdüğünü ve eskisi kadar onlara bağımlı olmadığını kabul etmesi gereken ebeveynleri de etkiler.
Bununla birlikte, yukarıda bahsettiğimiz bazı değişiklikleri 2-3 yaşındaki çocuğunuzda gözlemlemediyseniz endişelenmeyin. Her çocuğun kendi gelişim ve öğrenme hızına sahip olduğunu unutmamak gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Fernández, M.A., Idoate, J. L., Izal, M.C. y Labarta, I. (2007). Desarrollo de conductas responsables de 3 a 12 años. Gobierno de Navarra: Departamento de Educación y Cultura.
- Garrido-Eguizábal, M., Rodríguez-Ruiz, A., Rodríguez Ruiz, R. y Sánchez-Rodríguez, A. (2008). El niño de 0 a 3 años: Guía para padres y educadores. La Rioja: Gobierno de La Rioja. Consejería de Educación, Cultura y Deporte.