Ergenlik Çağında Hormonal Değişimler

Hormonal değişimler insan yaşamının en dengesiz dönemlerinden birini nasıl etkiler? Çocukluktan yetişkinliğe geçiş kişinin yaşamındaki hemen hemen her şeyi değiştirir. Bundan dolayı, gençlerin yaşamı bu süreçte oldukça iniş çıkışlı olur.
Ergenlik Çağında Hormonal Değişimler

Son Güncelleme: 05 Aralık, 2019

Ergenlik çağındaki hormonal değişimler yetişkinliğe giden yolun kapılarını açar. Ergenlikte gençler gelişmeye ve kendilerini birey olarak tanımlamaya başlarlar.

Çocukluktan yetişkinliğe geçiş süreci, sürekli bir kişisel ve duygusal gelişimin yaşandığı bir süreçtir.

Dünya Sağlık Örgütü ergenliği 10-19 yaşları arasında gerçekleşen bir süreç olarak tanımlar. Bu sürecin iki aşaması vardır: erken ergenlik (10-14 ya da 15) ve geç ergenlik (15-19).

Bu büyüme sürecinde ergenler hormonal değişimler yaşarlar ve ruh hallerinde çeşitli farklılıklar meydana gelir. Bu değişimler kendini oldukça bariz fiziksel ve duygusal dönüşümler olarak gösterir.

Ergenlik Çağında Hormonal Değişimler

Fizyolojik Değişimler

Gençlerdeki fiziksel değişimlerin çoğu hormon seviyelerindeki farklılıklarla ilişkilidir. Her cinste yaşanan değişimler şu şekildedir:

  • Ani büyüme
  • Terlemede artış
  • Akne
  • Cinsel bölge ve koltuk altlarında kıllanma

Duygusal Değişimler

Ergenlikte duygusal anlamda çok bariz değişimler yaşanır. Gençler kendi kişiliklerini sorgularlar ve bağımsızlıklarını elde etmeye çalışırlar.

Bu gelişim sürecinde, arkadaşlık çok daha büyük bir önem kazanır ve akran baskısı ciddi derecede artar.

Hazırlıklı olun! Genç çocuğunuzun yaşadığı duygusal değişimler evde seslerin yükselmesine neden olabilir.

Hormonal değişimler ve kendini beğenme

Hormonal Değişimler ve Cinsel Gelişim

Ergenlik çağındaki en zorlu ve en bariz değişimlerden biri de cinsel olgunluğa ulaşılmasıdır. Ayrıca bu dönem, hayatın herhangi bir dönemine kıyasla kişinin cinselliğinin en çok farkında olduğu dönemidir.

İlk cinsel deneyimler bu süreçte yaşanabilir. Bundan dolayı anne babaların bu konuyu çocuklarıyla açık açık konuşmaları oldukça önemlidir.

Benmerkezcilik ve Ruh Halindeki Değişimler

Gençlerin yaşadıkları hormonal değişimler, onların huzursuz hissetmelerine ve meseleleri büyütmelerine neden olabilir. Bunun sonucunda ruh halleri çok hızlı bir şekilde değişir. Kişisel gelişimin gerçekleştiği bu dönemde, sosyal çevreleri davranışları ve kararlarını ciddi derecede etkiler.

Bunun sonucunda, ailelerinin düşünceleri ve dünya görüşleri gençleri yeterince tatmin etmez ve kendi düşüncelerini ortaya koyarlar. Hayattaki farklı konularla ilgili düşünceleri, kendi edindikleri tecrübeler neticesinde şekillenir.

Hormonal Değişimler İle İlgili Kadınlar ve Erkekler Arasındaki Farklar

Kadınların ve erkeklerin ergenlik çağında yaşadıkları hormonal değişimler birbirinden farklıdır. Erkeklerde hormonal değişimler şu gibi durumları beraberinde getirir:

  • Omuzların ve gövdenin genişlemesi.
  • Seste değişimler.
  • Vücut kıllarının artması ve uzaması.
  • Genital ve cinsel gelişim.

Kadınlardaki hormonal değişimler sonucunda ise şunlar gerçekleşir:

  • Göğüslerin büyümesi.
  • Regl.
  • Kalçanın genişlemesi.

Ebeveynler İçin Tavsiyeler

Ergenlikteki hormonal değişimler ebeveynlerin hayatını da ciddi derecede etkiler. Genç evladınız bir yetişkine dönüşürken, aşırı korumacı olduğunuz her an sizinle sürtüşürler.

Ne yazık ki, bu dönemin en zorlu yönleriyle uğraşmak zorunda kalanlar yine ebeveynlerdir. Çocuklarıyla çok sık, hatta her gün tartışma yaşayabilirler. Kendinizi çocuğunuzun yerine koymak için elinizden geleni yapın ve tartışmanın alevlenmemesi için onun bakış açısını da göz önünde bulundurun.

Bir ebeveyn olarak, her şeyin farkında, açık görüşlü ve empati kurabiliyor olmak çocuğunuzla huzulu bir ilişkiniz olmasını sağlar.

Selfie çeken ergen

Çocuğunuza Güvenin

Çocuğunuzun bağımsız bir birey olarak hareket etmesine izin verin. Fakat bu tabii ki sizden bağını koparacağı anlamına gelmiyor. Onun yanında olun ve gerektiğinde ona yardımcı olun. Bu sayede çocuğunuzla aranızdaki güven bağı artacak ve onunla çok daha kolay uzlaşacaksınız.

Çocuğunuzun hobilerine ve arkadaşlarına ilgi gösterin. Ona gününün nasıl geçtiğini sorun. Bu gibi detayları bilirseniz, çocuğunuzu daha iyi anlarsınız ve endişelenmenizi gerektirecek anormal davranışlarının farkına daha kolay varırsınız.

Diğer anne babalarla konuşmak da taze bir bakış açısı elde etmenize imkan tanır. Son olarak unutmayın ki, bu dönem çocuğunuzun hayatındaki en karmaşık dönemlerden biri olmasına rağmen, bu durum onun size olan sevgisini asla değiştirmeyecek.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carretero M, Marchesi Á, Palacios J. Psicología evolutiva: adolescencia, madurez y senectud. Alianza Editorial. 1998.
  • De Adolescentes, S. R. Desarrollo de las y los adolescentes. Manual con herramientas para personal docente y promotor de salud.
  • Diz, J. I. Desarrollo del adolescente: aspectos físicos, psicológicos y sociales. Pediatr Integral. 2013; 17(2): 88-93.
  • Güemes-Hidalgo M, Ceñal González-Fierro M, Hidalgo Vicario M. Desarrollo durante la adolescencia. Aspectos físicos, psicológicos y sociales. Pediatria Integral. 2017; 21(4): 233-244.
  • Güemes-Hidalgo M, Ceñal González-Fierro M, Hidalgo Vicario M. Pubertad y adolescencia. ADOLESCERE. 2017; 5(1):07-22.
  • Léger, J. Hipófisis. EMC-Pediatría. 2013: 45(3); 1-16.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.