Dişçi Korkusunu Aşmak İçin Çocuklarınıza Yardımcı Olmak
Bazı çocuklar örümceklerden, bazıları ise uçaklardan yükseklikten veya karanlıktan korkar. Ve elbette birçok çocuk için dişçiye gitmek bir kabustur. İşte bu yazıda dişçi korkusunu aşmak için çocuklarınıza nasıl yardımcı olabileceğinizi anlatacağız.
Çocukluk döneminde ortaya çıkan bu korku, dış etkenlerin veya etkilerin ürünüdür. Genellikle yetişkinlerin yaşamlarındaki tutum ve görüşlerinin bir sonucudur.
Başka bir deyişle, yetişkinlerin yansıttığı imaj nedeniyle çocuklarda dişçi korkusu ortaya çıkabilir. Aynı zamanda bu, bilinmeyen bir korkunun sonucu da olabilir.
Aslında, dişçi koltuğunda oturma fobisi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanınan bir hastalıktır. WHO’ya göre, nüfusun % 15’ine yakın bir bölümü bu fobiden muzdarip.
Ayrıca WHO, dişçi korkusunun büyük ölçüde çocukluk dönemindeki kötü deneyimlerden kaynaklandığını belirtmektedir.
Kudüs İbrani Üniversitesi bünyesinde çocuklarda diş hekimi korkusu ile ilgili bir çalışma yürütüldü. Araştırmacılar, özellikle diş sağlığı deneyimini etkileyen faktörlere odaklandılar. Çalışmayı yapmak için diş temizliği için dişçiye götürülen çocuklardaki anksiyete seviyelerini izlemişlerdir.
Çocukların bir kısmı müzik ve diğer eğlenceli detayların olduğu renkli bir ortamda karşılandı. Diğer çocuklar ise özel bir hazırlığın yapılmadığı düz bir odaya alınmıştır. Çalışma, eğlenceli şarkıların çaldığı renkli odada dişleri temizlenen çocuklarda anksiyetenin sadece bir buçuk dakika sürdüğünü ortaya koydu.
Dişçi korkusunu aşmak için öneriler
Bu korkunun ortaya çıkması, diş hekiminin genç hastalarına davranış şekline büyük ölçüde bağlı olacaktır. Aşağıda, çocuğunuza yaşayabilecekleri her türlü korkuyu aşmaları için nasıl yardımcı olacağınıza dair bazı ipuçları vereceğiz.
- Çocuklarınızın her şeyin yolunda gideceğini bilmelerini sağlayın.
- Çocuğunuzun iyi davranışını ödüllendirin.
- Çocuğunuza olumsuz şeyler düşündürecek ifadeler kullanmayın. Örneğin, şöyle şeyler söylemeyin: Hiç acımayacak. Korkma. İğne yapmayacaklar. Bu gibi ifadeler, bu düşünceleri çocuğunuzun kafasına sokmaktan başka bir işe yaramaz. Oysa belki de kendi başına bu tür şeyler düşünmeyecektir.
- Pediyatrik diş hekimliği alanında uzmanlaşmış bir diş hekimi seçin. Böylece ortam daha çocuk dostu ve küçükler için daha az korkutucu olacaktır.
- Evde dişçilik oynayın. Siz hasta olun, çocuğunuz ise dişçi olsun. Sonra siz dişçi rolünü oynayın. Çocuğunuz ayrıca peluş hayvanlarını tedavi ediyormuş gibi de yapabilir. Bu tür rol yapma oyunları çocukların durumu daha rahat ele almalarını sağlar.
- Çocuğunuz dişçiye gitmek zorundaysa ve ablasının ya da abisinin de randevusu varsa, önce onun gitmesini sağlayın. Böylece küçük çocuğunuz, ablasına, abisine kötü bir şey olmadığını görecektir.
Çocuğunuzun ilk diş randevusuyla başa çıkmak
Çocukların bir yaşından itibaren dişçiye gitmesi önemlidir. Bu noktada, bir diş hekimi çocuğunuzun dişlerinde herhangi bir sorun olup olmadığını belirleyebilir. Böylece daha ciddi sorunlar önlenebilir. Kısacası, küçük yaştan itibaren çocukların dişçiye götürülmesi büyük bir avantaj sağlar.
Ebeveynler çocuklarına diş hijyeninin önemi ve edinmeleri gereken alışkanlıklar hakkında bilgi vermelidir.
Sadece çocuğunuzun dişlerini fırçalamanız yeterli değildir. Ayrıca profesyonel gözetim için çocuğunuzu yılda iki kez dişçiye götürmeniz gerekir.
Ebeveynler olarak, korkuların ortaya çıkmasını veya mevcut korkuların daha da kötüleşmesini önlemek bizim görevimizdir. Oğlunuz veya kızınızın ilk ziyaretinde, sakinlik ve güven iletmek için elinizden geleni yapın. Korku yaratmak yerine çocuğunuzun kendini rahat hissetmesine yardımcı olun.
Ebeveyn etkisi
Çoğu durumda, diş hekimi korkusu tamamen normaldir. Bu korku, önceki olumsuz bir deneyimin sonucu olabilir veya bilinmeyen bir korkudan kaynaklanabilir.
Bununla birlikte, ilk ziyaretlerinde çocukların diş hekiminden korkması iyi değildir. Eğer daha önce hiç dişçiye gitmedilerse neden korkmalarına izin verelim?
Bazen ebeveynler bu korkudan istemeden sorumludur. Örneğin, birçok ebeveyn dişçiyi tehdit olarak kullanır. Şöyle şeyler söylerler: “Çok fazla şeker yersen, dişçiye gitmek zorunda kalırsın” ya da “ Dişlerinin halini gördüğünde dişçi çok kızacak.”
Bunları söylediğimizde, dişçi ziyaretini bir cezaya çeviririz.
Öneriler:
- Diş hekimini asla bir tehdit ya da ceza olarak kullanmayın. Benzer şekilde, çocuğunuza dişçi ziyaretleri ile ilgili olumsuz deneyimlerinizi anlatmayın.
- Dişçiden bahsederken çocuğunuzu korkutacak ifadeler kullanmayın. Örneğin, “Hiç canın yanmayacak ” demeyin.
- Çocuğunuza küçük yaştan itibaren diş hijyeni hakkında bilgi verin ve diş hekiminizi sürece dahil edin.
- Çocuğunuzun dişçiye gitmenin kendi yararına olduğunu anlamasına yardımcı olun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Almenara, E. M. D., Galindo, L. S. M., & Veguilla, M. R. (2013). Miedo al dentista e intervenciones para reducirlo. Anuario de psicología clínica y de la salud= Annuary of Clinical and Health Psychology, (9), 53-55. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4658022
- Lima Álvarez, M., & Casanova Rivero, Y. (2006). Miedo, ansiedad y fobia al tratamiento estomatológico. Humanidades Médicas, 6(1), 0-0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1727-81202006000100007
- Rodríguez, J. M., Lizaranzu, M. C. N., Rodríguez, D. C., & Flores, J. G. (2004). ¿ Por qué se le tiene miedo al dentista?. Estudio descriptivo de la posición de los pacientes de la Sanidad Pública en relación a diferentes factores subyacentes a los miedos dentales. RCOE: Revista del Ilustre Consejo General de Colegios de Odontólogos y Estomatólogos de España, 9(2), 165-174. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4539010