Evinizde Evcil Hayvan Olmasının Yararları

Evinizde, evcil hayvana sahip olmanın kanıtlanmış birçok faydası vardır. Çocuklarımız için evcil bir hayvan ile yaşamak, saygı duyma, sorumluluk alma ve hayvan sevgisi gibi değerleri öğrenmesinde yardımcı olabilir.
Evinizde Evcil Hayvan Olmasının Yararları

Son Güncelleme: 25 Şubat, 2019

Çocuğunuz büyük ihtimalle hayvanları seviyor ve bunun çok iyi bir sebebi var. Çok sevimli ve eğlenceli olmalarına ek olarak çocuklarınız henüz küçük yaşlardayken evinizde evcil hayvan olmasının çeşitli faydaları vardır.

Karar vermeniz gereken şey, çocuğunuzun yaşına göre ne tür bir hayvanın uygun olacağıdır.

Çocuklarınız çok küçük ise evcil hayvan ile ilgilenmesi gereken kişi siz olacaksınız. Ama günün sonunda buna değecek.

Hangi çocuk hayvanları sevmez ki? Masumiyetleri, yumuşaklıkları ve samimiyetleri ile evinizdeki küçükler için mükemmel bir  arkadaşlar.

Bununla birlikte, ç ocuğunuz evde evcil hayvan bulundurmayı istediğinde muhtemelen beş ya da altı yaşlarında olacaktır. Bu, her ebeveynin dikkate alması gereken bir şey.

Evcil hayvana sahip olmanın faydaları

Evde evcil hayvan bulundurmanın faydaları -hem çocuk hem de yetişkinler için- şunları içerir:

  • Bir arkadaş ile değişik duyguları tecrübe etmek. İlk olarak, hayvanları seven bir çocuk evcil bir hayvan ile oyun oynamayı, bir arkadaş ile oyun oynamak kadar doğal bulacaktır. Öfke, korku, neşe ve çocuğun hayatındaki diğer sık görülen duygular, bir evcil hayvanla paylaşıldığında daha derin ve hayat dolu hissettirir.
  • Sorumluluk öğrenmek. Eğer çocuğunuz hayvanları seviyorsa onu, evcil hayvanınızın bakım sorumluluklarına dahil etme fırsatını değerlendirin. Yürüyüş, banyo yaptırma ve besleme gibi eylemler ufaklığa ömür boyu sürecek bir sorumluluk hissi verecektir.
  • Sabır geliştirmek. Evcil de olsa bir hayvanı ehlileştirmek söz konusu hayvana da bağlı olarak her zaman kolay değildir. Çocuğunuz, yalnızca bir evcil hayvana bakmanın getirdiği avantajlara sahip olmakla kalmayacak, aynı zamanda evcil hayvan sahibi olmanın daha az hoş olan tarafı ile başa çıkmayı da öğrenmesi gerekecektir.
kedinin başını okşayan çocuk
  • Evcil hayvanı gözlemlemek ve öğrenmek. Merak, çocukluğun en güzel yanlarından biridir. Çocuğunuz, evcil hayvanının davranışlarını gözlemleyerek ve öğrenmeye çalışarak günlerini geçirecektir. Sonucunda ise çocuğunuz, gösterdiği büyük itina sayesinde kendisi hakkında daha fazla bilgi edinecektir.
  • Duygusal bağ ve güven kurmak. Bazı çocuklar diğer insanlara karşı sevgilerini ifade etmekte zorlanırlar. Ne var ki evcil hayvanlarını içtenlikle sevebilecekler. Bu, onlara daha fazla güven hissi verirken aynı zamanda dış dünya ile daha açık bir iletişim kurmalarını sağlayacaktır.

Yürüyüş ve saygı

Köpeklerin düzenli olarak yürümesi gerekir. Yani, evde bir köpeğiniz varsa bu size diğer köpek gezdiricileri ile iletişim kurmak için bir fırsat sağlayacaktır. Çocuğunuzun tecrübe ederek zenginleşeceği, evcil hayvanları ile birlikte başka çocuklar olacağından eminiz.

Bunların dışında hayvanlara saygı da önemli bir husustur. Evcil hayvanlarını çok seven küçük çocuklar bile çimdikleme, vurma ya da tüylerini çekme gibi aşırı hareketlerde bulunarak ne tepki vereceklerini merak edebilir.Elbette, evcil hayvanın bir arkadaş olduğunu ve hiçbir şekilde zarar görmemesi gerektiğini açıklamak çok önemlidir.

“Bir hayvanın gözleri harika bir dil konuşma gücüne sahiptir.”

-Martin Buber

Hangi hayvanlar evcil hayvan olmaya daha uygundur?

Her şey yaşam biçiminize ve evinizin rutinlerine bağlıdır. Bütün gün kimsenin bulunmadığı bir eve sahipseniz, çok fazla ilgi istemeyen bir evcil hayvan bulmanız gerekebilir. Balık, kaplumbağa, kuş ve hamsterler basit seçeneklerden bazılarıdır.

Bir hamster ile dostluğunuzun bir köpekle olan dostlukla bir olmadığı doğrudur. Bununla birlikte, çocuğunuz diğer şeylerin yanı sıra alışkanlık ve sorumlulukların erdemini öğrenecektir. Açıkça kafeslerin ve akvaryumların her hafta temizlenmesi gerekir ve ne olursa olsun her evcil hayvanın yiyeceğe ihtiyacı olacaktır.

elinde tasma olan çocuk ve ona bakan köpek

Sonuç olarak, evde evcil hayvan olmasının birçok faydası vardır. Evcil hayvana sahip olmak, çocuklara nezaket, empati ve iyiliği öğretmeye yardımcı olabilir. Buna ek olarak, eğer hayvanları seviyorlarsa evcil bir hayvan doğaya duyulan aşkı öğrenmelerine ve tüm canlılara saygı duymalarına yardımcı olabilir.

Unutmayın ki, evde küçük yaşta evcil hayvana sahip olacak kadar şanslı olan çocuklar, ileride daha sevgi dolu ve saygılı yetişkinler olurlar. Neden çocuğunuza bu armağanı verip buna büyümesi için bir fırsat olarak bakmıyorsunuz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gómez G., L. F., Atehortua H., C. G., & Orozco Padilla, S. C. (2007). La influencia de las mascotas en la vida humana. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, ISSN-e 0120-0690, Vol. 20, No. 3, 2007, Págs. 377-386.
  • González Jiménez, A., Márquez Hernández, V., López Rodríguez M. (2015). Educación y salud en una sociedad globalizada. Edition: 1ª, Chapter: 39. Universidad de Almería. Pp.186-192. Extraído de: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=VjwwBwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA186&dq=amistad+mascotas+y+niños&ots=gZSP8yTJVE&sig=wQCtniVtSde2BjvJE-1BaibDLEA#v=onepage&q=amistad%20mascotas%20y%20niños&f=false
  • Martínez, C. A. C., Garaviño, S. M. H., Martínez, D. I. J., & Restrepo, M. T. (2011). Estudio descriptivo de los efectos que ejerce el perro como mascota en el desarrollo de la motricidad gruesa de infantes sanos de cinco años de edad. Revista Lasallista de Investigacion.
  • Taxa, J. (2012). Representaciones y vínculo entre niños y sus mascotas (MasterThesis). Pontificia Universidad Católica de Perú. Lima. Extraído de: http://tesis.pucp.edu.pe/repositorio/bitstream/handle/123456789/1701/TAXA_MARCOS_JUAN_CARLOS_REPRESENTACIONES.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.