Çocuğunuza kendini kötü bir arkadaşına karşı savunmayı öğretin

Çocuğunuza kendini kötü bir arkadaşına karşı savunmayı öğretin
Çocuğunuza kendini kötü bir arkadaşına karşı savunmayı öğretin

Son Güncelleme: 12 Kasım, 2018

Bazı çocuklar belli durumlarda diğer çocuklara oldukça kötü davranabilir. Ortada hiçbir sebep yokken kabul edilebilir sınırları aşabilir. 

Bu kesinlikle hafife alınmaması gereken bir konu. Çünkü zorbalık, çocuklarda fiziksel, sosyal ve psikolojik sorunlara yol açtığı gibi, dünya çapında da gitgide artıyor. Eğitimde Gelişim Enstitüsü’nün verilerine göre, İspanya’da her dört çocuktan biri okulda akranlarından zorbalık görüyor.

Bu problem çocuğun yaşıtlarıyla olan ilişkilerini etkilediği gibi, benlik saygısı, özgüvenlerine hatırı sayılır oranda zarar veriyor. Bu nedenle, çocuğunuza ciddi duygusal problemleri olan kötü insanlar olduğunu öğretmek durumundasınız.

Bunu tabii ki çocukta paranoyaya yol açarak değil, etkileşimde olduğu insanlar arasında iyi ayrım yaparak sağlıksız ilişkilerden kaçınması gerektiğini, böylece hayatına hayal kırıklıkları, öfke ve olumsuzluk yerine olumlu şeyleri çekeceğini öğreterek yapmalısınız.

Çocuğunuza kendini savunmayı neden öğretmelisiniz?

Çocuğunuza kendini kötü bir arkadaşına karşı savunmayı öğretmenin birçok faydası olduğunu göreceksiniz. Çünkü, bu şekilde onun zorbalık görmesinin önüne geçmek dışında ona anlaşmazlıklarla nasıl başa çıkacağını öğreterek güvende hissetmesini sağlayacaksınız.

Her zaman onun yanında olup onu olabilecek her türlü kötülükten korumak istediğiniz bir gerçek. Ancak çocuklar büyüdüğünde kendine bir alan yaratıp orada vakit geçirmeye başlarlar ve böylece bağımsızlıklarını kazanarak hayatlarını ve çevrelerini şekillendirirler.

Siz onun hayatının bir parçası olsanız da, çocuklarınızın olumsuz durumlarda pençelerini göstermeyi bilip kendini kötü insanlara karşı savunmayı öğrenmesi ve böylece diğer insanlar önünde saygı görmesi oldukça önemlidir.

Çocuğunuza kendini savunmayı öğretmeniz için tavsiyeler

Kışkırtmalara gelmemesini öğretin

Zorbalığın her türlüsünde, bir kışkırtma ve provokasyon tespit etmek mümkündür. Bunu, kötü çocuklar genelde daha zayıf olan çocuğa saldırmak için bir bahane olarak kullanır.

Maalesef çok etkili bir strateji olsa da, çocuğunuza kendini savunmayı, bu tür kışkırtmaları dikkate almamayı öğreterek hayatı boyunca uygulayabileceği bir yol gösterebilirsiniz.

ağlayan kız çocuğu

Bunun için, aşağıdaki stratejileri uygulayabilirsiniz.

  • Diğer çocukların yaptığı kötü yorumları görmezden gelmenin ve dikkate almamanın faydalarını anlatın. Söyledikleri her şeyin kendi iç dünyalarının birer yansıması olduğunu gösterin.
  • Yapılan kışkırtmaların bir önemi olmadığını ve taciz edilen çocuğu etkilemediğini gösteren mesajlar verin. Başını dik tutarak söylenenleri umursamaması gerektiğini öğretin.
  • Görmezden gelmenin korkaklık değil, aksine mantıksız durumlarda tuzağa düşmemek için en etkili strateji olduğunu gösterin.
  • Kötü arkadaşını görmezden gelmesini isteyin. Fırsat bulur bulmaz o kişiden kaçınması çok daha yararına olacaktır. Bu durum için yapabileceği en cesur ve mantıklı hareket olacaktır.

Duygusal kontrol stratejileriyle destekleyin

Muhtemelen çocuğunuzu rahatsız eden arkadaşı kızarak, ağlayarak ve kontrolünü kaybederek dikkat çekmeye ve güçlü hissetmeye çalışıyordur. Ancak, çocuğunuz zayıflık göstererek bu kışkırtmaların tuzağına düşerse, daha sık rahatsız edilecektir.

Bu nedenle, çocuğunuzun bu gibi durumlarda gerçek hislerini göstermemesi önem taşıyor. Tabi bu o kadar kolay bir şey değil ve sabır ve pratik gerektiriyor. Bunu başarmak için, bir dizi kolay ve etkili strateji izleyebilirsiniz:

• Sabırlı ve hoşgörülü olsun, ifadesiz bir yüz takınıp derin nefes alarak 10’a kadar saysın.

Göze göz dişe diş şeklinde tepki vermeye teşvik etmeyin. Çünkü kötülüğün taklit edilmesi yanlış değerlere sahip olmasına sebep olur. Diğer insanların davranışlarını anlaması için, onu empati kurmaya teşvik edin.

Çocuğunuza, başkalarına kendimize davranılmasını istediğimiz şekilde davranmanın avantajlarını öğretin. Eğer ona kötü davranan arkadaşına nazik bir şekilde yanıt verirse, tepkisini ve ne olduğunu anlamlandıramayacaktır.

Destek almaya teşvik edin

Çocuğunuza kendini savunmayı öğretmenin bir diğer yolu da, zorbalıkla karşılaştığı durumlarda kendini çaresiz, güvensiz ve zayıf hissetmesinin önüne geçmektir. Bu nedenle, çocuğunuzla konuşun ve sınıf arkadaşlarının desteğini almasını sağlayın.

annesine sarılıp ağlayan çocuk

Etrafındaki insanlardan yardım istemenin bir zayıflık göstergesi olmadığını, aksine kendi zayıflıklarının farkına varıp kendi başına çözemediği sorunları çözebilmesini sağladığını gösterin.

Çocuğunuzla iletişim kurmaya vakit ayırın

Çocuklukla ilgili her durumda, asıl gereken çocuk ve ebeveynler arasında iyi bir iletişim ve akıcı bir diyalog sağlamaktır. Çocuğumuza kendini savunmayı öğretirken bile, çocuğun ebeveynlerinin anlayışını, desteğini ve yardımını görmesi önemlidir.

Çocuklar, taciz ve kötü davranış gibi durumlarda korktukları için içine kapanmaya eğilimli olsa da, çocuğun kendini ifade etmesine ve iletişim kurmasına yardımcı olmalıyız. Çünkü ne olduğunu açıklarsa, ancak o zaman sorunu çözebiliriz.

Tabii ki, çocuğunuza kendini savunmayı öğretirken, rahatsızlığını ifade ettiği her durumu veya bu kötü durumla karşılaştığında maruz kaldığı hisleri size anlatırken tebrik etmeyi de unutmayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.