Çok Fazla Oyuncak Çocuğun Geleceği İçin Zararlı Olabilir

Çok Fazla Oyuncak Çocuğun Geleceği İçin Zararlı Olabilir

Son Güncelleme: 08 Şubat, 2019

Ç ocukların çok fazla oyuncağa değil, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için uzun saatler çalışan ebeveynlerinin rehberliğine, zamanına, arkadaşlığına ve ilgisine ihtiyacı vardır.

Çocuklar büyüyüp televizyon izlemeye ve reklamlardan etkilenmeye başladığında, modaya uygun yeni oyuncaklar isteyebilirler. Hatta dünyadaki tüm oyuncakları satın almanızı isteyebilirler.

Bu olmaya başladığında, ebeveynlerin bir denge kurmaları ve onlara sadece ihtiyaç duydukları oyuncakları vermeleri önemlidir. Çocuklara çok fazla oyuncak verilmesi duygusal gelişime zarar verebilir.

Çok fazla oyuncak alan bir çocuğa ne olabilir?

Öncelikle, çocuk hepsini kullanmayacak. Gittikçe daha fazla oyuncak biriktirdiklerinde, yeni bir oyuncakla yıpranana kadar oyun oynama sevincini kaybedecekler.

Kısacası, çok fazla oyuncak bir çocuğun şımarmasına ve materyalist olmasına neden olabilir.

Çocuklara çok fazla oyuncak verilmesi bir boşluğu doldurmaz

Kuşkusuz, dünyadaki hiçbir ebeveyn çocuklarının materyalist bir insan olmasını istemez. Ancak yine de bu tür davranışlara yol açabilecek birçok eylem vardır.

Bunlardan biri, çoğu çocuğun günlük olarak maruz kaldığı sürekli reklam bombardımanı. Bir diğeri ise, birçok ebeveynin çocuklarıyla oynamak ve konuşmak için zamanının olmaması.

Genellikle, ebeveynler, evin dışında geçirdikleri zamanı telafi etmek için çocuklarına bir sürü oyuncak vermeye karar verirler.Bunu çoğu zaman farkında olmadan yaparlar.

Ebeveynler, çocukları ile oynamaya ve eğlenmeye gerçekten yatırım yapmaları gerektiğini bilir. Gerçekte, çoğu durumda çocuklar ebeveynleriyle daha fazla zaman geçirmeyi tercih eder.

çok fazla oyuncak

Bunları hatırlatmak, oyuncakların değerini azaltmakla ilgili değildir. Çünkü oyuncakların çocukların gelişimine yardımcı olacak birçok yaratıcı işlevi vardır.

Bununla birlikte, her oyuncağı doğru seçmenin, işlevlerini değerlendirmenin ve çocuğunuzun gerçekten buna ihtiyaç duyup duymadığını anlamanız önemlidir.

Çocuklara oyuncak vermeyi alışkanlık hâline getirirsek, yavaş yavaş yeni bir oyuncak sahibi olma sevincini ortadan kaldırırız.

Oyuncak sayısını sınırlamayı öğrenmek

Çocuğunuzun oyuncak sayısını sınırlandırmanın yanı sıra, ona vereceğiniz oyuncakları doğru seçmeyi bilmek de önemlidir.

Unutmayın ki en iyi oyuncak mutlaka en pahalı olan veya en moda olan değildir.

Çocuğunuz için en iyi oyuncak, ihtiyaçlarına ve yaşına uyan, yeteneklerini ve potansiyellerini geliştirerek bir insan olarak evrimleşmelerine yardımcı olan oyuncaktır.

Oyun oynamak çocuklar için temel bir önceliktir – oyun sayesinde yaşadıkları dünyaya uyum sağlamayı öğrenirler. Bu yüzden oyuncaklarla ilişkileri çok önemlidir.

Ebeveynler çocuklarının oyunlarına çok dikkat etmelidir. Oyun oynama biçimleri ve oyunlarla ilişkileri, bir çocuğun içinde ne hissettiği konusunda birçok ipucu verebilir.

İdeal olarak, bir çocuğun kullandığı oyuncaklar, hayal gücünün, yaratıcılığın ve becerilerinin gelişmesine yol açacaktır. Bu nedenle, bazı oyuncakların asla modası geçmez, çünkü çocuklarda sağlıklı alışkanlıkları teşvik ederler.

Bisiklete binmek, top oynamak, bebek giydirmeyi öğrenmek ve arabalarla oynamak, pahalı donanım gerektirmeyen ve çocukları tüketicilik düğmesini iptal etmeye yönelten oyuncaklardır. Ayrıca bu tür oyuncaklar sayesinde ailenizle paylaşılan güzel anılar ortaya çıkacaktır.

oyun oynayan çocuklar

Daha fazla aile oyunu

Çocuğunuza verebileceğiniz en iyi hediye, onlarla kaliteli zaman geçirmek, her şeyin değerini anlamalarını, oyuncaklarını kazanmalarını ve modern yaşamın bize getirdiği aşırılık ve kötü alışkanlıklardan uzak durmayı öğrenmelerini sağlamaktır.

Ve unutmayın, çocuklarınızla paylaştığınız zamanla ifade edilen “sevgi fazlalığı”nın fazla oyuncakların aksine, onları asla şımartmayacağını unutmayın.

Bu nedenle, çocuğunuzun odalarını çok fazla oyuncakla doldurmadan önce hayatlarını gerçek ve pozitif deneyimlerle dolduracak unutulmaz anlar oluşturmaya çalışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.