Çocukların Tatilde İyi Uyuması İçin Tavsiyeler
Küçük çocuğunuz varken yolculuğa çıkmak genellikle birçok zorluğu da beraberinde getirir. Seyahatte çocuğunuzun iyi uyuması için yardımcı olacak ipuçlarını bilmek önemlidir.
İlk olarak, seyahat ederken, ortamın değişeceğini ve pek çok farklı aktivite yapacağınızı göz önünde bulundurmak gerekir. Bununla birlikte, çocukların rutinlerini ve uyku düzenlerini çok fazla etkilemeyen tatillere çıkmayı denemelisiniz.
Çocuklar, yetişkinlerin aksine ortam değişikliklerine çabucak adapte olamadıkları için, gün içerisindeki kısa uykular onlar için önemlidir. Yeni nesneleri ve yerleri gözlemlemek, onları heyecanlandırır ve uyumalarını zorlaştırır.
Tatilde çocukların iyi uyumasına yardımcı tavsiyeler
Tatil boyunca, uyku rutinlerinin esnekleştiği bir gerçektir. Ancak bu durum, çocuğumuzun dinlenme ihtiyaçlarını göz ardı edebileceğimiz anlamına gelmemektedir.
Çocukların vücudu ve zihni, oynayabilmek, öğrenebilmek, yeni ortamlardan zevk alabilmek ve değişik aktiviteler gerçekleştirebilmek için dinlenmeye ihtiyaç duyar.
Bu yüzden, tatile gittiğinizde çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu seviyede dinlenmesine yardımcı olabilmek için, aşağıdaki etkili ipuçlarını keşfedin.
1. Yolculuğa çıkarken çocuğunuzun yastığını, battaniyesini ve oyuncaklarını da götürün
Valiz hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, çocuğunuzun uyku düzeni için gerekli olan malzemeleri getirmektir. Çocuğun beraber uyuduğu oyuncağını, yastığını ve battaniyesini mutlaka yanınıza alın. Mümkünse hepsini, değilse içlerinden birini kesinlikle valize koyun.
Bu sayede, çocukların beyninde aşinalık hissi üretilir. Bu nesneleri gördüklerinde ve onlara dokunduklarında bile uyku vaktinin geldiğini anlarlar.
2. Jet-lagı yenmek
Eğer tatile gideceğiniz yer uzaktaysa, jet-lag çocuğunuzun uyku düzeninin düşmanı olacaktır. Jet-lag, uyuma ve uyanma saatlerimizden sorumlu olan biyolojik saatimizdeki dengesizliğe verilen isimdir. Farklı zaman dilimine ve kıtalara seyahat ettiğimizde bu durumdan muzdarip oluruz.
Uzun uçak yolculukları sırasında çocuğunuzun uyku döngüsünün istikrarını sağlamak için, ebeveynler yolculuktan bir hafta önce uyku ve beslenme rutinlerine ekleme çıkarma yapmalıdır.
Böylece, çocuğunuzun uyku düzeni gideceğiniz ülkenin zaman dilimine daha uygun hale gelebilir. Yolculuğun sonunda, dışarıda çocuğun şehrin aydınlığını veya karanlığını görmesini sağlayan aktiviteler yapın. Bu sayede, minik biyolojik saatleri bulundukları ülkenin günlük döngüsüne uyum sağlayabilir.
“Çocuklar, yetişkinlerin aksine ortam değişikliklerine çabucak adapte olamazlar. Bu da uykuya dalmalarını zorlaştırır.”
3. Evdeki uyku düzenini koruyun
Çocuklar mekan değişikliğinden dolayı uyku düzenlerinin değiştiğini düşünmemelidir. Bu yüzden, kurallar konusunda sıkı ancak sabırlı olmalısınız. Böylece çocuğunuz zamanı geldiğinde uyuyacaktır.
Çocukların yeni bir uyku düzenini benimsemesi üç gün alır ancak uyku düzenini bir gecede kaybedebilirler. Bu nedenle, mümkün olduğunda evdeki uyku rutinini sürdürmek gerekir.
Gün içerisindeki kısa uykular, uyku öncesi banyo, televizyonun ve ışıkların kapatılması ya da yatak odası kapısının kapatılması gibi rutinleri de korumak gerekir.
Son olarak, eğer çocuğunuz evde ayrı bir odada uyuyorsa, bu durumu tatilde de mümkün olduğunca uygulamaya çalışın. Aksi takdirde, bu durum çocukta yeni bir bağlanmaya yol açabilir ve eve gittiğinizde yeniden tek başına uyumaya dönmek istemeyebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Mindell, Jodi A. et al. “A Nightly Bedtime Routine: Impact on Sleep in Young Children and Maternal Mood.” Sleep 32.5 (2009): 599–606. Sleep. Web.
Mindell, J et al. “Bedtime Routines for Young Children: A Dose-Dependent Association with Sleep Outcomes.” Sleep 38.5 (2015): 717–722. Sleep. Web.
Zisberg, Anna, Nurit Gur-Yaish, and Tamar Shochat. “Contribution of Routine to Sleep Quality in Community Elderly.” Sleep 33.4 (2010): 509–514. Sleep. Web.